Global debat
Analyser - Baggrund - Kommentarer
Links Danmark og verden rundt



ARKIV
GLOBAL DEBAT 2011

Arkiv Global debat 2010
og tidligere årgange


Mere debat - se


Debat

Synspunkt







ARKIV GLOBAL DEBAT 2012


USA's voldelige kultur er baggrunden for våbenvold
Af Laura Finley Global Research (eng)
Skolemassakren på Sandy Hood der betød 26 dræbte, heraf 20 børn, forklares på mange forskellige måder. Psykisk sygdom, manglende sikkerhed og adgangen til våben. Disse ting kan alle have spillet en rolle, men den afgørende forklaring findes i USA’s voldelige, militaristiske kultur der over hele linjen demonstrerer, at vold er vejen til alle problemers løsning.

Dommedagstruslen fra Mayaernes kalender er ’Made in America’
Michel Chossudovski Global Research (eng)
Mayaerne har rent faktisk aldrig forudsagt verdens undergang d. 21. december 2012, i stedet betegner datoen, ifølge mayaerne, starten på en ny lang cyklus. Mediernes fortælling om den påståede forudsigelse tjener som afledning og forvrængning af virkeligheden. Ironisk nok, er der tale om et helt andet ’dommedagsscenarie’ – en formidabel økonomisk og social krise der forarmer millioner af mennesker, ødelægger jorden og bogstavelig talt destruerer folks liv. Vi er midt i en dommedag af politisk og økonomisk natur, skabt af mennesker, ’made in America’.

Hvad ligger der bag USA's våbenvold?

Af Jack A. Smith Global Research (eng)
Som ansvarlige bag skolemassakren i USA står både det politiske system, politikerne samt ’the National Rifle Association’ og de øvrige våbenlobbyister.

USA og NATO konfronterer Rusland og Iran
Af  Michel Chussodovsky Global Research (eng)
NATO’s optrapning mod Syrien konfronterer også Rusland og Iran. Vi står i en farlig situation, hvor USA’s Patriot missiler i Tyrkiet peger mod de russiske Iskander missiler opstillet i Syrien.

USA invaderer Afrika: Krigen om ressourcerne og Malis erobring
Af Timothy Alexander Guzman Global Research (eng)
Den amerikanske hærs afrikakommando AFRICOM blev oprettet i 2007 af Bush's daværende krigsminister Donald Rumsfeld som e militærkommando, der dækker hele det afrikanske kontinent. Den er nu i fuldt sving.

Propagandafortællingen om 'truslen fra Syriens kemiske våben'
Af Michel Chossudovsky Global Research (eng)
Propagandafortællingen om truslen fra kemiske våben i Syrien er blevet opbygget over flere måneder. Historien er opbygget efter 'masseødelæggelsesvåben i Irak'-modellen, men med et anderledes sigte. USA/NATO satser i Syrien på ikke-konventionel krigsførelse og de træner idag oppositionsgrupper i Syrien i at håndtere kemiske våben. En åben mulighed, blandt andre, kan være et scenarie hvor oppositionen anvender kemiske våben og kaster skylden på Assad-styret med det formål at optrappe presset på det syriske regime. Denne farlige og ødelæggende risiko for anvendelse af kemiske våben må bringes ud i det åbne.

Colombia: Det siger FARC
Af Dick Emanuelsson Flamman (sv)
Fortsat krig, eller bliver der fred i Colombia? Flammans Dick Emanuelsson har truffet FARC-guerillaens chefforhandler Ivan Marquez i et eksklusivt første interview siden fredsprocessens indledning i Havanna.

Bag om krigs-løgnene om Syrien
Af Patrik Paulov Proletæren (sv)
Der er mange indbyggere i Syrien, som har personlige historier om, hvordan de væbnede gruppers ageren har ramt dem selv eller mennesker, de kender. Hvilket er en af forklaringerne på, at store dele af befolkningen slutter op om den regulære hærs krig mod dem, som terroriserer folket.

Klimaforandringerne er her nu: Prisen på fossile brændstoffer må blive ærlig
Af James Hansen Information Clearing House (eng)
Vi må gøre prisen på fossile brændstoffer ærlig, sådan at de afspejler de virkelige omkostninger for samfundet, indbefattet de økonomiske ødelæggelser fra storme som Sandy, skaderne på agerjord og økosystemer og tabte menneskeliv.

Vil FN's to-stats-løsning gøre nogen reel forskel?
Af Mya Guarnieri +972 (eng)
Den barnlige og frække israelske reaktion på den palæstinensiske status som observatørstat i FN beviser bare, at den nuværende regering som dens forgængere ikke vil tolerere det palæstinensiske foilks nationale aspirationer. Samme dag for 65 år siden blev Israel skabt efter en FN-afstemning. Araberne var ikke enige i dette skridt. Der var imngen forhandlinger. Den var ensidig. Ironisk nok delegitimerer Israel sit eget beksistensgrundlag ved at afvise PLOs forsøg på at gøre det samme, som blev gjort for at danne Israel.

Palæstinensernes eneste mulighed
Af Alan Hart Information Clearing House (eng)
Det er sidste nedtælling til FN’s generalforsamling og afstemningen om Palæstinas status og PLO forventer et positivt udfald. En sejr på dette punkt vil hjælpe til med at isolere Netanyahus Israel som en pariastat. Men det vil ikke være, må ikke være en substitut for en anvendelig strategi til at sikre palæstinenserne retfærdighed.

Er Kina en militær trussel?
Af F. William Engdahl Global Research (eng)
Kina fremstilles som en supermagt der gør sig klar til at spille med musklerne, men det drejer sig nærmere om den omvendte situation: Kina reagerer på den reelle trussel fra USA og Japans intense oprustning i Asien.

Amerikansk - israelsk samarbejde bag angrebet på Gaza
Af Michel Chussodovsky Global research (eng)
I de vestlige medier beskrives Israels angreb på Gaza som selvforsvar, men angrebet er nøje planlagt af USA og Israel som et led i den fælles Mellemøsten-strategi.

Paraplyorganisation for oprindelige folk opløst efter kritik af olieboringer
Af Jon Burgwald Greenpeace
Organisationen af oprindelige folk (RAIPON) har kritiseret Ruslands olieudvinding i Arktis med daglige olieudslip, døde floder og jord farvet sort af olie. Chikane er nærmest dagligdag og vilkårlige arrestationer sker alt for ofte. Den russiske regering har nu opløst RAIPON. Alle de arktiske lande har et ansvar. Danmark er et af de lande, og hvis ikke den danske regering åbent fordømmer den russiske regerings handlinger, så er det intet mindre end en skandale.

Appel: Stop en ny israelsk massakre i Gaza! Boykot Israel!
Af BDS Movement BDS(eng)
Opråb fra den internationale Boykot Israel-bevægelse

For 25 år siden: Palæstinas uafhængighedsdag
Af Francis Boyle Global Research (eng)
15. november 1988 blev den uafhængige stat Palæstina proklameret af det palæstinensiske nationalråd.

USA’s præsidentvalg: De rige og magtfulde interessegrupper vandt igen
Af Paul Craig Roberts Global Research (eng)
Hvilket parti var den bedste hore for Wall Street, for militær- og sikkerhedsindustrien, for Israel-lobbyen, for landbrugsindustrien, for energi-, skov- og mineindustri? Obama var ikke en trussel mod nogen af disse. 11 år med uberettigede krige og flere på vej, en økonomisk politik der beskytter de finansielle institutioner der har skabt USA’s kæmpe budgetunderskud er det centrale, men krigene var ikke et emne, ansvaret for krisen, ødelæggelsen af miljøet var ikke et emne. Manglen på debat af de egentlige emner er en trussel ikke blot for USA, men for hele verden.

Pengenes vej fra Main Street til Wall Street
Af Ellen Brown Global Research (eng)
Mellem 35 og 40 % af hvad vi betaler for varer går til renter til banker, finansieringsselskaber og kreditforeninger. I hele systemet fra produktion til salg tages der lån og betales renter og kapitalen hober sig op hos de rige.

USA er en ét-parti-stat med to fløje
Af Steven Lendman Global Research (eng)
Samme parti vinder hver gang, de to blokke er en kopi af hinanden. På de åmråder der betyder noget er der intet der skiller dem.

Krigen mod Iran er i gang – sanktioner dræber
Af Stevens Gowans Global Research (eng)
USA, Israel og det fredsprisvindende EU fører allerede krig mod Iran. Gennem sanktioner dræber de de allermest sårbare som cancerpatienter og dialysepatienter. Krigen føres gennem ødelæggelse af  befolkningens sundhed.

Samir Amin tror på revolutionen
Klassekampen (no)
"Vi befinder os nu i et tidsgab mellem kapitalismens efterår og folkets forår. Dette er et farligt tidsgab, hvor både det bedste og det værste dukker op – man ser radikalisering på den ene side, men også afsporing mod højreekstremisme på den anden. I flere arabiske lande radikaliseres demokratikampen, mens politisk reaktionær islam også er på fremmarch."

Terrorist eller ikke terrorist: Historien om MEK i Iran
Af Erik Anderson/Proletæren (sv)
I slutningen af september hævede USA terrorstemplingen af den eksiliranske organisation Mujahedin-e Khalq (MEK). EU havde tidligere gjort det samme. Organisationen er på bare et årti blevet terrorstemplet, afført fra listen, terrorstemplet igen for sluttelig at blive betegnet som "modstandsbevægelse".

