PET-kommissionen giver ikke svar

Af Afrika Kontakt

Justitsminister Brian Mikkelsen var som ung KU'er betalt påvirkningsagent for apartheidregimet i SydafrikaDet lykkes ikke for PET-kommissionen at give svar på hvorfor at PET agenten Anders Nørgaard, arbejdede under dække i Landskomiteen Sydafrika-Aktion i 1982/83. Anders Nørgaard kom med afsløringen om sit virke i TV2 programmet Den hemmelige tjeneste i marts 1998.

På trods af en længere, men upræcis, gemmegang af anti-apartheid bevægelsens aktiviteter fra starten af 60erne og frem til begyndelsen af 90erne, lykkes det ikke at få frem hvorfor denne massive overvågning skete i det omfang som PET-kommissionens beretning kan fortælle om. Her i fremgår det, at der var systematisk telefonaflytning af personer der var aktive i Landskomiteen Sydafrika-Aktion og Sydafrika komiteerne.

Derfor kan det undre, at PET-kommissionens beretning ikke er i stand til at komme nærmere ind på hvorfor Landskomiteen Sydafrika-Aktion var så interessant for PET. Beretningen oplyser, at PETs samarbejde med den sydafrikanske efterretningstjeneste, ophørte i 1985. Altså et par år efter at PET agenten Anders Nørgaard aktivt havde deltaget i aktiviteter udført af Landskomiteen Sydafrika-Aktion.

Det kan ligeledes undre, at man kan konkluderer, at det ikke er tænkeligt at der har været udvekslet oplysninger med sydafrikanerne om danske anti-apartheid aktivister. At samarbejdet med sydafrikanerne først ophørte så sent som 1985, kan også rejse spørgsmålet om samarbejdet var godkendt eller accepteret af de danske regeringer, der har haft ansvar for PETs virke gennem årene. Dette alt imens at forskellige danske regeringer åbenlyst fordømte apartheid i Sydafrika. Hvis der var en sådan viden hos regeringen på den tid, er der tale om et uhørt dobbeltspil.

Tidligere aktiv i Landskomiteen Sydafrika-Aktion og nuværende informationsmedarbejder i Afrika Kontakt, Morten Nielsen, udtaler:

- At PET indsatte agenten Anders Nørgaard hos Landskomiteen Sydafrika-Aktion er helt i tråd med den massive overvågning, som PET-beretningen kan fortælle skete. For mig er det helt naturligt at den tankegang der prægede PET i 80erne var forsimplet. PET opfattede befrielsesbevægelserne i det sydlige Afrika, som kommunister og dermed en trussel. Og dem der støttede en afskaffelse af apartheidstyret, og som støttede befrielsesbevægelserne helt legetime kamp, som potentielle terrorister.

Den holdning var PET ikke ene om at have. Andre vestlige efterretningstjenester arbejdede på det samme grundlag. Nelson Mandela og ANC var terrorister, og dem der støttede Mandela støttede terrorisme.

- Som det fremgår at bind 7 af beretningen, side 138, har Danmarks justitsminiter, Brian Mikkelsen, også haft denne forståelse i mange år. Da han som en, fra tre KU'er, i 1988 deltog i en rejse til Sydafrika og det af Sydafrika besatte Namibia, var det hele betalt af apartheid regimet i Sydafrika. Han vidste godt hvem der havde fortjent hans uforbeholdne støtte.

Det kan oplyses at der ikke har været taget kontakt til et eneste tidligere aktivt medlem af Landskomiteen Sydafrika-Aktion fra PET-kommissionens side.


Bind 7 side 138-139

I 1988 oplyste en kilde, at tre KU’ere havde deltaget i en delegationsrejse til Sydafrika og Namibia. Rejsen var betalt af det hvide Apartheid-styre, der havde brugt 84.000 kr. på flybilletter og luksushoteller. Desuden modtog KU’erne 30.000 kr. til ”oplysning” fra en ”særlig kasse” af den sydafrikanske vicekonsul Steyn, der ifølge en iagttager var tilknyttet den sydafrikanske sikkerhedstjeneste BOSS. Under en middag efter hjemkomsten udleverede Steyn omkring 25 fotos af de seneste bombeattentater udført af den sydafrikanske befrielsesbevægelse ANC og fortrolige oplysninger om en delegationsrejse af Dansk Ungdoms Fællesråd til Zimbabwe til en af KU’erne og bad ham om at anvende materialet til ”oplysningsøjemed”. Steyn fortalte under mødet, at sydafrikanerne overvågede ANC-arrangementer i Danmark ved hjælp af ”specielle danske venner”, der overværede møderne med en båndoptager.

Denne oplysning fik PET til at konkludere, at der ikke længere syntes at være tvivl om, at det sydafrikanske konsulat var involveret i efterretningsvirksomhed i Danmark.523 Nogle dage efter PET havde modtaget disse oplysninger, blev sagen afsløret i pressen, og en af rejsedeltagerne, Brian Mikkelsen, blev kritiseret for at lade sig bruge af det hvide Apartheid-regime til at sprede vildledende oplysninger om forholdene i Namibia. 524 Som et resultat af den negative presseomtale nedtrappede KU kontakten til Det sydafrikanske Generalkonsulat. 525

Netavisen 26. juni 2009