Global debat
Analyser - Baggrund - Kommentarer
Links Danmark og verden rundt



ARKIV
GLOBAL DEBAT 2012

Arkiv Global debat 2010
og tidligere årgange


Mere debat - se


Debat

Synspunkt



 

ARKIV GLOBAL DEBAT 2013



Det nye overvågningssamfund kan indvarsle en intellektuel istid

A Dave Eggers The Guardian/Information
Det er rystende, at amerikanske forfattere lægger bånd på sig selv, fordi de frygter at komme i NSA’s søgelys – vi er på vej ind i en æra, der minder om mccarthyismen.

Den italienske Forconi-bevægelse: Verden vil se en ny virkelighed
Af Peter Koenig ICH(eng)
I Italien foregår en af medierne upåagtet revolte: Forconi- (eller Møggreb)-bevægelsen (måske bedre: Høtyvs-bevægelsen). Den startede i december 2012 i Syditallien, hvor bønder protesterede mod skatter og afgifter og nedskæringspolitikken, Italien blev påtvunget af EU. Den er siden blevet landsdækkende og har udvidet sin sociale og politiske basis. Den ligner den spanske M15 (15.maj)-bevægelse og OCW (Occuply Wall Street): En overlevelsesbevægelse. Men medierne tier om den og tilsvarende bevægelser i Sydeuropa.

Se også
Italien i oprør
Af Leonardo Mazzei AIC(eng)


Frankrig puster til sekterisk blodbad i CAR
Af Finian Cunningham ICH (eng)
Blodudgydelserne og kampene mellem muslimske og kristne militser i den fattige og i forvejen kriseramte Centralafrikanske Republik tager til. Hundreder er dræbt og måske hundredtusinder på flugt i et land med mindre end 5 millioner indbyggere. Det er ikke mindst et resultat af den gamle kolonimagt Frankrigs militærinvasion, som fik situationen til at eksplodere og blodbadet til at tage fart- nøjagtig hvad kritikerne forudsagde.

Et andet syn på Mandela: Besejrede apartheid, blev besejret af neoliberalisme
Af Jonathan Cook uruknet (eng)
Et afvigende syn på Mandela på et tidspunkt hvor verden sørger vil ikke være populært. Og det vil sikkert blive misforstået.

Thailand: Demonstranterne kræver olien tilbage til folket
Af Tony Cartulcci AltThaiNews (eng)
Demonstranterne i Thailand, der kræver, at den nuværende premiereminister Yingluck Shinawatra træder tilbage, vil gennationalisere landet ressource, naturgas, der blev privatiseret og solgt ud under Yinglucks bror Thaksin Shinawatra i 2001.

Revolte mod klimakatastrofe i jakkesæt og hvide kitler
Af Naomi Klein/Information
Er vores utrættelige stræben efter økonomisk vækst ved at gøre planeten ubeboelig for menneskeheden? Klimaforskerne har set nøje på de seneste data – og de er begyndt at nå frem til konklusioner af revolutionær karakter

Fredsprismodtager kæmper for fred i Syrien
Af Patrik Paulov/Proletæren (sv)
Nobelprismodtageren Mairead Corrigan-Maguire har arbejdet for fred og ikkevold i snart fire årtier. Engagemanget har ført hende fra Nordirland til konfliktzoner som Afghanistan og Congo-Kinshasa. Nu er hun engageret i at afsløre, hvad der virkelig sker i Syrien, og at støtte lokale initiativer for fred og forsoning.

Grækenland: Fascister og kapitalister (og kirken) i enhed mod arbejderbevægelsen
Af August Eliasson/Proletæren (sv)
Det græske fascistparti Gyldent Daggry samarbejder med erhvervslivet for at slå ned på fagforeningerne. Det er blevet stadig tydeligere efter efterårets voldsomme angreb mod faglige aktivister og venstrefløjsaktivister.

Videnskaben fortæller os at revolution er nødvendig
Af Naomi Klein Common Dreams (eng)
Videnskabsfolk og eksperter fortæller os, at der stadig er tid til at redde verden fra klimakatastrofen. Men det er ikke muligt, så længe vi har kapitalisme. At fortsætte 'business-as-usual' med dens stræben efter profit destabiliserer livet på vores jord. Dette må være et slående argument for nødvendigheden af at ændre det kapitalistiske system.

Det globale jordtyveri
Af Martin Gøttske Klassekampen (no)
Gennem opkøb eller leje har rige lande lagt beslag på enorme landområder i fattige lande, særligt i Afrika. Jagten på landbrugsjord kan føre til voldelige sammenstød, advarer forsker.

Revolutionen kommer – ingen tvivl om det
Af Russell Brand Common Dreams (eng)Interview med den britiske komiker Russell Brand, der bl.a. siger ”Når jeg ikke stemmer er det ikke på grund af apati, men fordi jeg er så totalt træt af løgnene og at blive svigtet af den politiske klasse” Han slår fast at ingen problemer bliver løst under det nuværende system.

