Sådan er kapitalismen – afbrænding af nyt og brugbart tøj er normalt

Kapitalismens destruktion af værdier er kommet på dagsordenen, efter at programmet ”Operation X” har gravet i et tip fra en ansat på et af landets forbrændingsanlæg. Det er afsløret, at firmaet Bestseller, der står bag mærkerne Vila, Vero Moda og Jack&Jones og H&M i årevis har fået brændt tonsvis af nyt tøj af på danske forbrændingsanlæg.

H&MSagen fremstår ekstra absurd, fordi firmaet har gjort det til en særlig markedsføringsstrategi at fremstå som ’bæredygtige’ under mottoet ”Lad ikke dit gamle tøj gå til spilde”.
Når det kommer til firmaets nye tøj er det en anden sag. I udsendelsen d. 16. oktober ser man hvordan forbrændingsanlægget i Roskilde har modtaget 1500 kg fejlfri jeans, stadig med prismærker på. På årsplan afbrænder Bestseller omkring 50 tons tøj.

De angiver selv, at tøjet der blev brændt havde fejl eller indeholdt skadelige stoffer, men analyser af det konkrete tøj viser intet i den retning.

I modebranchen skal alt være ’sidste nyt’, så når købedygtige kunder skal trigges til at købe nyt tøj igen igen ryger det ’gamle’ modetøj på forbrændingen. De slavelignende og livsfarlige arbejdsforhold med absolut minimumslønninger i lande som Bangladesh gør det muligt.
Og Bestseller er på ingen måde alene om at praktisere afbrænding af brugbart tøj for at give plads til ’sidste nyt’ på hylderne.

Produktion til markedet – ikke efter behov

Under kapitalismen hvor privat kapital er ejer af produktionsmidlerne konkurrerer firmaerne om at afsætte deres varer på markedet. Behov strækkes til det yderste, bl.a. gennem moden ofte kombineret ved at producere dårlig kvalitet, der kun holder kort. Billige varer udkonkurrerer lokal produktion.

Hvert år produceres der på verdensplan 150 milliarder stykker tøj, og beklædningsindustrien regnes for en af de mest forurenende i verden, kun overgået af olieindustrien – som også indgår i produktion af tøj. Hvert år udsættes 77 millioner bomuldsbønder for sprøjtegifte.

Kapitalisme bygger på destruktion

Et gennemgående princip i kapitalismen er destruktion. Arbejdere bliver destrueret gennem rovdrift i produktionen, krig skaber profit til våbenindustrien og profit igen for multinationale firmaer, når de ødelagte lande skal genopbygges.

Overskudsproduktion og kriser er en uundgåelig følge, når købekraften ikke slår til og vareproduktionen ikke kan afsættes.

I et socialistisk samfund, hvor den private ejendomsret til produktionsmidlerne er afskaffet er der ikke længere et modsætningsforhold mellem de der ejer produktionsmidlerne og det store flertal, der skal have nytte af det der produceres. Der kan derfor produceres efter en plan, så mindst muligt går til spilde. Det vil give et kæmpe tilskud af værdi til samfundet og et boost for levevilkårene, at man ikke længere producerer for profit, men efter behov. Samfundsøkonomien kan betragtes som en helhed og køre efter en plan, og afbrænding af brugbart tøj vil være utænkeligt.

Udsendelsen kan ses mandag d. 16. oktober kl. 21.10 på TV2
Læs mere

Modegigant kasserer og brænder ubrugt tøj – test afslører fejlfrie produkter
TV2 16. oktober 2017

Kamp for socialisme er højaktuel. Deltag i diskussionen
Novemberkonference og festmøde for 100-året for Oktoberrevolutionen – Slå kryds og kom med!

 

 

KPnet 16. oktober 2017


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater