Kirsten Normann Andersen, FOA: Frivillige overtager professionelt arbejde i ældreplejen



Antallet af ældre stiger, mens politikerne skærer ned på hjælpen. Går man bare fem år tilbage, var der på landsplan 35.000 flere mennesker ansat i ældreplejen end i dag. I stedet må familien tage over og frivillige trækkes ind for at lukke de værste huller.

I Aarhus Kommune arbejder der nu 2.600 frivillige og de inddrages i dagsplanerne når arbejdet skal ledes og fordeles. Ælrerådmanden fra
Dansk Folkeparti bakker op om udvklingen.

 

EU dikterer skrappe rammer for kommunernes forbrug, regeringen dikterer videre til kommunerne og de lokale politikere reagerer ved at stramme endnu mere end budgetterne lægger op til.

Alene i 2013 blev der brugt 4,9 milliarder kroner mindre på velfærd end kommunerne havde budgetteret med, skriver FOA i en pressemeddelelse. Systemet med hårde økonomiske straffe, hvis budgettet skulle blive overskredet fremmer, at spareskruen får et ekstra vrid.

Og behovet for pleje og hjælp bliver kun større på baggrund af, at gruppen af ældre er voksende.

Det er helt grotesk, at pårørende bliver overdynget med alt muligt arbejde, fordi kommunerne har skåret på social-sundhedspersonalet og vil spare penge”, udtaler Dennis Kristensen, formand for FOA.

Den anden faktor i akutredningen af ældreplejen står de frivillige for.


Kirsten Normann Andersen: Professionelt arbejde er nødvendigt

Østjyllands Radio havde den 15. april et oplysende indslag om problemstillingen frivillige og nedskæringer indenfor ældreplejen. Alene i Aarhus Kommune arbejder der nu omkring 2.600 frivillige, ulønnede medarbejdere. En forøgelse på 50 % på 4 år. Det er kommet så vidt, at kommunen ansætter ledere til at lede de frivillige - de er simpelthen blevet en integreret del af plejen.

FOA's lokalformand Kirsten Normann Andersen anser det af en række grunde som et alvorligt problem.

Rådmanden for ældreområdet Jette Skive fra Dansk Folkeparti er derimod 100 % glad. Hun betegner de mange frivillige som en ren 'luksus'.

Det er meget afslørende, at dette parti, der til enhver tid slår sig op på at være de ældres eneste og sande politiske ven i praksis undergraver og modarbejder en professionel og dækkende ældrepleje.


Basispleje overfor personlig kontakt

Typiske opgaver for de frivillige er hjælp til gåture, beskæftigelse, transport, indkøb, hjælp til spisning, cafédrift mm., altså opgaver hvor den personlige kontakt opbygges. Plejepersonalet må stå for de tunge opgaver, som hjælp til hygiejne, toiletbesøg osv.

Denne opdeling er et problem af flere og indlysende grunde. Kirsten Normann Andersen peger bl.a. på, at den helt grundlæggende viden om den enkelte borger simpelthen går tabt for det lønnede personale – til stor skade for de mennesker der skal hjælpes. Eksempelvis var en indkøbstur efter nyt tøj tidligere en chance for at lære den ældre at kende. Den slags opgaver er der ikke længere tid til for personalet.

Der er i følge Kirsten Normann Andersen tale om en regulær glidebane, hvor vi får færre og færre ansatte med løn og faglig baggrund og flere og flere ulønnede frivillige for overhovedet at få hverdagen til at hænge sammen. Professionalisme gøres til noget ligegyldigt.


Perfide angreb fra Dansk Folkeparti

Jette Skive fra det fagforeningsfjendske Dansk Folkeparti rettede i udsendelsen et groft angreb på FOA.

Det er jo bare for af få medlemmer til hendes fagforening”, som hun så smukt udtrykte sig. ”Jeg garanterer for, at ingen frivillig tager de professionelles arbejde. Der er kun tale om en ekstragevinst, når frivillige kører rundt med de gamle, det er slet ikke en opgave social- og sundhedshjælperne er uddannet til”.

Her 'glemmer' Jette Skive, at netop denne opgave tidligere blev varetaget af andre faggrupper indenfor ældreplejen, nemlig de håndværkere der arbejdede indenfor området indtil en række af deres opgaver blev privatiseret.

Det gælder f.eks. pasning af de grønne områder og andre praktiske opgaver. Chaufføropgaven røg simpelthen ud som en lønnet opgave. Den blev privatiseret - men uden penge.

Herefter kunne der kun blive tale om køreture, hvis frivillige tog over.

De frivillige gør naturligvis arbejdet ud fra et socialt engagement og lyst til at hjælpe. De har næppe ønsker om at tage arbejde fra andre, men logikken i nedskæringspolitikken vil uundgåeligt betyde at det sker.


Kun fem procent af befolkningen mener frivillige skal tage over

I 2013 viste en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, at kommunaldirektørerne i 89 % af kommunerne mener, at de frivillige skal tænkes ind som en del af den kommunale service, og i endnu højere grad end det allerede sker.

Ikke en tanke de selv er kommet på – den ligger som en anbefaling til en ny hjemmepleje fra regeringens hjemmehjælpskommission.

I forbindelse med undersøgelsen udtalte Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup, at det var en farlig vej at gå:

”Vi har for nylig hørt om eksempler, hvor frivillige bliver spurgt, om de vil tage nattevagter på et plejehjem. Her går kommunerne langt over grænsen for, hvad der er rimeligt” og ”Vi ved, at under fem procent af befolkningen ønsker, at frivillige skal varetage praktisk hjælp eller personlig pleje”.


Siden da har udviklingen kun gået i denne retning indenfor ældreplejen.

 

FOA: Grotesk at pårørende overdynges med opgaver
Pressemeddelelse fra FOA 15. april 2014

Læs også

Produktivitetskommissionens nyliberale evangelium
Netavisen 1. april 2014

Misvækstplan.dk: Nedskæringer for 12 milliarder i ’Ny moderne offentlig sektor
Netavisen 20. juni 2013

Kommuner satser på frivillig arbejdskraft
Netavisen 7. marts 2013


Dette er en artikel fra kpnet.dk -
Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til kpnet, KPnetavisen (facebook) og KPnetTV (youtube)

- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

Netavisen 16. april 2014