Global debat
Analyser - Baggrund - Kommentarer
Links Danmark og verden rundt



ARKIV

GLOBAL DEBAT 2013

Global debat 2012

Arkiv Global debat 2010
og tidligere årgange


Mere debat - se


Debat

Synspunkt



 

r

 

 

ARKIV GLOBAL DEBAT 2014

 

CIA med Hollywood som våben
Af Larry Chin/Global Research (eng)
Næsten alle virkelighedens krige starter med en falsk flag operation og den agressive kampagne mod Nordkorea i forbindelse med filmen The Interview og hacking af Sony bærer alle tegn på at være en sådan. Det er ganske usandsynligt at det fattige og isolerede Nordkorea skulle stå bag en provokation mod USA. Alene USA kan have en interesse i sagen og det er foruroligende at den psykologiske krigsførelse er sat ind.

Kina tager over
Af Anders Romelsjö / jinge.se
Forsøg på en oversigt over hvordan Kinas tyngde i verdensøkonomien øges. Nu er de tre største selskaber i verden kinesiske.

Cubas og USAs økonomi
Af Anders Romelsjö / jinge.se
en amerikanske blokade mod Cuba er ikke blevet ophævet med de hidtidige skridt til normalisering af relationerne. Hvad betyder den egentlig?

Regimeskift i Cuba
Af Paul Craig Roberts /ICH (eng)
Normalisering af relationerne med Cuba er ikke resultat af et diplomatisk gennembrud eller at Washington har ændret holdning. Normaliseringen er en følge af at amerikanske virksomheder vil opdyrke profitmuligheder i Cuba. Og kort sagt betyder normalisering regimeskift i Cuba.

'Europæisk integration' for eliten: Hvem vil vinde valget i Moldavien?
Af Victor Shapinov/Borotba (eng)
Moldavien, der i følge Verdensbanken er Europas fattigste land, går til valg på et ja eller nej til integretion i EU. Moldavien har været udsat for en udvikling, der på mange måder ligner Ukraines. I 2009 stormede en pro-vestlig massebevægelse præsidentpaladset og afsatte regeringen. Landets ledere har herefter fremstillet et EU-medlemskab som landets redning. Landbruget og den industrielle produktion har haft deres afsætningsmarked i det russiske område, men den nuværende ledelse prioriterer ingen af delene, i stedet tjener de deres penge indenfor finansverden og på handel med energi.
Mange familier lever af penge som migrantarbejdere sender hjem.
Overfor de EU-venlige oligarker står muligheden for at vinderen af valget bliver en koalition, der vil sløjfe integrationsaftalen med EU - ligesom risikoen for et forræderi, der vil bryde denne koalition er til stede.

Obama er fuldstændig ligeglad med de sorte i slummen
Af Tarek Omar/Politiken
”I europæere skal holde op med at idealisere præsident Barack Obama. Han udgav sig for at være progressiv, men det har ikke været andet end løgn” udtaler filosof og teolog Cornel West

Besættelsesmagten er ansvarlig for optrapningen i Jerusalem
Af PFLP (eng)
“Det er besættelsesmagten, som burde betegnes som inhuman. Men i stedet bliver dens bosættelser, dens myrderier og dens masseangreb på palæstinensernes rettigheder mødt med anerkendelse og tavshed fra USA og EU, som har vist sig at være konsekvent på Israels side, på kolonialismens og den imperialistiske hegemonis side,” siger det ledende PFLP-medlem Khalil Maqdesi blandt meget andet i denne kommentar om den aktuelle situation i Jerusalem.

USA's og Tyrkiets rolle i kampen om Kobane
Af Mahdi Darius Nazemroaya/Global Research (eng)
Både IS og USA's bombardementer ødelægger Syriens infrastruktur - olieledninger, landbrugsfaciliteter og civile områder. USA's egentlige mål i Syrien er stadig at fjerne Assad-regeringen, ikke at bekæmpe IS. USA's lange passivitet i forhold til Kobane og 'hjælpen' i form af de USA-allierede kurdiske Pershmerga kæmpere der blev sendt til Kobane er bl.a. vidnesbyrd om dette.

Den ukrainske juntas fascistiske fodfolk
Interview med Borotba-leder/Workers World (eng)
Victor Shapinov fra orgsnisationen Borotba fortæller om udviklingen efter Maidan, om forholdet mellem Ukraines regering og de fascistiske grupper og organiseringen af modstanden i Ukraine.

Google er ikke hvad det giver sig ud for
Af Julian Assange/Popular Resistance (eng)
Uanset om Google bare er et firma eller 'mere end bare et firma', så er Googles geopolitiske ambitioner tæt forbundne med verdens største supermagts udenrigspolitiske dagsorden. Googles søge- og internet service og dets monopol vokser, mens det udvider sin overvågning og indflydelse til størstedelen af verdens befolkning.

Mens ISIS forsøger at slagte kurderne i Kobani bomber USA kornsiloer
Af Ajamu Baraka/Global Research (eng)
USA fører en sær form for humanitær krig mod terrorgruppen Islamisk Stat. Mens den yderst reelle risiko eksisterer, at IS's angreb på kurderne i Kobani kan resultere i et massemord på civile, meddeler USA's talsmænd, at koalitionen koncentrerer sig om at bekæmpe IS i andre dele af landet. Hvad foretager koalitionens styrker sig da? De bomber tomme bygninger, små oliefaciliteter og fyldte kornlagre - lagre med føde til den syriske befolkning!

Tæt forbindelse mellem GMO industrien, våbenproducenterne og USA's regering
Af Steven MacMillan/The Analyst Report (eng)
Ikke kun militariseringen handler om verdensherredømme, det gør agroindustrien også. De samstemmende interesser afsløres bl.a. gennem personsammenfald. F.eks. sidder Robert J Stevens, der er tidligere bestyrelsesformand i Lockheed Martin både i regeringens rådgivningskomitte for handel og i Monsantos ledelse. Stevens er samtidig medlem af USA's 'skyggeregering' the Council on Foreign Relations (CFR).