Occupy Wall Street: Brænd dit gældsbevis
Af  Stanislas Jourdan Global Voices
Under sloganet “You are not a loan, you are not alone,” arbejder Occupy Wall Street for en verdensomspændende bevægelse for gældsboykot.

USA’s grønne: Obama og Romney er ét fedt for klimaet
Af Finn Kjeller Modkraft
Klimaet tager dette valg med storm og bryder Obama- og Romney-kampagnernes tavshed, som var købt og betalt af olie-, kul- og gasselskaberne, udtaler Jill Stein, præsidentkandidat fra USA’s Grønne Parti, og tilføjer:– Orkanen Sandy er bare en forsmag på, hvad der kommer under Romneys og Obamas klimaødelæggende politik.

Imperialismen i en X-Factortid
Af Colin Todhunter Global Research (eng)
Metoder til at holde befolkningen nede har mange ansigter. Fra Agent Orange mod den vietnamesiske befolkning til beriget uranium i Irak og det tidligere Jugoslavien. I de vestlige lande benyttes lidt anderledes metoder der holder sig indenfor ’demokratiets spillleregler’. Åben vold anvendes dog overfor demonstranter i form af f.eks. tåregas, gummikugler, knipler osv, men under ’normale’ omstændigheder foretrækkes andre metoder. Man har haft stort held med narkotika, der samtidig er nyttig for narkohandlere og hvidvaskning af sorte penge. Det bredest virkende våben er dog det ideologiske. Fra fagforeninger til politiske partier og organisationer sker den politiske infiltrering og afradikalisering. Alt bliver forsøgt inkorporeret i det borgerlige system. Hvorfor være opmærksom på det syge samfund og gøre noget ved det, når du kan leve i mørket, se X-Factor, gå i Reebok og shoppe til du falder om?

Kampen om vandets fremtid
Interview med Frederick Kaufman Wired (eng)
Vand er ved at blive en mangelvare over hele kloden. Det er et stort mål for privatisering. Men det er opskriften på katastrofe, siger Kaufmann.
Se også
Wall Streets rasende tørst efter vand
Af Frederick Kaufman Nature (eng)

USA: Opmarchering af task force i Jordan - nyt skridt mod direkte intervention i Syrien
Af Bill Van Auken Global Research (eng)
Det er blevet afsløret atUSA har opmarcheret soldater i Jordan ved Amman, tæt på den syriske grænse og den amerikanske forsvarssekretær Leon Panetta udtaler at man vil være ’klar til alle konsekvenser af hvad der sker i Syrien’. Han udtalte ligeledes at man vil sikre sig i forhold til kemiske og biologiske våben i Syrien. Barack Obama har tidligere udtalt, at grænsen – ’the red line’ – hvor skiftet for USA’s politik går til direkte intervention i Syrien – vil være tilstedeværelsen af netop denne type våben. Parallellen til de påståede ’weapons of mass destruction’ i Irak er tydelig.

Afghanistan: Obamas brudte løfter om tilbagetrækning
Af David Swanson Stop the War Coalition (eng)
Hver gang Obama har sendt mere militær til Afghanistan har han afgivet løfter om at tropperne hurtigt skulle trækkes hjem igen. Trods dette er kun ganske få % dags dato trukket hjem. Der er ca 20.000 amerikansk militært personel i Afghanistan, her af ca halvdelen gennem private firmaer. To tredjedele af den amerikanske befolkning ønsker at USA trækker sig helt ud.

Den komplette ’De tungnemmes guide til Iran og bomben’
Af Christian Stork Global Research (eng)
Da den amerikanske Nobelpris-kransede præsident gik på talerstolen i FN sagde han endnu engang ”Tag ikke fejl, et atombevæbnet Iran er en trussel der ikke må skjules” Når man tager i betragtning hvor let medier og offentlighed lod sig manipulere til at tro på at Irak besad masseødelæggelsesvåben er det værd at stoppe op og tænke sig om. For dem der ikke er interesseret i at se en endnu blodigere krig gives dette kursus i intellektuelt selvforsvar. Den eneste måde at modstå propaganda er at kende over sandheden.

USA's Libyen-ambassadør faldt for egne intriger
Af Erik Anderson Proletæren (sv)
Hvis man dykker ned i Christopher Stevens' fortid som ambassadør i Gaddafis Libyen, ser man konturerne af et beskidt imperialistisk dobbeltspil. I sidste ende faldt ambassadøren for en slange, USA havde næret ved sin barm.

Sydafrika: Hvad skete der egentlig ved Marikana-minen?
Af Editorial Collective Amandla (eng)
Med 45 dræbte er den nylig afsluttede minearbejderstrejke i Sydafrika en af de mest voldelige i det nye Sydafrikas historie. Hvad er læren af denne massakre?

