Den islamistiske regering i Tunesien går af: Vigtigt skridt mod fredelig løsning af krisen


Ennadha-regeringen måtte i går bøje sig for presset for de folkelige protester og meddele sin afgang. Det betyder at en demokratisk proces atter kan genoptages med deltagelse af alle politiske og sociale kræfter, og at faren for scenarier som i Ægypten eller Libyen - herunder militærkup og udenlandsk indblanding - umiddelbart er afværget.



Protestbølgen efter terrormorderne på de sekulære ledere af den tunesiske Folkefront Chakri Belaid og Mohamed Brahmi har nu ført til Ennadha-regeringens afgang og en ny køreplan for Tunesien

Tunesien har været lammet af politiske protester og social uro siden mordet på den sekulære partileder Mohammed Brahmi for to måneder siden, begået af islamistiske terrorister (’salafister’). Mordet på Brahmi kom oven på mordet på en anden central oppositionsskikkelse Chaki Belaid et halvt år tidligere,

De var begge ledende medlemmer af Tunisiens Folkefront, en koalition af 12 partier med støtte fra en lang række faglige og sociale organisationer. Ennadha-regeringen er beskyldt for at have ansvaret for morderne blandt andet ved ikke at dæmme op for islamistisk terror og for at påtvinge en islamisering af det tunesiske samfund.

Den politiske opposition – organiseret i Folkefronten og den endnu bredere koalition Fronten til nationale frelse - har lige siden forlangt regeringens afgang og afholdelse af nyvalg.

Titusinder af tunesere har været på gaden i stadig stærkere protester siden morder på Brahimi

En såkaldt ’Kvartet’ af civile organisationer med fagforeningen  UGTT har som formidler foreslået en køreplan, der skulle betyde indledningen af en dialog mellem regeringen og oppositionen om en fredelig løsning på krisen og dannelsen af en overgangsregering, der skulle gennemføre nye valg.

Ennadah-regeringen har indtil videre afvist at gå af og tilslutte sig denne køreplan, men måtte i går under fornyede masseprotester og eksternt pres acceptere at fratræde i løbet af tre uger og indlede en umiddelbar dialog med oppositionen for gennemførelse af køreplanen.

Ennadha-regeringen har ikke løst de store sociale og politiske problemer, som udløste opstanden mod Ben Ali. På mange punkter er de forværret.

Samtidig har Ennadha støttet Mursi-regeringen i Ægypten, der blev væltet ved at amerikansk-støttet militærkup,  og  krævet den afsatte præsident Mursi løsladt.

Mursi-regeringen udløste voldsomme sociale og politiske protester ved at gennemtvinge en hurtig islamisering af det ægyptiske samfund og påtvinge en islamistisk forfatning uden en demokratisk forfatningsproces. Det har de folkelige protester i Tuniesien og den sekulære Folkefront formået at forhindre.

Ifølge UGTT har Ennadha accepteret aftalen uden reservationer eller betingelser.

Køreplanen betyder, at arbejdet i den grundlovgivende forsamling kan kan  genoptages med henblik på at få fastlagt en ny grundlov. Det har været lammet siden mordet  på Brahimi, fordi oppositionens repræsentanter har boykottet den,  

Forfatningen skal afløse  den tidligere fra  Ben Ali-diktaturet, der blev væltet i begyndelsen af 2011 i et folkeligt oprør. Det blev kendt som indledningen til ’det arabiske forår’.

Den upolitiske overgangsregering skal også fastsætte datoerne for afholdelse af nyt  præsidentvalg og parlamentsvalg i løbet af de kommende måneder.

Med aftalen, som er et politisk kompromis, kan der være banet vej for en fredelig løsning af krisen i Tunesien og en fornyet folkelig, demokratisk proces.

Den repræsenterer en sejr for Folkefronten og dens talsmand Hamma Hammamis linje. Hammami er også formand for Tunesiens Arbejderparti POT.

I en erkæring efter mordet på Mohamed Brahmi opfordrede partiet til civil ulydighed og protester for at bringe Ennadha-regeringen til fald og stoppe udviklingen hen imod et blodbad.

Se


Tunesiens Arbejderparti: Erklæring efter mordet på Mohamed Brahmi
Netavisen 25. juli 2013


Se også


Den tunesiske opposition danner en front til national frelse
Netavisen 27. juli 2013

 

Netavisen 29. september 2013