Hvordan folkets klimamarch blev til en PR-kampagne for finansmændene
Af Aron Gupta Counterpunch (eng)
Jeg har aldrig været til en protestmarch før, som var annonceret i New Yorks metro. Den brugte 1.5 millioner kroner på plakater, som inviterede Wall Streets finansmænd til at marchere med for at redde kloden. Det svarer til at invitere Blackwater til en antikrigsdemonstration .

Naomi Klein: ’Vi har prøvet på jeres måde, og vi kan ikke spilde endnu et årti’
Interview Information
Kampen for at redde klodens klima er nødt til at være et opgør med selve kapitalismen, siger Naomi Klein, der har overvundet sin fortvivlelse efter COP15 i København. I sin tredje bog, ’This Changes Everything’, forsøger hun at sætte gang i opgøret

Har Kiev-regeringen en plan?
Af Sergei Kirichuk Borotba (eng)
Den ukrainske regering vil 'stramme skuerne' på befolkningen, og forsøger samtidig at 'internationalisere' konflikten - dvs drage NATO ind i den. Den økonomiske politik er uklar, der er ingen klar plan for at stabilisere den skrantende økonomi. De eneste tilgængelige kilder er fra IMF, og de kan ikke løse problemet med en lurende bankerot.

EU-aftale og IMF lån åbner Ukraine for GMO
Af William Engdahl/Eco Plus
HørWilliam Engdahl gøre rede for, hvordan associeringsaftalen mellem Ukraine og EU og lån fra IMF binder landet til at åbne op for dyrkning af genmodificerede afgrøder.

Skotland: Stem ja for verdensfreden
Af Finian Cunningham
ICH (eng)
Der er en rigtig god grund til at Skotland skulle stemme jja til selvstændighed: Opsplitningen af UK ville umiddelbart være en god ting for verdensfreden.

Ukraine: Der er ikke andet valg end at kæmpe
Af Borotba Borotba (eng)
Det planlagte parlamentsvalg i Ukraine den 26. oktober kan ikke blive andet end en nationalistisk farce afholdt i en atmosfære af chauvinistisk hysteri. Det vil på alle måder være en parodi, der vil forhindre enhver opposition mod Kievs politik i at manifestere sig. Venstreorganisationen Borotba opfordrer til valgboykot.

Sig 'Nej' til krig og mediepropaganda
Af Mairead Maguire ICH (eng)
Den nordirske nobelfredsprismodtagers appel til regeringerne og folkene om at tage afstand fra og stoppe krig uanset hvor den kommer fra. USA, UK og NATO forbereder krig mod Rusland. Beslutningen om at oprette en 4000 mand stor udrykninsstyrke og bruge 2 pct. af BNP på oprustning bærer ved til krigsbålet, som kan udløse en tredie verdenskrig.

Advarsel til verden: Washington og vassallerne i NATO og EU er sindsyge
Af Paul Craig Roberts ICH (eng)
Jose Manuel Barosos forløjede fremstilling af en telefonsamtale med Putin var ikke en seriøs person værdig. Men hvor i Europa er der en seriøs person ved magten? Ingen steder. De få seriøse er alle uden magt. Tag for eksempel NATO's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Han var en dansk statsminister, som så at han kunne hæve sig ud over Danmark ved at gøre tjeneste som Washingtons marionet.

Se også
International Danish War Criminal at Large: A Warning against Anders Fogh Rasmussen
Kommunistisk Politik International 15. marts 2009

NATOs muligheder i Ukraine: Propagandaomlægning før 'aggressiv militærhjælp' rettet mod Rusland
Af Tony Cartalucci Global Research (eng)
Efter at have fremprovokerret en ødelæggende og stadig eskalerende konflikt i Ukraine ser det ud til at NATO løber tør for muligheder nu hvor dets vasalregime er på tilbagetog i det militære angreb på dets egen befolkning i Østukraine og samtidig politisk kontrol i hovedstaden Kiev. Men NATO har stadig flere muligehder, hvormed det kan besvare både situationen med et stedfortræderregime i vanskeligheder og undergravningen af dets interesse både i denne region og i verden som helhed. Med gennemgang af den vestlige propaganda om Ukraine, som er ved at blive omlagt.

PFLP hylder modstanden i forbindelse med våbenhvilen
Af PFLP (eng)
PFLP hylder det palæstinensiske folks beslutsomme modstand og den tapre modstand, som har slået Israels aggression tilbage og forhindret det i at nå sine mål. Modstanden på slagmarken og den stærke folkelige opbakning til modstanden  har været central i at nå disse resultater, PFLP understreger nødvendigheden af at konsolidere og styrke modstandens enhed og nå ægte national enhed udn fraktionelle stridigheder. På det grundlag opfordrer PFLP til fuld opbakning om den palæstinensiske enhedsdelegations og modstandens våbenhvileaftale.

USA er medskyldig i IS' forbrydelser
Af Patrik Paulov Proletæren (sv)
Islamisk Stats brutale fremfart i Nordirak fordømmes verden over. Men tavshed råder om, at det er USA og dets allierede, som bærer hovedskylden for, at IS og andre ekstremistgrupper har vokset sig stærke i Irak og Syrien.

Ukraines nynazistiske stormtropper bliver ignoreret
Af Robert Parry ConsortiumNews
Man skulle tro, at historien om at nutidens nazi stormtropper brutalt angriber en europæisk by, ville komme på forsiden af USA's aviser, men det er ikke tilfældet, når de nazistiske paramilitære kæmper for den USA-støttede ukrainske regering og dræber etniske russere.

Den totale krig mod Gaza: Det israelske folkemord og dets villige medskyldige
Af James Petras Global Research
Israels krig mod Gaza har frembragt fordømmelse fra millioner af mennesker over hele verden og kravet om, at Israel bliver stillet for et krigsforbryder tribunal. Terroren har isoleret Israel fra menneskehedens store flertal, men verdens ledere, 'hard-linerne' støtter blot Israel endnu mere intenst. Det Hvide Hus i USA har givet en ekstra beviling på 250 millioner dollars og sikrer, at kritikere af Israels folkemord stemples som 'antisemitter' i offentligheden.

Nye beviser på hvordan EU lokkede Ukraine ind i den nuværende situation
Af Christopher Booker The Telegraph (eng)
I månedsvis har vesten dæmoniseret Putin, selvom det har været tydeligt, at det der satte krisen igang, var EU's provokatoriske forsøg på at trække Ukraine ind i EU. De mange Euro der er postet i diverse grupperinger i landet tales der ikke meget om. 496 milllioner Euro er givet til 200 grupper med navne som “Center for European Co-operation” or the “Donetsk Regional Public Organisation with Hope for the Future”

NATO er desperat efter krig
Af Pepe Escobar ICH (eng)
Pentagon og NATO klør for at anstifte krig i Ukraine. Anders 'Fogh of War' Rasmussen har fråden efter krig været i Ukraine for at lægge grunden til beslutninger på topmødet i Newport 4.-5. september. NATO bygger op til krig i Polen, Rumænen, De baltiske lande og også Tyrkiet.

Hvad fik Israel til at stoppe angrebet - og hvad kommer så nu?
Af Norman Finkelstein ICH (eng)
Interview på Democracy Now om årsagerne til våbenhvilen, om Israels regelmæssige ødelæggelser af Gaza, hvor man sender regningen for genopbygning til det internationale samfund uden at Israel afkræves krigsskadeerstatninger, om ødelæggelse af tunneller under Gaza, om Ægyptens rolle efter Sisis kup -- og om sandsynligheden af at det amerikanske 'fredsinitiativ' pudses af - dom kræver kapitulation af palæstinenserne.

Hvorfor Israel vil have våbenhvile
Af Richard Becker Globel Research (eng)
Angrebet på Gaza var terror udført af en terrorstat. Men Israel og USA kan ikke fortsætte uden omkostningene for dem bliver uoverskuelige. Der forhandles nu i Cairo om en mere permanent våbenhvile.

Kontanter, våben og overvågning: USA er nøglen til alle de israelske angreb
Af Glenn Greenwald The Intercept (eng)
Den amerikanske regering har givet en overvældende bistand til Israel, som er forsynet med kontanter, våben og overvågningsteknologi, som spiller en afgørende tolle i Israels angreb på sine naboer. Men tophemmelige dokumenter fra whistleblower Edward Snowden kaster væsentligt nyt lys over, hvordan USA og dets partnere muliggør de israelske militærangreb- så som det igangværende mod Gaza.


Ukraine: MH17 kan være CIA's 'false flag', men den flyver ikke
Af William Engdahl RT
Obama administrationen har ingen facts bag deres anklager mod Rusland i forhold til at være de skyldige bag nedskydningen af MH17. Mainstream medierne citerer ukritisk Ukraines udtalelser, selv når de kommer fra nynazister. En række ubesvarede spørgsmål må rejses. Hvorfor beordrede Kiev Air Traffic Control flyet at skifte rute ind over krigszonen? Det angivelige 'bevis' en video lagt ud af det ukrainske styre, forsvandt pludseligt, da det blev opdaget, at den allerede var lagt ud et døgn før nedskydningen.
På samme tid som nedskydningen skete holdt NATO og Ukraine en fælles militærøvelse, der betød at hele området var overvåget fra NATO's skibe og fly. Trods dette har USA intet offentliggjort.

D. 21. juli udtalte Obama, at "flyet var skudt ned over et område, der var kontrolleret af russsisk støttede seperatister" og at Rusland havde "udrustet dem med militærudstyr og våben, herunder antiluftskyts". Dagen efter lod Washington 'højtstående anonyme talspersoner' sige, at USA ikke havde bevis for, at Rusland stod bag nedskydningen. USA dækker sig ind ved at veksle mellem at escalere krigsfaren og at trække tilbage.

Forbud mod 'Ukraines Kommunistiske Parti'
Af Victor Shapinov Borotba (eng)
Udelukkelsen af 'Ukraines Kommunistiske Parti'' fra Ukraines parlament og den påbegyndte retssag imod partiets aktiviteter er et skridt mod at styrke det højreorienterede diktatur, der blev en realitet efter Maidan-kuppet

USA-imperialismen: Skab kaos overalt!
Af James Petras Information Clearing House
Kaos skabes bevidst gennem Israels terror mod civilbefolkningen i Gaza, krig i Syrien med brug af lejesoldater, krig pr stedfortræder i Ukraine, Pakistan, Iraq, Afghanistan, Libya og Somalia. Millioner flygter fra disse scener af total ødelæggelse. Intet er helligt, intet sted lades i fred. Hjem, skoler, hospitaler er mål for destruktionen.

Det malaysiske flystyrt i Ukraine: 16 centrale spørgsmål som ikke kan ignoreres
Af Julie Lévesque Globel Research (eng)
Når det skal fastslås, hvem der stod bag nedskydningen af det malaysiske MH17 over Østukraine er der en række kendsgeringer og centrale spørgsmål, som ikke kan overses.

Krigen mod palæstinenserne i Gaza er også USA's og EU's krig
Af Ramzy Baroud Middle East Eye
Israels Benjamin Netanyahu er ikke den eneste statsleder bag blodbadet i Gaza. USA's præsident Obama står 100 % bag Israel og støtter med årlige milliardbeløb - der for nyligt blev stærkt forøget. USA fastholder 'Israels ret til at forsvare sig' gennem massakren på Gaza. Gennem 'United States-Israel Strategic Partnership Act of 2014' slog USA i marts i år sit strategiske samarbejde med Israel fast og EU-landene kopierer USA's politik.

Netanyahu afviser enhver håndsrækning fra palæstinenserne
Af Simon Kærup Information
Fredsprocessen var ved at komme på sporet, da Hamas-bevægelsen indgik i en enhedsregering og accepterede USA’s og EU’s betingelser for fredsforhandlinger. Men det har Netanyahu nu saboteret, siger politologen Norman Finkelstein.