Kold krig nr. 2: USA og Kina
Af Muhammad Arif Shafi Global Research (eng)
Spændingerne mellem USA og Kina rækker ud over tre kontinenter og kan også spores i  østriden mellem Kina og Japan.

At Iran udgør en trussel er en stor løgn
Af Colin Tudhunter Global Research (eng)
Siden 1945 har USA væltet mere end 50 regeringer, de fleste af dem demokratisk valgt. Det har arbejdet på at undertrykke folkelige bevægelser i 20 lande. Det har blandet sig i demokratiske valg i mindst 30 lande. USA har kastet bomber over befolkningerne i mere end 30 lande og det har forsøgt at dræbe mere end 50 ledere i andre lande. Hvem truer freden?

USA’s venner myrdede den amerikanske ambassadør
Af Tony Cartalucci Global Research (eng)
De personer der nu har myrdet den amerikanske ambassadør i Libyen blev i 2011, af senator John Mc Cain, omtalt som ’libyske patrioter der ønsker at befri deres land’. Reelt terrorister direkte forbundet med Al Qaeda. Formodentlig er den antimuslimske film  kun et påskud.

Hemmeligt NATO møde opbakning til angreb på Syrien
Af Rick Rozoff Global research (eng)
Interview om bl.a. et hemmeligt NATO møde for at støtte angreb på Syrien. NATO forsøger at bruge Syrien til politisk isolation af Rusland og Kina.

Atomkraftmodstanden i Japan vokser støt
Af Isabel Pichler Radioactivists (eng)
Siden den japanske regering besluttede at genstarte atomreaktorerne i Japan er modstanden vokset. Hver fredag siden marts har man demonstreret foran regeringsleder Nodas kontor. Omkring 90.000 mennesker har været samlet hver uge igennem august måned og der er nu opsat hegn foran bygningen. Bevægelsen vokser stadig.

Den nye normalitet: Rejser gennem politistaten
Af David Rovics Information Clearing House (eng)
Den amerikanske protestsanger beskriver en skræmmende udvikling han oplever på sine mange turneer: Politistaten bliver synlig.

Grådighed og gæld: Den sande historie om Mitt Romney og Bain Capital
Af Matt Taibbi Information Clearing House (eng)
Hvordan den republikanske præsidentkandidat og hans private firma ophobede rigdomme, nedlagde arbejdspladser - og lod andre sidde med regningen.

Hvorfor amerikanerne må stoppe USA’s krige
Af Peter Dale Scott Global Research (eng)
’Krig mod terror’ og ’Krig mod narko’ må stoppes. Begge skaber kun terror og nye terrorister i de lande der udsættes for USA’s krige.

Spansk fagforening: Derfor stjæler vi madvarer
Af Peter Nowak Modkraft
Interview med spansk aktivist fra fagforeningen SAT om fødevareaktioner, om hvordan protestbevægelsen organiseres, om kommende generalstrejke og aktionsdag d. 15. september.

"The Weight of Chains" (TV)
Af Težina lanaca Global Research (eng)
Canadisk dokumentarfilm om den rolle USA, Nato og EU spillede i opsplitningen af det engang så fredelige og velstående Jugoslavien.

Verden kan ikke tolerere et angreb på Iran
Af L. Michael Hager Information Clearinghouse
Efter FNs charter har hverken Israel eller USA nogen form for ret til et forebyggende angreb på Iran. Ønsker vi en verden hvis ledere frit kan foretage militære angreb på andre nationer blot bygget på en formodning om fjendtlige hensigter og andre landes militære formåen?

Amerikanske Public Schools: 80 % har kontrakter med Coca Cola eller Pepsi
Af Tom Philpott Mother Jones (eng)
Fra ’90-erne har skoler med pengemangel tegnet kontrakter med firmaer om tilbud på snacks, sodavand og slik og masser af reklamer. I 2011 blev der i USA brugt dobbelt så mange penge på aircondition til tropperne i Afghanistan end på sund skolemad. På skoler uden begrænsning af ’det private initiativ’ betyder det bl.a overvægt hos børnene.

Den kommende vinter: Tørke, sult og global uro
Af Eric Enno Tamm (eng)
Sult og stigende fødevarepriser er historisk forbundet med social uro og revolutioner - fra 1848 til 'det arbaiske forår'. Tørke og spekulation skubber priserne opad i hele verden.

I USA bliver religionen nu trængt i defensiven
Af Jerry A. Coyne Information (da)
Hver femte amerikaner er i dag ateist eller agnostiker, og ateismen vinder tilhængere hurtigere end nogen religion. Kulturkrigen raser så intenst som nogensinde omkring spørgsmålet: Er religion og videnskab kompatible?