To år efter Gaddafi 1
Af Kristian Aanesen NRK (no)
To år efter Muammar Gaddafis fald er Libyen et mere eller mindre lovløst land, som bliver styret af væbnede militsgrupper, som sender desperate flygtninge over Middelhavet i overfyldte rustne skibe.

To år efter Gaddafi 2
Af Erik Anderson Proletæren (sv)
To år efter Natos bombekrig og henrettelsen af Muammar Gaddafi befinder Libyen sig i totalt kaos. Libyen er nu et land, hvor tilmed premierministeren pludselig kan kidnappes af regeringsloyale styrker.

Verden hader USA for det vi gør
Af Codepink Global Research
Bush's berømte påstand ”De hader os for hvad vi er, ikke for hvad vi gør” er løgn. Folk verden over hader USA for hvad vi gør. Droner har terroriseret befolkningen i Irak, Afghanistan, Pakistan, Yemen, Somalia selv på Filippinerne! USA kontrollerer med deres droner en stor del af verden. Civilbefolkningen går i evig frygt for det næste angreb. Et yndet offer er bryllupper og begravelser og USA gør brug af en særlig infam metode: At sætte ind med et hurtigt angreb nr. 2. Når folk kommer tililende for at hjælpe rammer det det næste angreb.

Kommende konfrontationer i det arktiske område
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
Det arktiske område rummer 25 % af verdens reserver af olie og gas. De nationer der har et legitimt krav på rettigheder i området er først og fremmest Rusland, Canada og Danmark (Grønland?). USA er ved at opnå rettigheder gennem Canada i en fremtidig Nordamerikansk Union og gennem sine NATO-allierede. En fremtidig konfrontation vil stå mellem Rusland på den ene side og USA på den anden. Følgerne vil være en øget militarisering i området og katastrofale miljørisici.

USA til salg
Af Jacob Chamberlain Common Dreams (eng)
I USA privatiseres fængsler, veje, skoler, vand, hospitaler, krig – og regeringer. Se tegnefilm om det ubegrænsede profitmageri

Klimaforandringer synliggør behovet for afskaffelse af kapitalismen
Interview med Naomi Klein Earth Island Journal (eng)
Naturskabte og menneskeskabte katastrofer udnyttes af kapitalismen til at skabe profit, som Naomi Klein viste det i hendes bog Chok Doktrinen. Naomi Klein skriver i hendes nye bog om klimaforandringerne og hvordan de medfører en modbevægelse, et chok der vækker mennesker verden over til at slås for et andet samfund. Bogen går tæt på klimaproblemet og det fejlslagne CO2 program. Den nye bog udkommer i 2014.

Krigsfaren er vedvarende og planlagt - organiser modstanden
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
Krigen mod Syrien er en del af en krigsdagsorden og et skridt frem mod flere krigsscenarier, en krig rettet mod Iran og en konfrontation mod Kina og Rusland. Vi må organisere modstanden overalt, ikke først når krigen er brudt ud, men nu. Optakten til en krig mod Syrien bygger på en løgn og har været forberedt længe før giftgasangrebet. Vesten 'krig mod terror' afslører sig stadig tydeligere i den mere og mere åbne støtte til terroristgrupper. Fredsbevægelsen infiltreres og afledes med løgne. Den vestlige verden bevæger sig frem mod militære konfrontationer hvis de ikke stoppes. Bring sandheden frem, konfronter politikerne, afslør dem som krigsforbrydere. Hvis krigen ikke stoppes, kan det føre til brug af atomvåben fra USA og dets alierede og der er en eksisterende risiko for udbruddet af en tredje verdenskrig.

Fra Hiroshima til Syrien: Fjenden hvis navn vi ikke tør udtale
Af John Pilger "Information Clearing House (eng)
På min væg hænger forsiden af Daily Express fra 5. september 1945 og ordene: ”Jeg skriver dette som en advarsel til verden”. Sådan indledtes Wilfred Burchetts rapport fra Hiroshima. Det var århundredets scoop. Burchett blev sat i gabestokken for hans ensomme, farefulde færd, ikke mindst af sine embedded journalistkolleger. Han advarede om, at et velovervejet massemord af episke proportioner havde sat en ny æra af terror i gang.

Vil en krig mod Syrien være optakten til tredje verdenskrig?
Af Michel Chossudovsky Global Research (eng)
USA forbereder krig gennem at starte 'borgerkrige' i en række lande som Yemen, Somalia, Egypten, Mali og Niger gennem infiltration ved hjælp af sponsorering af terroristgrupper. Konflikterne bereder vejen til amerikansk militær intervention. Offentligheden er uvidende om, at denne udvikling kan føre til udbruddet af en langt større krig. I forhold til Syrien er en operation under falsk flag (giftgasangrebet) forberedt gennem det sidste år. Et angreb på Syrien vil have afgørende indflydelse i andre dele af verden, særligt i det sydøstlige Asien hvor USA udfordrer Kina og Rusland.

Koncentrationen af krigsskibe omkring den syriske kyst var besluttet før 21. august
Af Michel Chossudovsky Global Research (eng)
USA og dets allierede har dirigeret et stort antal svært bevæbnede destroyere mm. til området omkring Syrien. Denne optrapning var allerede besluttet før giftgasangrebet i Syrien.