IMF og chokdoktrinen i Ukraine
Af Jens Malling Arbejderen
I kølvandet på Ukraines krise står Den Internationale Valutafond klar med lån og krav om en stram nedskæringskurs. Chokdoktrinen i aktion, mener den kendte amerikanske økonom Mark Weisbrot.

Hvem gavner det? Fly MH17 styrter ned i Ukraine
Af Tony Cartalucci ICH (eng)
På intet tidspunkt i den ukrainske krise kunne nedskydningen af det malajsiske Boeing 777 fly MH17 være mere belejligt for NATO og dets marionetregime i Kiev.

Ziofascisme, lynchning og udsigten til en 3. intifada
Af Jamil Khader Palestine Chronicle
(eng)
Den vilde og irrationelle lynchning af Mohammad Abu Khdeir markerer en ny bekymrende tendens i radikalisering af det israelske jødiske samfund. Den sytten år gamle pal...æstinensiske teenager blev bortført på vej til morgenbøn, brutalt tævet, tvunget til at drikke benzin og blev afbrændt i live af medlemmer af La Familia, en terrorist jødisk mafia tilknyttet den racistiske og ekstremistiske jødiske fodboldklub, bietar Jerusalem.

Hvad vil Ukraines økonomiske associering til EU betyde?
Af Viktor Shapinov Borotba (eng)
Poroshenko har undertegnet den økonomiske del af associeringsaftalen med EU. Den vil have enorme negative konsekvenser for den ukrainske økonomi en situation med skærpet økonomisk verdenskrise, hvor de rige og magtfulde EU-lande søger at redde deres økonomier på bekostning af landene i den 'indre periferi' som Grækenland, Portugal og Spanien.


Den islamiske stat, "Kalifat-projektet" og den "globale krig mod terror"
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
Mens det amerikanske udenrigsministerium beskylder flere lande for at "huse terrorister", er USA den suveræne nr. 1 statslige "sponsor af terrorisme": Den Islamiske Stat Irak og Levanten (ISIS), der opererer i både Syrien og Irak-er i det skjulte støttet og finansieret af USA og dets allierede, herunder Tyrkiet, Saudi-Arabien og Qatar. Desuden falder det sunnimuslimske kalifatprojekt med Den islamiske stat Irak og Levanten sammen med en mangeårig amerikansk, britisk og israelsk dagsorden for at opsplitte både Irak og Syrien i separate territorier - herunder et sunni islamisk kalifat, en arabisk shia-republik og en republik i Kurdistan.

USA i Irak: Planlagt borgerkrig og opsplitning af landet
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
Washingtons nuværende taktik i Irak går ud på at støtte både Iraks regering og ISIL. Ved at sætte de forskellige kræfter op mod hinanden er målet at skabe en borgerkrigssituation i landet, der giver mulighed for en senere opsplitning af Irak i 3 stater.

Det ukrainske folkedrab og dets heppekor
Af Vera Graziadei Global Research (eng)
Den ukrainske premierminister Jatsenjuk har offentligt annonceret Kiev-regeringens folkemorderiske planer med hensyn til både anti-regeringsaktivister og hele den civile befolkning i Østukraine, som hovedsageligt er sammensat af etniske russere. Den 11. juni havde terrormord og bombardementer mod civile (ifølge Kiev-regeringens officielle tal) kostet 270 civile livet, indbefattet en 12-årig dremg og en 6-årig pige.

For et globalt broderskab mellem folkene
Af Evo Morales Information Clearing House (eng)
Om kapitalismens stadigt større koncentration af ejendom og magt i verden og om hvilken dagsorden verdens folk må samles om.
Evo Morales, Bolivias præsident, holdt denne tale på topmødet af Group of 77, plus Kina, i Santa Clara, Bolivia, d. 14 juni 2014.

Krigens tåge-maskine
Af Chelsea Manning The New York Times (eng)
Manning: Pressen er stadig i lommen på militæret. Sandheden forties om udviklingen i Irak og Afghanistan.

Kampen om Irak er en saudisk krig om Iran
Af Simon Henderson Information Clearing House (eng)
Er ISIS invasion i Irak i virkeligheden en krig mellem Saudi Arabien og Iran om kontrol over Mellemøsten?

Irak: Bekæmpelse af terror eller bekæmpelse af den politiske opposition ?
Af Geneva International Centre for Justice (eng)
USA udtrykker 'sin dybeste bekymring' over situationen i Irak og lover enhver form for hjælp. Det kræver ikke megen fantasi, at forstå at hjælp er ensbetydende med mere vold og magtanvendelse. Premiereminister Nouri al-Malikis metoder er fulgt i invasionsmagtens fodspor. Han har på sekterisk vis undertrykt enhver opposition og utilfredshed i landet og menneskerettighederne er blevet overtrådt systematisk gennem vilkårlige drab, tortur og voldtægter, uden nogen form for indsigelser fra den vestlige verden. Befolkningen frygter nu regeringsmagtens vold og terrorbombardementer i lige så høj grad som ISIS terror.

Landgangen i Normandiet og 2. verdenskrig: Løgnene bliver tykkere
Af Paul Craig Roberts Global Research (eng)
Hvis nogen var i tvivl om at Vestens 'ledere' lever i en fantasi- og indbildningsverden, der er opbygget på deres egne løgne, så har G7-mødet og 70 års festlighederne for landgangen i Normandiet fået den til at forsvinde.

Kalashnikov regerer
Af Sergei Kirichuk Borotba (eng)
Demokratisk politik eksisterer ikke længere i Ukraine. Alle beslutninger er automatiske. Politikerne som overtog magten, udsender diktater som udelukkende bygger på våbenmagt.

For spansk demokrati: Tiden er kommet til at kæve republikkens genoprettelse
Af Kepa Artaraz Dissident Voice (eng)
Den spanske kong Juan Carlos har nedlagt sit herskerhverv. Med fokus på hans søn gøres der et forsøg på at forny en institution, som er intimt forbundet med general Francos fascistiske regime. For at bryde med arven derfra og et splittet land må de spanske demokrater nu mere end nogensinde slås for republikkens tilbagekomst.

Valgfarce  i Ukraine: Påskud for eskalation af konflikt og fjendtligheder
Af Daniel Patrick Welch Global Research (eng)
Orwell og Kafka har fået en baby , som de  kaldte Petr Poroshenko!

Ukraine: 'Blodvalg' og oligark som præsident
Af Borotba ('Kamp') (eng)
Valget den 25. maj, som Kiev-juntaen gennemførte, er hverken fait eller fri. Der er borgerkrig i det østlige Ukraine, mens det vestlige og mellemste Ukraine lider under nynazistisk terror. De oplyste tal for valgdeltagelsen er falske, selvom de blåstemples af en lydig valgkommission og vestlige observatører. Milliardæren Poroshenko bliver ny præsident. Han vil fortsætte juntaens beskidte krig mod befolkningen i Østukraine.

Kaos i Libyen: Hvordan USA-NATO-krigen destabiliserede Nordafrika og nu truer Europa
Af Timothy Alexander Guzman GlobalResearch (eng)
"The Natinal Army"har ifølgedet Sydafrikanske "News24" indledt et stort angreb på Bengazi, hvor de forsøger at nedkæmpe islamistiske grupper.

Stater vil overvåge kritikere
af Glenn Greenwald Information
I denne uge udkom bogen om Snowden og NSA-skandalen af Glenn Greenwald, der bragte Edward Snowdens afsløringer ud i verdensoffentligheden.
I dette uddrag skriver Greenwald om statsovervågningens moralske mekanismer: Den sælges som forsvarsvåben mod de onde, men i statsmagtens øjne er de onde enhver, der truer den eksisterende sociale og politiske orden.

Kidnappede piger bliver et våben for USA's imperialistiske politik i Afrika
Af Glen Ford Information Clearinghouse (eng)
Medierne har været tavse om terrorgruppen Boko Haram i Nigeria indtil kidnapningen af 280 piger.
Sagen bliver nu brugt til at piske en stemning op for amerikansk intervention.
Michelle Obama gik på TV med en appel om 'at USA måtte gribe ind'.
En ung mand fra Nigeria fortæller, at den nigerianske hær i en række tilfælde har nedskudt hundredevis af unge mænd.
'Når de ser mænd i traditionelle muslimske dragter skyder de uden at spørge'. Boko Haram udfører voldelig terror, men hæren har gennemført terror i stor stil.
Militæret har afvist at udveksle de kidnappede piger med fængslede Boko Haram medlemmer.

Amerikanske overvågningsfly der opererer fra USA's dronebase i Niger er nu kommet til Nigeria. I sidste uge blev det meddelt, at AFRICOM tropper for første gang vil træne nigerianske jægersoldater i 'terrorbekæmpelse'.
At 'gøre noget og komme pigerne til hjælp' er et led i USA's og AFRICOM's offensiv i Afrika.

Hvordan de vestlige medier deciffrerer en nazikode
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
De vestlige medier undgår med stor omhu at nævne ordet nazist i forbindelse med Ukraine. I stedet benævnes de nazistiske og fascistiske kræfter med ord som 'patrioter', frihedskæmpere' eller 'ultrakonservative'. At man i andre forbindelser har sans for at tyde en nazikode kom frem, da en pakke Ariel vaskepulver blev forbundet med nazisternes bogstavkode for Adolk Hitler.

Fem nobelpris-økonomer: Afslut narkokrigen!
Af Matt Ferner ICH (eng)
Krigen mod narko, der har stået på i årtier, er slået fejl, og det er på tide at skifte fokus fra massefængslinger til offentlig sundhed og menneskerettigher, siger ny rapport fra London School of Economics, som fem økonomer med nonelpris har blåstemplet.

Se også

Mexicos tidligere præsident Vicente Fox: Gør narko lovlig!
Af Joan Grillo Time (eng)
Mexicos præsident fra 2001-2006 gav i 2011 udtryk for, at han fortrød krigen mod narko, som udkæmpe for USA, og har haft katastrofale konsekvenser for landet. Han er ikke den eneste tidligere latinmaerikanske præsident, der vil aflsutte narkokrigen.

Ukrainske venstrekræfter om situationen i Ukraine
Af Andrew Manchuk borotba.org (eng)
En venstreorienteret analyse af udviklingen i Ukraine og betydningen af, at den provestlige koaltion af høreorienterede og fascister er kommet til magten.

Beviser på Polens deltagelse i destabiliseringen af Ukraine
Af Andrew Korybko OrientalReview (eng)
I følge det polske NIE, har Polen spillet en aktiv rolle i destabiliseringen af Ukraine. Det polske udenrigsministerium har stået bag militær træning af fascistiske kræfter. Polen optræder hermed i rollen som NATO's 'slaviske Tyrkiet' i Østeuropa. 86 Euromaidan-kæmpere opholdt sig på politiets træningcenter Legionowo i en periode på 4 uger i 2013. De blev trænet i følgende teknikker: Optræden i større forsamlnger, identifikation af mål, ledelse, at kæmpe under stress, beskyttelse mod tåregas, bygning af barrikader og endelig våbentræning i brug af den type rifler der bruges af snigskytter.

'Jeg har bevist, at under de nuværende omstændigheder kan kapitalismen simpelthen ikke fungere'
af Andrew Hussey Information
Den unge franske økonom Thomas Piketty er med sin nye bog udråbt til en økonomisk superstjerne – 'det 21. århundredes Tocqueville' – der vender op og ned på alt det, økonomer har antaget om ulighedens væsen, ved at stille det oplagte spørgsmål: Er der egentlig fakta, der understøtter alt det, vi troede, vi vidste om økonomi?
Se også interview med Paul Krugman om den stærkt øgede koncentration af ejendom:
Bekymret over oligarkier: Det bliver meget værre!

Den irakiske nation ødelagt – Olierigdommene konfiskeret – Befolkningen forarmet
Af Asad Ismi ICH (eng)
Irakere, som overlevede det amerikanske folkemord, er stadig fattige og undertrykt. Den amerikansk indsatte marionetregering fostrer et dødbringende oprør.

Taliban: Afghanernes lidelser er invasorernes skyld
Af Anders Sømme Hammer/NRK (no)
- Afghanere bliver arbejdsløse på grund af krigen og okkupationen. Det har ført til en øgning i overgreb mod kvinder og børn. Vi ser misbrug og voldtægt af drenge og piger. Derfor har vi grebet til våben, siger Taliban-kommandanten Abdullah Mardan. Taliban betegner det kommende præsidentvalg som en korruptions-farce.

Ukraine: Svobodas vej til magten
Af Mario Sousa/Proletæren (sv)
Fra at være en marginal bevægelse blev det fascistiske Svoboda i løbet af kort tid i stand til at købe sig til rekruttering af tusinder af udstødte unge til en væbnet organisation og lave massive propagandakampagner. Og de vestlige mediers skildring af, hvad der skete i Kiev op til kuppet, er en total løgnehistorie fra ende til anden.

15 år efter: NATO's voldtægt af Jugoslavien
Af Steven Lendman Global Research (eng)
Den 24. marts 1999 vil gå over i historien som en skændselens dag. Det amerikansk-ledte Nato voldtog Jugoslavien. Det var ulovlig aggression. Ingen sikkerhedesråds-resolution bemyndigede den. NATO’s operation varede 78 dage. Fra marts 1999 til midten af juni samme år rasede krigene på Balkan. Jugoslavien blev ’balkaniseret’ til syv lande. Det er Serbien, Kosova, Montenegro, Makedonien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien og Slovenien. Det medførte enorme menneskelige omkostninger. Washington var hovedansvarlig.

FN-rapport: Demokratisk kontrol med verdens fødevarer er nødvendig
Af Sonali Kolhatkar Commondreams (eng)
En FN-rapport fastslår, at verdens fødevareforsyning domineres af de multinationale koncerner og at befolkningen må tage kontrol over produktionen, hvis sultproblemerne i verden skal løses. Den nuværende situation betyder ikke kun forurening med pesticider, CO2-udledning, GMO mm, den er også ineffektiv.

Skuddene i Kiev må opklares
Af Maj Wechselmann Flamman (sv)
De skud, som dræbte demonstranter på Maidan-pladsen, var af samme type som dem, der dræbte Janukovitsjs politifolk. Den ukrainske kupregering og Vesten er enedes om en total mørklægning af de skud, som var afgørende for kuppets succes.

Ukraine-krisen: Rusland udvider sin indflydelse i Sortehavet
Af Prof Michel Chossudovsky Global Research (eng)
Beslutningen om Krims tilslutning til Den russiske Føderation har strategiske og geopolitiske følger. Unionen mellem Krim og Rusland redefinerer både det geografiske og det geopolitiske skakbræt.

Det nye store trusselsspil i Eurasien
Af Pepe Escobar ICH (eng)
Først kom den 'gode Talibaner', så 'den gode Al-Quedakriger og nu 'den gode nynazist', USA's og EU's nye alliancepartner. Rivaliseringen mellem USA og Rusland tager til i et farligt trusselsspil og for første gang siden 2. verdenskrig har et europæisk land nazister ved magten .

Ukraine: Suverænitetsargumentet og det virkelige problem med fascismen
Af Gary Leupp Counterpunch (eng)
De to vigtigste spørgsmål der former diskussionen af begivenhederne i Ukraine bør efter min mening være: 1. Hvor (relativt) vigtigt er Kiev´s krav om suverænitet over Krim, der blev overført fra Rusland til Ukraine med et pennestrøg af Nikita Khrushchev i 1954? og 2. Hvor (relativt) vigtigt er det, at neo-fascistiske grupper, især Svoboda partiet, spillede en vigtig, hvis ikke afgørende rolle i at vælte den valgte præsident Viktor Janukovitj, og indsætte Arseniy Yatsenyuk (der har annonceret på forhånd en "upopulær" stramninger regime), og det at neo-fascister nu besætter store kabinetsposter, herunder forsvarsminister, og kontrollen over National Security Agency?

USA's imperiepbygning: Kup, udplyndring og falskhed
Af James Petras Global Research (eng)
Obamaregimet har i i samarbejde med dets allierede klientstater relanceret en virusagtig verdensomspændende kampagne for at ødelægge uafhængige regeringer, omringe og i sidste ende underminere globale konkurrenter, og etablere en ny USA -EU-centreret verdensorden.

8. marts: Vi kæmper mod kapitalisme, patriarkat og for vores rettigheder
La Via Campesina (eng)
Vi udtrykker vores faste beslutning om at kæmpe og gå på gaderne for en ny verden, baseret på principperne for respekt, lighed, retfærdighed, solidaritet, fred og frihed. Vi fortsætter kampen sammen med arbejdende kvinder fra land og by.

Sammenstødet på Krim er frugten af vestlig ekspansion

Af Seus Milne The Guardian (eng)
Andre magters kamp for at beherske Ukraine har bragt fascister til magten og fået l andet på konfliktens rand

Forbereder krig med Rusland
Af Bruce K Gagnon Organizing Notes (eng)
USA/NATO ønsker at få fat i naturgas-ressourcerne i det russiske territorie. De ønsker også fuld kontrol med det arktiske område, hvor klimaforandringeren vil gøre det muligt at bore efter olie. Nu lyder krigstrommerne efter at Rusland flyttede flere tropper til Krim for at beskytte deres flådebase og den store russisksindede befolkning i området.

Ukranies 'demokratiske statskup': Drab på civile som påskud for regimeskifte

Af Prof Michel Chossudovsky
Global Research (eng)
Dette "massemord", som Viktor Janukovych nu er anklaget for, har fingeraftryk fra det ekstreme nynazistiske Svoboda parti , der er støttet og finansieret ad forskellige kanaler fra USA og EU.

Ukraines brune revolution
Af Israel Shamir ICH (eng)
Det før så charmerende Kiev patrulleres nu af bevæbnede vestlige snigmordere og af kæmpere fra det nynazistiske Right Sector, efterkommere af de ukrainske Quislingetropper. USA og EU vandt denne runde og pressede Rusland mod øst, præcist som de ønskede det.

Bag om voldsbølgen i Venezuela
Af Patrik Paulov/Proletæren (sv)
Højreoppositionen i Venezuela har været i offensiven siden Hugo Chávez' bortgang for et år siden. Den seneste voldsbølge er et forsøg fra de mest reaktionære dele af oppositionen på at underminere præsident Nicolás Maduros styre. De private medier i Venezuela har opildnet protesterne ved at anklage myndighederne for volden og sprede løgne. Mønstret fra kupforsøget mod Chávez 2002 går igen.

Åbent brev til EU's chefrådgiver om GMO
Af Brian John GMWatch (eng)
Dr Brian John skriver i et åbent brev til EU's chefrådgiver på GMO-åmrådet: Dine gentagne udtalelser om, at videnskabelige undersøgelser viser at GMO er uskadeligt for dyr og mennesker er i strid med virkeligheden. Der er uomtvisteligt påvist gennem vidensabelige undersøgelser, at GMO har skdevirkninger på levende organismer i både plante- og dyreriget.

Washington samarbejder med ukrainske nynazister
Af Eric Sommer Global Research/revolusjon (no)
I et nylig lekket lydopptak, som det amerikanske utenriksdepartementet stilltiende har erkjent er ekte, diskuterer to høytstående amerikanske tjenestemenn hvordan, og med hvilke partier og politikere, de vil erstatte den valgte regjeringa til Janukovitsj.

Ukraine: Udenlandsk forsøg på vælte styret
Af Rick Rozoff og John Robles Global Research
Interview med Rick Rozoff: Ukraine er central i forhold til energikrigen mellem USA/EU og Rusland og der udspiller sig et forsøg på indblanding i Ukraines indre forhold med formålet at vælte den nuværende regering og trække landet over til EU, mens NATO arbejder på at trække UKraine, Georgien, Finland og Sverige ind under sit operationsområde.

Imperialistisk erobring: USA's 'endeløse krig' mod menneskeheden
Michel Chussodovsky Global research (eng)
Konceptet 'endeløs krig' har karakteriseret USA's militærdoktrin siden anden verdenskrigs afslutning. Den verdensomspændende militarisering er et led i en global økonomisk dagsorden. Chussodovsky peger bl.a. på den øgede økonomiske og politiske integration mellem EU og USA og en samlet bestræbelse på verdensdominans, gennem frihandelsaftalerne kombineret med NATO og et mere militariseret EU. I EU ser man også, at kriseramte medlemsstater bliver kategoriseret og behandlet som gældsatte tredieverdens lande.

Vesten er terrorismens sponsorer
Af KPML, Norge (no)
Sammen med Saudi-Arabien og Qatar har USA, med NATO-blokken og Norge på slæb, skabt stadig mere uregerlige monstre i Mellemøsten og Central-Asien. Hver eneste af krigene, som er iværksat siden 2001, enten direkte af imperialisterne eller via stedfortrædere, har ført til styrkelse af eller er sket i regelret samarbejde med terrorgrupper med tætte bånd til al-Qaida.

Israel intimiderer og skræmmer os forskere
Af Lars Erslev Andersen og Leila Stockmarr Politiken
Når selv det israelske militær direkte kontakter danske forskere, bør fremmede staters, og her særligt Israels, forsøg på at påvirke forskere og meningsdanneres formidling af mellemøstligt stof i Danmark være offentlig kendt. Det skylder vi debatten.

Obamas reformer lader NSA's overvågning af befolkningen fortsætte
Af Glen Greenwald Information Clearing House (eng)
Obamas reformforslag er, trods underordnede forbedringer, først og fremmest taktiske og har som formål, at skjule overvågningen, der vil fortsætte.

Om udrensningen i Nordkorea
Af Patrik Paulov Proletæren
Det officielle anklageskrift indbefatter blandt andet korruption, magtmisbrug og fraktionsvirksomhed med hensigten at tage magten i den erklæret socialistiske stat. At der findes belæg for anklagerne, bekræftes af flere kilder uden for Nordkorea.

Israel deltog i folkemordet i Guatemala
Af Robert Parry Consortium News
Den israelske tidligere premierminister Ariel Sharon havde mange forbrydelser på samvittigheden. En af de mere ukendte er Israels deltagelse i folkemordet på den oprindelige befolkning i Guatemala. Her hjalp de USA, under daværende præsident Reagans ledelse, med nedskydning af befolkningen fra helikoptere. Helikopterne har senere vist sig at komme fra det israelske efterretningsvæsen.

Fredsforhandling om Syrien: Washingtons plan B for at vælte Assad-styret
Af Finian Cunningham Strategic Culture Foundation
Problemet ved fredsforhandlingerne om Syrien i Geneve i den kommende uge er, at processen først og fremmest betragtes som et middel til at vælte Assad-styret fra USA og dets allieredes side. Fredskonferencen udgør plan B, hvor plan A var støtten til oprørerne.

Det syriske sarin-spørgsmål – Human Rights Watch afviser at svare
Af Willy Van Damme Willy Van Damme's Weblog
Nye oplysninger om angrebet med saringas d. 21. august i Syrien peger på, at der ikke er skygge af bevis for, at den syriske regering stod bag. Dette står i modsætning til hvad bl.a. Huma Rights Watch og the New York Times har påstået.

Krigsforbryderen Ariel Sharon er død
Af Philip Weiss Information Clearing House
Ariel Sharon, der blev premiereminister i Israel, trods det at han var skyldig i massakren på flere hundrede civile palæstinensere og talrige andre forbrydelser, er død 85 år gammel.

Noam Chomsky: USA's politik overfor de arbejdsløse er ren grusomhed
Af Zach Carter and Ryan Grim Information Clearing House (eng)
I USA er der voldsomme nedskæringer på de arbejdsløses levevilkår. Dette ikke er en pludselig opstået politik, men en del af hele det nyliberale angreb vi ser over det meste af verden.

De nederste i verdens hakkeorden
Af Aftonbladet (sv)
I det afrikanske land Tchad dør spædbørn som fluer af let kurerbare sygdomme. Den forventede levetid i landet er 49 år. To tredjedele er analfabeter.

FN koordinator: USA's besættelse af Irak er årsag til krisen
Af Denis Halliday PressTV
De nuværende kampe i Fallujah, Ramadi og andre byer er et klart resultat af den USA-ledte invasion og besættelsen af Irak. Før krigen så man ikke disse modsætninger mellem shia og sunni.

EU’s fremtid afgøres i Grækenland
Af Costas Douzinas EU-fagligt netværk
Europas fremtid afgøres i Grækenland. Enten en katastrofal forstærket nedskæringspolitik eller også vil modstanden få sin første store sejr og vise andre lande i periferien, at modstand og kamp ikke er en tabersag, siger den græske juraprofessor Costas Douzinas i et interview på Greek Left Review

Det nye overvågningssamfund kan indvarsle en intellektuel istid
Af Dave Eggers The Guardian/Information
Det er rystende, at amerikanske forfattere lægger bånd på sig selv, fordi de frygter at komme i NSA’s søgelys – vi er på vej ind i en æra, der minder om mccarthyismen.

Den italienske Forconi-bevægelse: Verden vil se en ny virkelighed
Af Peter Koenig ICH(eng)
I Italien foregår en af medierne upåagtet revolte: Forconi- (eller Møggreb)-bevægelsen (måske bedre: Høtyvs-bevægelsen). Den startede i december 2012 i Syditallien, hvor bønder protesterede mod skatter og afgifter og nedskæringspolitikken, Italien blev påtvunget af EU. Den er siden blevet landsdækkende og har udvidet sin sociale og politiske basis. Den ligner den spanske M15 (15.maj)-bevægelse og OCW (Occuply Wall Street): En overlevelsesbevægelse. Men medierne tier om den og tilsvarende bevægelser i Sydeuropa.

Se også
Italien i oprør
Af Leonardo Mazzei AIC(eng)


Frankrig puster til sekterisk blodbad i CAR
Af Finian Cunningham ICH (eng)
Blodudgydelserne og kampene mellem muslimske og kristne militser i den fattige og i forvejen kriseramte Centralafrikanske Republik tager til. Hundreder er dræbt og måske hundredtusinder på flugt i et land med mindre end 5 millioner indbyggere. Det er ikke mindst et resultat af den gamle kolonimagt Frankrigs militærinvasion, som fik situationen til at eksplodere og blodbadet til at tage fart- nøjagtig hvad kritikerne forudsagde.

Et andet syn på Mandela: Besejrede apartheid, blev besejret af neoliberalisme
Af Jonathan Cook uruknet (eng)
Et afvigende syn på Mandela på et tidspunkt hvor verden sørger vil ikke være populært. Og det vil sikkert blive misforstået.

Thailand: Demonstranterne kræver olien tilbage til folket
Af Tony Cartulcci AltThaiNews (eng)
Demonstranterne i Thailand, der kræver, at den nuværende premiereminister Yingluck Shinawatra træder tilbage, vil gennationalisere landet ressource, naturgas, der blev privatiseret og solgt ud under Yinglucks bror Thaksin Shinawatra i 2001.

Revolte mod klimakatastrofe i jakkesæt og hvide kitler
Af Naomi Klein/Information
Er vores utrættelige stræben efter økonomisk vækst ved at gøre planeten ubeboelig for menneskeheden? Klimaforskerne har set nøje på de seneste data – og de er begyndt at nå frem til konklusioner af revolutionær karakter

Fredsprismodtager kæmper for fred i Syrien
Af Patrik Paulov/Proletæren (sv)
Nobelprismodtageren Mairead Corrigan-Maguire har arbejdet for fred og ikkevold i snart fire årtier. Engagemanget har ført hende fra Nordirland til konfliktzoner som Afghanistan og Congo-Kinshasa. Nu er hun engageret i at afsløre, hvad der virkelig sker i Syrien, og at støtte lokale initiativer for fred og forsoning.

Grækenland: Fascister og kapitalister (og kirken) i enhed mod arbejderbevægelsen
Af August Eliasson/Proletæren (sv)
Det græske fascistparti Gyldent Daggry samarbejder med erhvervslivet for at slå ned på fagforeningerne. Det er blevet stadig tydeligere efter efterårets voldsomme angreb mod faglige aktivister og venstrefløjsaktivister.

Videnskaben fortæller os at revolution er nødvendig
Af Naomi Klein Common Dreams (eng)
Videnskabsfolk og eksperter fortæller os, at der stadig er tid til at redde verden fra klimakatastrofen. Men det er ikke muligt, så længe vi har kapitalisme. At fortsætte 'business-as-usual' med dens stræben efter profit destabiliserer livet på vores jord. Dette må være et slående argument for nødvendigheden af at ændre det kapitalistiske system.

Det globale jordtyveri
Af Martin Gøttske Klassekampen (no)
Gennem opkøb eller leje har rige lande lagt beslag på enorme landområder i fattige lande, særligt i Afrika. Jagten på landbrugsjord kan føre til voldelige sammenstød, advarer forsker.

Revolutionen kommer – ingen tvivl om det
Af Russell Brand Common Dreams (eng)Interview med den britiske komiker Russell Brand, der bl.a. siger ”Når jeg ikke stemmer er det ikke på grund af apati, men fordi jeg er så totalt træt af løgnene og at blive svigtet af den politiske klasse” Han slår fast at ingen problemer bliver løst under det nuværende system.





Basic Statistics for United States Imperialism

En kortfattet gennemgang af amerikanske interventioners historie fra 1945

ARKIV GLOBAL DEBAT 2013

Netarkiv Global debat 2012
Netarkiv Global debat 2011
Netarkiv Global debat 2010
Netarkiv Global debat 2009

Netarkiv Global debat 2008
Netarkiv Global debat 2007
Netarkiv Global debat 06-05
Netarkiv Global debat 2004
Netarkiv Global debat 2003
Netarkiv Global debat 2002