Oprindelige folk: Gør noget – eller dø
Af JatanMEC YouTube (eng)
Oprindelige folk udgør på verdensplan 370 millioner mennesker. De fordrives i stort tal fra deres jord uden fair kompensation med fattigdom og underernæring til følge. De udsatte tager kampen op gennem ’March for Justice 2012’. 100.000  marginaliserede vil den 2 oktober starte deres march fra Gwâlior (Indien) til parlamentet i Delhi. Samtidig vil hundreder af solidaritetsaktioner finde sted over hele verden.

Operation Xenios Zeus – statsprogromer mod flygtninge og indvandrere i Grækenland
Af Chris Jones Global research (eng)
Alene I Athen blev over 1.100 flygtninge uden papirer arresteret og fængsel d. 4 august under en politi klapjagt i gaderne

CIA leverer Stingermissiler til syriske ’oprørere’
Af Deepak Tripathi Global Research (eng)
Afsløringen af Barack Obamas beslutning om at give hemmelig hjælp til de syriske oprørere er en ’game changer’. Præsidentens ordre godkender at CIA støtter bevæbnede grupper der kæmper for at vælte Bashar al-Assads regering. Men dette er en trussel mod meget mere end regimet i Damaskus.

Er krigen mod Iran på vej nu?
Af Kourosh Ziabari Global Research (eng)
Økonomiske sanktioner, psykologisk krigsførelse, mediepropaganda, trusler og attentater. Hvad mere skal der til for at vise, at USA, Israel og deres europæiske allierede allerede har startet deres meget ønskede krig imod Iran og at denne krig der aldrig kan retfærdiggøres vil ramme den almindelige og uskyldige civile iranere?

Tyrkiet - NATOs neo-ottomanske spydspids i Mellemøsten
Af Rick Rozoff Global Research (eng)
Tyrkiet med dets grænser op til Iran, Iraq og syrien giver NATO -  og gennem NATO Pentagon - direkte adgang til disse tre nationer. Sidste akt af 'The West’s Greater Missile East Initiative' er nu ved at blive udført.

Bankerne fester mens Europa brænder
Af Simon Jenkins Information(da)
Euroens overlevelse er kun afgørende for bankernes regnskaber. Alligevel kastes en hel generation af europæere ud i fattigdom for at redde den fælles valuta.

Kan krigen stoppes?
Af Finian Cunningham Global Research (eng)
Rivaliseringen mellem de kapitalistiske stormagter – USA/NATO/EU m.fl. på den ene side og Kina, Rusland på den anden – om verdens råstoffer udgør en kæmpe fare for udbrud af en tredje verdenskrig. Men krigen er ikke uundgåelig, krigsfaren er tæt forbundet med den imperialistiske rivalisering og kan fjernes ved at afskaffe kapitalismen.

En kriminel finanselites opkomst
Af prof. James Petras Global Research (eng)
En politistats to ansigter: Beskyttelse af skatteundragere, finanssvindlere og pengehvidvaskere, mens politiet pudses på borgerne.

Hvorfor er marxismen tilbage?
Af Stuart Jeffries Information (da)
[Information] Genkomst. Kapitalismen er i global krise, men hvad i alverden er alternativet? Hvad med de tanker, som en vis tysker skrev ned i 1800-tallet? Ja, Karl Marx er blevet mainstream – hvad kan det ikke ende med?

Forfatteren og polemikeren Gore Vidal er død
Af Richard Lea The Guardian/Information (da)
’Jeg har mødt alle, men kender ingen,’ sagde Gore Vidal, forgrundsfigur i amerikansk kultur, der i den forløbne uge døde efter længere tids sygdom

Soja-baronernes krig i Latinamerika
Orientering på P1 (radio)
Sojaproduktionen er på mange måder en forbandelse i nogle af de sydamerikanske lande. Store multinationale selskaber styrer produktionen og er blevet mere og mere magtfulde. Resultatet er en monokultur der truer madproduktion, natur og ikke mindst småbønder og oprindelige befolkninger.

Fascistoid Batmanfilm
Af Noah Brand The Good Men Project (eng)
Biograferne oversvømmes i disse år med reaktionære amerikanske tegneseriesuperhelte. I den nyeste Batmanfilm, The Dark Knight Rises, fremstiller superskurken nærmest sig selv som occypybevægelsens talerør og byen må frelses af den stærke leder.

Den sociale ulighed på verdensplan er større end nogensinde
Af Ernst Wolff Global Research (eng)
Kapitalismens globale krise har ikke gjort finanseliten fattigere. Verdens superrige har gemt skatteunddragelser på mere end 21 trillioner dollars i skattely som Svejts og Cayman Islands, viser en ny undersøgelse

Den ’progressive’ journalistiks konstante bedrag
Af prof. James F. Tracy Global Research (eng)
Progressive og venstreorienterede medier fastholder sig selv i rollen som talerør for USAs og NATOs destabilisering af Syrien, og passiviserer dermed et politisk bevidst publikum, som ellers kunne mobiliseres mod imperialistiske voldshandlinger. Den historiske erfaring viser, at det ikke er første gang ’progressive mediefolk’ bruges til at sælge en krig.