Ethvert angreb på Syrien vil være ulovligt og kontraproduktivt
Af TFF's bestyrelse TFF (eng)
TFF-Transnational Foundation for Peace and Future Research - om krig mod Syrien og manglende konflikthåndtering.

USA er totalt miskrediteret
Af Paul Craig Roberts Information Clearinghouse (eng)
Washington er indtil nu sluppet af sted med at gå i krig uden dokumentation og fået opbakning fra både NATO og FN til sine krigsforbrydelser. Denne gang står USA isoleret i sin enegang. USA har mistet sin troværdighed overfor hele verden og vil ikke få den tilbage før Bush og Obama bliver arresteret for deres krigsforbrydelser.

Internt i landet uddybes den økonomiske krise: To årtier med udflagning af jobs har skabt en fattig arbejdergruppe i USA på linje med tredje verdens lande. Som krisen uddybes vil de rige kræve at de fattige ofres og de politiske partier vil lukke velfærden helt ned. Er dette grunden til, at Homeland Security, en Gestapolignende organisation nu er udstyret som en paramilitær styrke med tanks, droner og umådelige mængder ammunition? Hvor lang tid vil der gå før den amerikanske befolkning bliver skudt i gaderne af deres 'egen' regering, som hos USA's allierede Egypten, Tyrkiet og Bahrain?

Krig mod Syrien: Hvad betyder 'begrænset angreb' ?
Af Tony Cartalucci Information Clearing House (eng)
Opbakningen i den amerikanske befolkning til krig mod Syrien er kun på 9 %. Udtrykket 'begrænset angreb' bør læses som 'bevidst provokation' med formålet at optrappe konflikten i Mellemøsten. Amerikanske tab skal fremprovokere en national opbakning bag krigen og lette USA's aggression mod Iran. Rapporten 'Vejen til Persien' fra 2009 beskriver USA's strategi omkring Iran og magtovertagelse i området.

Zionisternes plan om et Stor-israel
Af Michel Chussodovsky Global Research
Situationen i Mellemøsten må ses i sammenhæng med zionisternes plan om et stor-Israel. Krigen mod Syrien er et led i Israels ekspansion. Her arbejder Israel som hånd i handske med USA, Tyrkiet og NATO i samrabejde med al Qaede terrorister i Syrien. Det zionistske projekt kræver også en destabilisering af Egypten

Israel giver olierettigheder i den besatte del af Syrien til Genie Energy
Af Craig Murray Global Research
Det store olieudvindingsfirma med interesser i skifergas både i USA og Israel har fået tiladelse til at søge olie i områder på de besatte Golan Højder. Dette er ulovligt i følge international lov. Israel forsøgte at gøre det samme for 20 år siden, men måtte træke sig.

Egypten, revolutionen og klassespørgsmålet
Af Patrik Paulov Proletæren (sv)
I Egypten pågår en kamp mellem to fraktioner af den egyptiske borgerklasse, som repræsenteres af Det Muslimske Broderskab respektive militæret. Begge grupper har folkelig støtte, og begge er alllierede med imperialismen. Hverken general al-Sisi eller Mursi har nogen interesse i at bryde med den nyliberale økonomiske politik, som IMF har påtvunget landet i årtier. Al-Sisi og Mursi har snarere stået sammen i den hårdføre kamp mod arbejdere, som kræver højere løn og anstændige arbejdsforhold.

Undgå terrorangreb på atomkraftværker: Luk dem!
Af Jon Queally Common Dreams (eng)
En ny rapport, sponsoreret af Pentagon, peger på hvor udsatte og sårbare atomkraftværker er for terrorangreb. A-kraftværkerne kan betragtes som forprogrammerede masseødelæggelsesvåben. Imidlertid glemmer rapporten det væsentligste faktum, at atomkraft under alle omstændigheder udgør en dødelig trussel, hvilket katastroferne på Three Mile Island, Chernobyl og Fukushima så klart har vist. Der er kun én ting at gøre: Luk dem!

Ægyptens militærjunta har intet at miste
Af Melkulangara Bhadrakumar ICH (eng)
Den ægyptiske militærjunta støttes af USA, Israel og Saudiarabien. Af USA's allierede har kun Tyrkiet protesteret. Der er fuld kontinuitet mellem Bush's og Obamas mellemøstenpolitik. Det handler om herredømme. Ægypten skal destabiliseres på samme måde som det er sket med Irak og Syrien.

Hvorfor jeg begyndte at hade Lego

Af Molly Wood Cnet (eng)
Legetøjsfirmaet Lego er gået i en retning med stadigt mere specialiserede bokssæt med plastikdimser, der ikke rigtig kan bruges til andet en én ting. Alle de dyre bokssæt er ikke rettet mod børnenes fantasi, problemløsning og kreativitet

Massakren i Egypten: Det internationale samfunds kollektive forbrydelse
Af Orhan Miroglu Information Clearing House (eng)
Vesten har stået som tilskuere til massakren i Egypten, nu siger de i deres udtalelser, at de er skuffede over kupmagerne. Hvad havde de forventet? Regnede de med at militæret, der afsatte en demokratisk valgt præsident gennem et kup, ville bringe demokrati til Egypten?

Hvorfor fører USA krig i Yemen?
Af Ron Paul Global Research (eng)
De færreste amerikanere er formentlig bevidste om, at USA i de sidste 2 uger har gennemført mindst 8 droneangreb i Yemen, hvor mange er blevet dræbt, de aller fleste civile. USA's regering hævder, at de gør det for at bekæmpe al-Qaeda, men drabene skaber flere medlemmer til al-Qaeda end de fjerner og øger kun risikoen for terror.

Det lovløse USA
Af Paul Craig Roberts Information Clearing House (eng)
Obama, som Bush før ham, ser helt rutinemæssigt bort fra amerikansk lov og fra forfatningen. Det Hvide Hus mener faktisk, at Ruslands præsident Putin burde tilsidesæte russisk såvel som international lov, omstøde tilladelsen til asyl og overgive Snowden til Washington bare fordi USA kræver det.

Ansporing til borgerkrig i Ægypten
Af Eric Draitser Global Research (eng)
"Drabene på mere end 50 mennesker ved en demonstration til støtte for den væltede ægyptiske præsident Morsi i Cairo har med rette forfærdet mange i Ægypten og internationalt......
.....Stadig flere detaljer om massakren i Ægypten kommer frem, og det er umuligt at sige med sikkerhed, præcis hvad der skete. Men at dømme ud fra tidligere erfaringer i Syrien og Thailand, bør man have forbehold over for den fortælling der sælges til offentligheden. Hvem præcis var disse snigskytter i Kairo? Hvem gav ordre til at skyde på både pro-Morsi demonstranter og de militære styrker? Svarene på disse og andre spørgsmål vil dukke op med tiden."

USA og generalerne i Ægypten gik imod Mursi for at forhindre en folkelig revolution
Af Mahdi Darius Nazemroaya RT (eng)
Washington og den ægyptiske militærledelse kunne begge imødese et muligt fremtidigt revolutionært styre komme til magten, der ville være helt udenfor deres kontrol og indflydelse. De militære ledere kunne miste deres rigdomme og forretning, mens USA ville have mistet kontrollen over det største arabiske land og Suezkanalen.

Står Washington bag militærkuppet i Ægypten?
Michel Chossudovsky Global Research (nu på norsk)
Protestbevægelsen i Ægypten retter sig mod den regering som USA har støttet og manipuleret ind som erstatning for Mubarak, men i en situation hvor USA ønsker at styre protestbevægelsen i en kontrollabel retning, er det sandsynligt, at militærets beslutning om at tage magten fra Mursi er sket med amerikanerne som de egentlige beslutningstagere. Protestbevægelsen retter sig imod USA såvel som Mursi, så USA ønsker på ingen måde, at dette skal blive kendt. Kuppet skal først og fremmest forhindre, at en reel folkelig regering kommer til magten. Kuppet er en videreføring af Washingtons magt, ikke et brud.

Egypten ved en korsvej
Af Gahda Chehade Global Research (eng)
For de vestlige magter er det underordnet om Egypten styres af religiøse eller sekulære kræfter, så længe styret giver plads for Vestens økonomiske og geopolitiske interesser. Uanset hvilken regering landet får vil USA og Israel søge indflydelse i landet. Den egyptiske befolkning er ikke tjent med Morsis regering, men har heller ingen interesse i at leve under et militært styre. Egypten har brug for en ægte revolutionær græsrodsopposition der vil arbejde for de fattige, de arbejdsløse, for arbejderklassens interesser og afvise at være Vestens marionetdukke.

Julian Assange: Interview om whistleblower Snowden (video)
Infowars ABC News (eng)
NSA leaks vil fortsat blive offentliggjort, uanset hvad der sker med Edward Snowden, advarer WikiLeaks stifter Julian Assange USA i dette interview.

Via Campesina forsvarer menneskehedens adgang til livets byggesten
Af Jonathan Leaning Grassroots International (eng)
Seks store firmaer kontrollerer  to tredjedele af verdens frøproduktion og 70 procent af produktionen af pesticider. De presser verdens bønder til at købe deres genmodiciferede og patenterede frø og de medfølgende sprøjtegifte. Via Campesina, organisationen for 250 millioner småbønder fra 70 lande har nu eksisteret og kæmpet  i 20 år.

Front mod front i Egypten
Af Amal A. Wahab Klassekampen (no)
30. juni er det et år siden, Mohamed Mursi fra Det muslimske broderskab blev valgt til præsident i Egypten. En gadekampagne har samlet over 15 millioner underskrifter med krav om, at Mursi skal gå af og udskrive et nyt præsidentvalg.

Den forbudte sandhed: USA kanaliserer kemiske våben til al Qaeda i Syrien
Af Michel Chossudovsky Global Research
Hvem er det der krydsede den røde linje? Barack Obama og John Kerry støtter en organisation der står på USA’s  terrorliste.

Bilderbergmødet 6. – 9. juni: Årets emner
Af Steven Lendman Global Research (eng)
Det årlige møde for den imperialistiske verdens reelle beslutningstagere vil i år bl.a. debattere hvordan man får fjernet Irans atomfaciliteter, hvordan man forlænger krigen i Syrien ved at bevæbne anti-Assad-elementer, kontrol af internettet, etablering et ’sandhed’ministerium (læs ’ministerium for at skjule sandheden’), holde Eurozonen intakt og meget mere

Fredskonference i Syrien: USA’s krav er et Syrien uden Assad
Af Ajamu Baraka Global Research (eng)
’Humanitær intervention’ slår USA’s tidligere ’Krig mod terror’ hvad angår bedrag om motiver for indblanding i andre landes forhold. Mens USA selv har skabt og støttet oppositionens kamp mod Assad-styret arbejder de sig frem til en fredskonference, hvor kun ét resultat tæller, overtagelse af magten i Syrien.

Monsanto i Europa: en plan for bedrag
Af William Engdahl Global Research (eng)
Ifølge de store mediers overskrifter skulle Monsanto nu have opgivet at sprede genmodificerede fødevarer i Europa, fordi de ’kunne gør det befolkningen ønsker’. Men hvad var det egentlig Monsanto sagde? I virkeligheden slår de blot fast, hvordan salget er i øjeblikket (koncentreret i Spanien og Portugal) og at man forventer på længere sigt, at EU opgiver forbudet mod GMO fødevarer. Dette kunne være i forbindelse med den kommende frihandelsaftale mellem USA og EU

Bilderberg gruppen: Hvad planlægger de nu?
Af Steven Lendman Global Research (eng)
Bilderberg 2013 afholdes i Storbritanien juni 2013. Det hidtil hemmeligholdte verdensloge-møde forventes at finde sted 6.-9. juni på the Grove Hotel i Watford. Stephen Lendman har gennemgået Daniel Estulins bog "Den sande historie om Bilderberg gruppen.
Se også Bag Bilderberg

Israel kæmper en regional krig i Syrien
Af Mahdi Darius Nazemroaya Global Research (eng)
Kendsgerningen om at israelske tropper og Mossad sikkerheds tjeneste er trængt ind i Syrien, med gentagne israelske luftangreb via ulovlig brug af libanesisk luftrum på den syriske militær forsknings facilitet i byen Jamraya, præciserer Israels rolle i at destabilisere Syrien.

Hvordan krigsmaskinen bruger medierne til manipulation
Global Research TV (eng)
Medierne er på ingen måde neutrale observatører, der rapporterer om verdens gang på objektiv vis. Tværtimod er de en nødvendig brik i at manipulere befolkningerne der hader krig til at se krigens nødvendighed. En række eksempler lige fra USA’s inddragelse i 1. verdenskrig, angrebet på Pearl Harbour, Vietnamkrigen, Irakkrigen mm.

Anti-globaliseringsbevægelsen og The World Social Forum. Er ’en anden verden’ mulig?
Michel Chossudovsky Global Research (eng)
The World Social Forum blev  dannet i 2001 under parolen ’En anden verden er mulig’. Men ved tættere granskning lader det til, at  the WSF i stedet for at konfrontere den økonomiske og finansielle elite rent faktisk tjener deres interesser. Fra starten i 2001 har the WSF fået økonomisk støtte fra regeringsfonde og erhvervslivet, herunder the Ford Foundation der har bånd til det amerikanske efterretningsvæsen. Dette års WSF blev afholdt i Tunis og havde mange vigtige spørgsmål til debat. Alligevel var der ingen fælles afstandtagen fra de USA-  og NATO-ledte krige, og lige så lidt fra Vestens intervention i suveræne stater med det formål at destabilisere styret. Tværtimod: Der blev holdt en samling, hvor man diskuterede hvordan den syriske regering kunne væltes. I debatten deltog såkaldte ’venstreorienterede’.

Slutspillet i Syrien nærmer sig hastigt
Af Shamus Cooke Information Clearing House (eng)
Assad styret i Syrien er ved at vinde kampen mod de vestligt støttede oprørere. Obama står i en svækket situation og går nu med til fredsforhandlinger, der er blevet foreslået af Rusland og Iran længe. Det er også en mulighed, at fredsforhandlingerne er en dygtig diplomatisk taktik, der skal danne baggrund når man ´’konkluderer, at fred ikke var mulig’ og går videre med krigen. Assads eventuelle sejr vil betyde et kæmpe nederlag for USA på verdensplan.

Rule Britania: UK's globale forbrydelser

Af Finian Cunningham Information Clearing House (eng)
Regeringen i London er blevet tvunget til at udbetale erstatninger til mere end 50.000 kenyanere, som var opfre for britisk tortur og mishandling under Kenyas frihedskmap i 1950'erne. Men det er kun begyndelsen på en lang liste af globale forbrydelser, der ikke er betalt.

20 tegn på at den næste store depression allerede er begyndt i Europa
The Economic Collapse (eng)
Den næste store depression er allerede i gang i Europa. Den har endnu ikke ramt USA. I Grækenland og Spanien er arbejdsløsheden større end den var i USA på noget tidspunkt under 'Den store Depression' i 1930erne.

Margaret Thatchers kriminelle arv
Af Finian Cunningham Information Clearing House (eng)
Avisrapporter siger, at Thatcher havde Alzheimer, den hjernebeskadigende sygdom, der får patienten til at miste evnen til at huske. Det ser ud, som om Vestens ledere også gerne vil udradere den offentlige erindring om Thatchers kriminelle arv.

Det koreanske krigsscenarie - en fabrikeret krise
Af Eric Margolis Information Clearing House (eng)
USA og de to stridende Korea'er kan kaste sig ud i en virkelig krig medmindre de stopper provokationerne. I sidste uge fløj to muligt atombevæbnede amerikanske B-2 stealth bombefly non-stop fra USA til Sydkorea og så tilbage igen. Diosse 'usynlige' fly kan medføre den 13.600 kg tunge GBU-43/B MOAB bombe, der siges at være kraftig nok til at sprænge sig igennem 70 meter forstærket beton og dermed kan udgøre en alvorlig trussel mod Nordkoreas underjordiske atomanlæg og ledelsens kommando-bunkere.
Se også
Hvis 'provokerende handlinger'?
Af Moon of Alabama, ICH (eng)

Efter Cypern: Økonomisk depression er den ny normalitet
Af Stephen Lendman Global Research (eng)
Cypern trækker et skel mellem før og efter. Konfiskation af personlige formuer bliver officiel regeringspolitikk. Eurokrater og cypriotiske embedsmænd satte parlamentet til side. Almindelige mennesker havde intet at skulle have sagt.

Økonomisk integration: Henimod en transatlantisk frihandelszone mellem Nordamerika og EU
Af Dana Gabriel Global Research (eng)
Der gøres nu forsøg på at afslutte en forsinket handelsaftale mellem EU og Canada, kaldet CETA, som står over for stigende modstand i Canada. Aftalen er en del af et langt større projekt: Skabelsen af en transatlantiske frihandelszone mellem EU og Nordamerika, der også kan omfatte de øvrige NAFTA-partnere. Mexico er interesseret. USA vil være støttepillen i verdens to største handelsblokke.

2003-2013: Irakisk modstand, USA's 'beskidte krig' og omdannelsen af Mellemøsten
Af Dirk Adriaensens Global Research (eng)
Historien om Irak er blevet en fortælling om de oprindleige amerikanske krigsmåls totale kollaps og de utilsigtede konsekvenser af en vedholdende irakisk national modstandsbevægelse, som i takt med den mindskede amerikanske magt har demonstreret langt større modstandskraft end hvad næsten alle troede

10 år efter invasionen: USA ødelagde Irak - Krigsforbrydelser forsat ikke fastslået og straffet
Af Nicolas J.S. Davies Global Research (eng)
Det onde, som blev uidløst mod det irakiske folk, er blevet omhyggeligt skjult bag et væv af løgne.


Iraks børn: Berøvet deres rettigheder, frastjålet deres fremtid

Af Bie Kentane Global Research (eng)
Teksten til forfatterens fremlæggelse ved møde i FN, Palais des Nations, Geneve 15. marts 2013

Er Obama’s mål krig mod Iran?
Af Russia Today Information Clearing House (eng)
Stik mod al fornuft virker det stadig mere sandsynligt, at Barack Obama, Demokraternes leder (der ’i sin længst svundne første valgkampagne forførte verden ved at love ’at sætte sig ned og tale med USA’s fjender’) vil gribe til væbnet konflikt mod Teheran’s atomprogram

Washington’s pave?
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
Den nye pave fra Argentina bakkede op om CIA-kuppet og det efterfølgende militærdiktatur i 1970’erne. CIA har også en lang tradition for ’under dække’ operationer i samarbejde med Vatikanet. Spørgsmålet stiller sig nu, om USA påvirkede valget af den nye pave med det formål, at vinde indflydelse i Latinamerika

De vestlige medier udpeger Nordkorea som krigsmål
Af Finian Cunningham ICH (eng)
Det fattige Nordkorea udpeges som en trussel mod verdens atomare superpsykopat USA.

Israel – de facto medlem af NATO
Af Michel Chussodovsky Global Research (eng)
NATO chef Anders Fogh Rasmussen modtog Israels præsident Shimon Peres i NATO's hovedkvarter d. 7. marts. Emnet var militært samarbejde mellem Israel og NATO omkring terrorbekæmpelse. Samarbejdet lægger op til at Israel involveres direkte, hvis USA/NATO beslutter sig for en militær indgriben i Syrien, Libanon eller Iran.

Den græske katastrofe: Økonomiske 'fremskridt' bygget på råddent fundament
Af James Petras Global Research (eng)
Tre generationer af græske arbejdere udpolyndret og må krybe sammen under samme tag

Italiensk valg: EU’s korrupte magteliter udfordres
Af R. Teichman Global Research (eng)
Det italienske valg er endt i et dødvande, som har rystet magteliten. 5-stjerne-bevægelsen (Movimento 5 Stelle) som ikke engang er et parti fik 25 pct. af stemmerne, og nægter at danne en koalitionsregering med nogle af de traditionelle partier. Resultatet er et dødvande.

Libyen: 2-års-dagen for et blodigt NATO-'kup'
Af Maximilian Forte ICH (eng)
Libyerne har vundet vretten til at leve i frygt, og friheden til at blive regeret af talløse bevæbnede despoter, som alle giver sig af med tortur, bortførelser og forfølgelse af minoriteter.

Forarmelse i USA: Økonomiske fakta der kan få hovedet til at snurre
Af Lynn Stuart Parramore ICH (eng)
Hvor megt har man brug for til medicinudgifter som pensionist. Hvad koster det at have 2.5 millioner amerikanere bag tremmer+ Her komme rnogle tal, som måske vil overraske

Hvordan Vestens ledere terroriserede den muslimske verden med et falsk skræmmebilled af civilisationernes sammenstød
Af Dr. Mahboob A. Khawaja ICH (eng)
Myten om civilisationernes sammstød er yderst brugbar for Vestens imperialistiske strategier.

Genvind forestillingsevnen og drop tanken ”Der er intet alternativ til kapitalismen”
Af Andrea Brower Common Dreams (eng)
Hvad er det der opretholder den tragiske myte om, at ’der ikke findes et alternativ’? De der arbejder for at skabe en mere retfærdig fremtid må nytænke og droppe den antagelse, der nærmest tages for givet, der gør kapitalisme til ’almindelig sund fornuft’ og bringe denne nytænkning ind i den offentlige debat for at udvide horisonten af muligheder. Denne debat må helt ind i familiens dagligstue. Her kommer nogle tanker til at sætte snakken i gang.

Folket vs. Tony Blair: Hvordan massemordere slipper afsted med krigsforbrydelse - og hvordan de stoppes
Af Chris Nineham ICH (eng)
Vi må minde os selv om George W. Bush og Tony Blairs forbryderiskhed for at forsøge at forklare, hvad der lå bag den og hvordan de slap afsted med det. Hvilket også gælder Fogh-Rasmussen, nuværende generalsekretær for NATO. Nineham er fra den britiske Stop the War Coalition

Hemmelig amerikansk-israelsk dagsoden: Slå Syrien småstykker
Af Michel Chossudovski Global Research (eng)
Israel er nu aktivt involveret i krigen i Syrien. Baggrundsartikel om den hemmelige virksomhed for at splitte Syriwen efter etniske og religiøse skillelinjer.

Generobringen af Afrika

Af Manlio Denucci Global Research (eng)
Den øjeblikelige opbakning bag den franske invasion af Mali afslører, at denne var længe planlagt imellem USA, EU og Frankrig i fællesskab. En plan for at generobre Afrika som koloni.

US-AFRICOM: Brug af destabilisering og intervention
Patrick Henningsen Global Research TV (eng)
Med formålet, at tage kampen op med Kina for indflydelse i Afrika tages en række metoder i brug. I den aktuelle situation i Mali kæmpes der mod terrorgrupper med udspring blandt USA’s alliancepartnere fra bl.a. Libyen. USA står ikke her i forreste række hvad angår den direkte invasion, men støtter med bl.a. udstyr og rådgivning. Se videoen: ’World police’s intervention in Mali is part of US FRICOM operations med rapport fra Patrick Henningsen fra Beirut

Italien: Folkelig selvorganisering imod krisen
Af Autonom Infoservice
Den nye BZ-bevægelse i Italien, har gennem de sidste to år gennemgået en stærk radikalisering.

Vestens terrorist-venner – nu som fjender
Af Robert Fisk The Independent (eng)
Algeriet, Mali og hvorfor denne uge har lignet en obskur gentagelse af tidligere vestlige interventioner. Vi er forfærdede, ikke over en massakre på uskyldige, men fordi disse gidsler var hvide, blåøjede fyre og ikke mørke og brunøjede.

Rapport fra Vestbredden
Af Markus Esbjörnsson/Proletæren (sv)
Israels illegale bosættelser på okkuperet palæstinensisk jord bliver stadig flere. Efter at Palæstina i december fik observatørstatus i FN, besluttede den israelske regering at bygge 3000 nye bosættelser på Vestbredden. Her følger et indblik i dagligdagen for det besatte folk.


Syrien: – Krigen handler om olie og gas
Af Patrik Paulov/Proletæren (sv)
– Hvordan kan Den syriske nationale koalition repræsentere det syriske folk? Visse af dem har endog aldrig levet i Syrien. De er bare værktøj i hænderne på Syriens fjender. Mudar Barakat, politisk analytiker bosat i Damaskus og aktiv i den nationale opposition, vender tomlen ned for de "syriske ledere", som vesten og Golfstaterne hylder.
Se også Hvorfor bomber Frankrig Mali? (sv)

De politiske kræfter i Mali
Af Pepe Escobar Information Clearing House
Salafi-jihadisterne i Mali har et kæmpe problem: de valgte den forkerte slagmark. Havde dette været Syrien, ville de nu være overhældt med våben, logistiske baser, et London-baseret ’obeservatorium’, timevis af You-Tube videoer og en 100 % diplomatisk støtte fra ’the usual suspects’: USA, Storbrittanien, Tyrkiet, Gulfens oliemonarki og oui, monsieur – selveste Frankrig.

USA i Mali: For at refærdiggøre krigsbudgettet?
Af Dan Simpson Infornation Clearing House
Et aspekt i forhold til amerikansk indblanding i Mali, udover ønsket om at have adgang til Afrikas rigdomme, kan være som et argument for stadige krigsbevillinger, nu hvor tilstedeværelsen i Irak og Afghanistan trappes ned.

Flybombardementer forlænger kun konflikten i Mali
Af Mats Utas U-landsnyt
Den bedste opskrift på en langvarig konflikt i det vestafrikanske Sahel-land er bombardementer fra luften og indsættelse af udenlandske styrker

Planlagt Mali-invasion afslører Frankrigs nykoloniale dagsorden
Af Finian Cunningham Information Clearing House (eng)
Den hastighed og det omfang hvormed franske krigsfly er sat ind over det vestafrikanske land Mali, peger på en knivskarp plan for intervention fra den tidligere kolonimagts side.

Ni grunde til at Shell ikke skal bore efter olie i Arktis
Af Greenpeace
Shells seneste uheld i Alaska den 27. december er desværre blot en ny
tilføjelse til en efterhånden lang liste af ulykker.

De amerikansk-israelske interesser i den syriske borgerkrig
Af Mahdi Darius Nazemroaya Global Research (eng)
At afskære Syrien fra alliancen med Iran er et af USA og Israels strategiske mål. Kan det ikke lykkes at vælte Assad-styret i Syrien, vil alene det at destabilisere Syrien være en metode til at nå dette mål.

Den globale elite gemmer18 billioner dollars i ’off-shore’ banker
Af The economic collapse blog Global Research (eng)
Disse banker er meget attraktive for både kriminelle og for den globale elite der på den måde undgår at betale skat. Det anslås, at 80 % af al international bankforretning foregår gennem ’off-shore’ banker. De rige undgår fuldt lovligt at betale skat.

Internettet: Atomiseret offentlig debat med kontrol og censur

Af Frank Schirrmacher Frankfurter Allgemeine Zeitung (oversat til eng)
Kæmpeforretninger der sletter bøger fra læsernes computer (Amazon), der censurerer bogtitler eller indhold i artikler (Apple, Facebook) eller favoriserer deres egne produkter i deres søgeresultater (Google). Et samfund uden skrevne medier medfører en atomisering af debatten samt censur og kontrol.

’Den økonomisk afgrund’ i USA: Røgslør over nedskæringspolitikken
Af Andre Damon Global Research (eng)
Uenighederne mellem Demokrater og Republikanere er ubetydelige og kun et røgslør over de store nedskæringer på  Medicare, Medicaid og andre velfærdsprogrammer som de er enige om.

USA's voldelige kultur er baggrunden for våbenvold
Af Laura Finley Global Research (eng)
Skolemassakren på Sandy Hood der betød 26 dræbte, heraf 20 børn, forklares på mange forskellige måder. Psykisk sygdom, manglende sikkerhed og adgangen til våben. Disse ting kan alle have spillet en rolle, men den afgørende forklaring findes i USA’s voldelige, militaristiske kultur der over hele linjen demonstrerer, at vold er vejen til alle problemers løsning.

Dommedagstruslen fra Mayaernes kalender er ’Made in America’
Michel Chossudovski Global Research (eng)
Mayaerne har rent faktisk aldrig forudsagt verdens undergang d. 21. december 2012, i stedet betegner datoen, ifølge mayaerne, starten på en ny lang cyklus. Mediernes fortælling om den påståede forudsigelse tjener som afledning og forvrængning af virkeligheden. Ironisk nok, er der tale om et helt andet ’dommedagsscenarie’ – en formidabel økonomisk og social krise der forarmer millioner af mennesker, ødelægger jorden og bogstavelig talt destruerer folks liv. Vi er midt i en dommedag af politisk og økonomisk natur, skabt af mennesker, ’made in America’.

Hvad ligger der bag USA's våbenvold?

Af Jack A. Smith Global Research (eng)
Som ansvarlige bag skolemassakren i USA står både det politiske system, politikerne samt ’the National Rifle Association’ og de øvrige våbenlobbyister.



Basic Statistics for United States Imperialism

En kortfattet gennemgang af amerikanske interventioners historie fra 1945

ARKIV GLOBAL DEEBAT 2012

Netarkiv Global debat 2011
Netarkiv Global debat 2010
Netarkiv Global debat 2009

Netarkiv Global debat 2008
Netarkiv Global debat 2007
Netarkiv Global debat 06-05
Netarkiv Global debat 2004
Netarkiv Global debat 2003
Netarkiv Global debat 2002