Det saudiske kongedømme rokkes af protester
Af Stephen Lendman Global research (eng)
Saudiarabien kaldes det mestv reaktionære regime i verden. Statsterror er politik Frihed forbudt. Magten ligger alene hos dte herskende Al Saud-monarki og medlemmer af den kongelige familie.

Londons militariserede OL overtræffer Orwells 1984
Af Finian Cunningham Global research (eng)
Olympiaden i London ligner og mærkes snart mere som en rekordstor militæroperation til lands, havs og i luften end som en international sportsbevgivenhed.

USA flyder med let tilgængelige våben
Af Rick Schmitt Mother Jones (eng)
Skydevåben-lobbyen og ultrahøjre grupper har presset på for at gøre det lettere at anskaffe sig og gå omkring med våben.

Hvorfor kaldes bombeattentatet mod syriske ministre ikke terrorisme?
Af Glen Greenwald Information Clearinghouse (eng)
Begrebet ’terrorisme’ anvendes på ingen måde neutralt af de vestlige medier. Mens et attentat mod en af vesten allierede som Saudi Arabien eller Bahrein uden tvivl ville blive kaldt terrorisme bruges dette ord ikke når angrebet sker i Damaskus

Man kan stjæle et land
Af Javier Orozco og Dunia Cárcamo Modkraft
Efter valget for nogle uger siden er der millioner af borgere, som føler sig ført bag lyset, skuffede. Og utilfredsheden manifesterer sig overalt i Mexico; på gaderne og i de sociale medier, hvor flere og flere oplysninger om bedraget kommer frem.

Obligationsboblen: Den virkelige libor-skandale
Af Paul Craig Roberts og Nomi Prins IPE (eng)
Hvor længe kan obligationsboblen fortsætte? Hvor langt kan rentesatserne blive drevet ned?

Arbejdsløsheden slår forsat nye rekorder i EU
Af Christoph Dreier Global research (eng)
De nyeste officielle arbejdsløshedstal fra EU stiger er steget konstant siden 2008 og slår igen nye rekorder. 

Hvorfor ikke økonomiske sanktioner mod USA
Af Richard Becker Global research (eng)
USAs lange og blodige liste af “Forbrydelser mod freden” burde mindst udløse økonomiske sanktioner, i stedet dekorere de amerikanske politikere hinanden med fredsmedaljer

Truende sundhedskrise: Trådløs teknologi og forgiftningen af USA
Af Prof. James F. Tracy Global research (eng)
På trods af voksende videnskabelig bevis forsætter regeringen og industrien med at hævde, at der ikke er nogen sundhedsfare forbunden det massive indtog af trådløs teknologi i folks hjem, skoler og arbejdspladser. En større sundhedskrise truer med den såkaldte ”smart grid” teknologi.

Syrien: Udenlandsk indblanding bygger den skærpede situation op
Af RT Video Information Clearing House (eng)

Det nye finansaristokrati
Af Andre Damon Global Research (eng)
Samtidig med at regeringer verden over lukker skoler, fyrer arbejdere, skærer ned på de fattige, ældre og syge, øges rigdomme og magt hos det finansielle oligarki der hersker i verden

Arafat giftmyrdet
Af Uri Avnery Information Clearinghouse (eng)
At Arafat blev myrdet er ingen overraskelse. Ariel Sharon og hand regering beordrede det. For Arafat kunne have sikret fred.

Syrien: NATO's 'demokrati-aktivister' begår rystende grusomheder
Af Paul Jospeh Watson Global Research (eng)
Rystende videoer afslører sandheden om de såkaldte frihedskæmpere

Krig for enhver pris: Flynedskydning nyt påskud for krig mod Syrien
Af Eric Draitser Global Research (eng)
Det syriske militærs nedskydning af et tyrkisk jetfly gør ikke bare intervention og regional krig mere sandsynlig. Episoden er også den nyeste i en lang og broget historie om 'internationale episoder' eller provokationer, som imperialistmagterne bruger som påskud for militær aggression.

Fascistisk strømning i den katolske kirke vinder frem
Af DR2 Global (eng)
Dokumentar om modsætningsforhold i den katolske kirke, forhold der afspejler klassekampen i samfundet. Om udrensningen af ’befrielsesteologien’ der opstod i 1960’erne hvor præster støttede folkets revolutionære kamp i Latinamerika, om kirkens undertrykkelse, forbud mod prævention, abort, mod kvinders rettigheder og om den fascistiske organisation ’Opus Dei’ - fra sin start støttet af Franco og Pinochet – en organisation der i disse år får mere og mere magt

’EURO-Titanic er stødt på isbjerget – og der er desværre ikke redningsbåde til alle’
Af Nigel Farage Information Clearinghouse (eng)
Ud fra ethvert objektivt kriterium er EURO’en slået fejl. Videoklip fra Europaparlamentet

USA/Israels skjulte strategi: Opsplitning af Syrien
Af Michel Chossudovsky Global Research (eng)
Målet er en ’balkanisering’ af Syrien hvor landet splittes op i regioner efter etniske og religiøse forskelle. Strategien bygger på at uddybe og skærpe modsætninger og udløse dem i en borgerkrig

USA-strategi: Støtte til Israel gennem angreb på Iran
Af  Michel Chossudovsky, Global Research (eng)
Hilary Clinton appellerer om en ’humanitær militær indgriben’ i Syrien for at stoppe Assads angivelige massakrer på befolkningen. Massakrer der efter alt at dømme gennemføres af udenlandske lejetropper udrustet og hyret af NATO. Massakrerne gennemføres som et led i en taktik for militær indgriben. En gammelkendt amerikansk strategi hvor der arbejdes på at skabe en ’bølge af indignation’ i offentligheden. Ifølge James A. Rubin, er et angreb på Syrien forbundet med den samlede US-strategi ’støtte til Israel gennem angreb på Iran’.

EU sidestiller immigration med terror
Af Louisa Hayman, Information
Når immigration og asylpolitik debatteres, er det spørgsmål som, hvordan vores sikkerhed bevares, og hvordan vores økonomi beskyttes, der er i centrum. De menneskelige konsekvenser ved EU’s stramninger af immigrationspolitikken bliver næsten ikke berørt.

USA og NATO truer Kina
Af Rick Rozoff Global Research (eng)
USA forbereder konfrontationer i Stillehavsområdet

E-bog: ’Syrien – NATOs næste ’humanitære' krig?
Af Michel Chossudovsky Global Research (eng)
Samling af artikler fra Global Reseach om forberedelserne til en imperilalistisk krig mod Syrien

Det globale NATO: Et geostrategisk instrument til verdensomfattende militære erobringer
Af Ludo De Brabander og Georges Spriet Global Research (eng)
Historisk oversigt og analyse (1949-2012)

ILO-rapport: Global arbejdsløshed på over 200 millioner
Af Patrick Martin Global Research (eng)
Den internationale arbejdsorganisation ILO har i sin årlige rapport om den globale tilstand på arbejdsmarkedet forudsagt, at mere end 200 millioner arbejdere vil være arbejdsløse i 2012. FN-organisationen vurderer, at 50 millioner jobs er blevet nedlagt siden krisen startede i 2008, og den forventer ikke nogen global fremgang for jobs og indkomster i mindst fem år mere.

’Merkel har svigtet’
Af Troels Heeger Information
Nyt opråb fra den tyske venstrefløj kræver totalopgør med Merkels krisepolitik og slår i stedet et slag for et socialt Europa. Kampen om velfærdsstatens europæiske fremtid er for længst skudt i gang

Malis tuareg-uran sammensværgelse
Af Moeen Raoof Global Research (eng)
Kuppet i Mali skal ikke ses isoleret. Konflikten handler groft sagt om uran, som findes i tuareg-områderne i Mali, Niger og Libyen.

Ishavsimperialisme og stjernekrig
Af Jan R. Steinholt Nettmagasinet Revolusjon (no)
Norge krænker både Svalbardtraktaten og Atlanterhavstraktaten, og bidrager til militarisering af verdensrummet.

Kapitalisme: en spøgelseshistorie
Af Arundhati Roy Outlook India (eng)
Indien er en af verdens hurtigste voksende økonomier. Men væksten har store konsekvenser for dem, der ikke umiddelbart får del i velstanden. 100 personer ejer værdier, hvad der svarer til hele Indiens BNP

Fransk terrorangreb har alle en 'falsk flag'-aktions kendetegn
Af Kurt Nimmo Global Research (eng)
Mohammed Merah, mistænkt for syv mord i Toulouse passer ind i mønstret på en al Qaeda-agent for efterretningstjenesterne.

Massive våbensalg fra EU til Saudiarabien hælder benzin på terrorbål
Af Julie Lévesque Global Research (eng)
Som USA understøtter EU massivt det saudiarabiske regime, den arabiske reaktions hovedbastion. Og de går til terror og krig og undertrykkelse af ægte folkerevolter som i Bahrain. Det dobbeltmoralske Sverige ligger helt i front.

Det græske lig gøres klar til begravelse
Af Stephen Lendman Activist Post (eng)
Grækenland bliver systematisk voldtaget, plyndret og ødelagt. Bankerne forlanger det. Og hvad de forlanger, får de.

Syrien og 'sammensværgelsesteorierne': Det er en sammensværgelse
Af Felicity Arbuthnot Global Research (eng)
Kampagnen mod Assad-regimet har været planlagt i årevis i USA og strategien blev i 2006 fremlagt af William Roebuck, leder af det amerikanske udenrigsministeriums mellemøst-kontor

Syrien: Korte videoklip afslører NATOs propaganda
Af democratic-syria.blogspot (eng)
Der findes faktisk RIGTIG journalistik. En samling videoklip med vestlige journalister, der fortæller om den virkelige situation i Syrien - og afslører NATOs og de vestlige mediers manipulation. Med transkription af teksten.

Læs nyhederne om Syrien fra en anden vinkel
Af democratic-syria.blogspot (eng)
Eksempler på hvordan de vestlige medier manipulerer og fordrejer om Syrien.

På vej i krig mod Syrien
Af Stephen Lendman Global Research (eng)
Regimeskifte i Syrien og Iran har været amerikansk politk i lang tid. Det drejer sig om at få indsat klientregimer og om ubestridt kontrol med Mellemøstens enorme tilgange.

Syrien, Kina og Rusland
Af Pepe Escobar Asia Times (eng)
Magtspillet omkring Syrien - og en anden beretning fra 'oprørscentret' Homs.

Iran: Det glimter af ... olie
Af Pepe Escobar Asia Times (eng)
Obamas State of the Union-tale sendte nye krigstrusler mod Iran, som er ramt af amerikanske og EU-sanktioner, selvom landet ikke søger atomvåben. Men Iran er ikke internationalt isoleret - og handelen med den iranske olie foregår i stadig højere gra uden om dollaren.

Verdenskrigen imod demokrati
Af John Pilger Global Research (eng)
Siden 2. verdenskrig har USA: 1. Forsøgt at vælte mere end 50 regeringer, de fleste demokratisk valgt 2. Forsøgt at undertrykke folkelige eller nationale bevægelser i 20 lande 3. Groft blandet sig i demokratiske valg i mindst 30 lande 4. Kastet bomber på folket i mere end 30 lande 5. Forsøgt at myrde mere end 50 udenlandske ledere

Hvordan man starter en krig: Den amerikanske brug af fabrikerede sammenstød som krigspåskud
Af Richard Sanders Global Research (eng)
Vil Pentagon udløse en militær konfrontation i Den persiske Gold for at skaffe et påskud og en retfærdiggørelse for en total krig mod Iran? Richard Sanders gennemgang viser, hvordan en sådan strategi er anvendt i hele USA's militærhistorie.

Ægyptens Muslimske Broderskab hylder båndene til USA
Af Jailan Zayan uruknet (eng)
Det tidligere forbudte parti Det musliske Broderskab har fået henved halvdelen af stemmerne ved de ægyptiske valg. Nu hylder det Ægyptens bånd til USA.

Obama øger den militære satsning: Konfrontation på grænserne til Kina og Rusland
Af Prof. James Petras Global Research (eng)
Obama-regimet har intet lært - heller ikke efter større militære og politiske nederlag i blodige landkrige i Afghanistan og Irak, fiasko med at sikre lakajregimer i Yemen, Ægypten og Tunesien og forvitringen af marionetregimerne i Somalia og Sydsudan. I stedet vender Obama sig mod større militær konfrontation mod verdensmagterne Rusland og Kina. Obama har anlagt en provokerende offensiv militærstrategi lige på grænserne til både Kina og Rusland.

NATO drømmer om borgerkrig i Syrien
Af Pepe Escobar ICH/Asia Times (eng)
En langvarig krig a la krigen mod Libyen er ikke tænkelig i tilfældet Syrien. Men hvad er NATO egentlig ude på dér?

Egypterne har gennemskuet militærets kontrarevolution
Af Alaa Al-Aswany Information (da)
Folkeopstanden på Tahrir-pladsen blev kuppet af Egyptens militærråd, der siden har søgt at genskabe det gamle regimes kvælertag på samfundet ved at modarbejde alle sociale, økonomiske og politiske forandringer, som revolutionen gav løfte om — og senest udpege ny premierminister kort før dagens parlamentsvalg


Basic Statistics for United States Imperialism

En kortfattet gennemgang af amerikanske interventioners historie fra 1945

 

Netarkiv Global debat 2011
Netarkiv Global debat 2010
Netarkiv Global debat 2009

Netarkiv Global debat 2008
Netarkiv Global debat 2007
Netarkiv Global debat 06-05
Netarkiv Global debat 2004
Netarkiv Global debat 2003
Netarkiv Global debat 2002