Aldrig mere nazisme og fascisme! Stop undertrykkelsen af demokratiet i Tyrkiet!

Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

hdp_protest_nov_2016_koeln
Om aftenen og natten den 9. november 1938 gennemførte tyske nazister omfattende ødelæggelser af jødiske forretninger, kirkegårde og afbrænding af synagoger. Knuste ruder lå i gaderne og dette angreb fik af den grund sit navn Krystalnatten. Det nazistiske folkedrab, der fortsatte herefter, betød internering og udryddelse af nazi-modstandere, jøder og ikke-ariere. Den førte til hård censur, undertrykkelse og terror indadtil såvel som udadtil.

Nazisterne havde fået skabt en syndebuk for alle 1920-erne og 30-ernes samfundsproblemer med krise og arbejdsløshed, og fik gennem vold og terror udryddet størstedelen af den organiserede modstand. Herefter kunne den imperialistiske krig for en nyopdeling af verden gennemføres.

Også i dag bruges etnisk, religiøst og/eller politisk tilhørsforhold til at gøre befolkningsgrupper til syndebukke for kapitalismens kriser og store sociale problemer. Der skabes falske modsætninger med den klare hensigt at skabe krig mellem befolkningsgrupper frem for enhed og fælles kamp for at ændre samfundet.

Vi siger i dag: Aldrig mere en gentagelse af Krystalnatten. Aldrig mere nazisme. Stop for fremelskling af racisme og religiøse og kunstige modsætninger. Vi må sætte sammenhold og fælles kamp for bedre vilkår i stedet.

Politistatsmetoder, med fjernelse af presse- og ytringsfriheden, retten til at organisere sig politisk mm er de første skridt frem mod en totalitær stat og åben voldelig undertrykkelse.

Netop i dag må vi protestere kraftigt mod den tyrkiske præsident Erdogans angreb på demokratiet. I NATO-landet Tyrkiet tages politistatsmetoder i brug. Under dække af at  udrense de ansvarlige bag kupforsøget i sommer afskaffer Erdogan den ene rettighed efter den anden og tager skridt frem mod et diktatur. Der er indført undtagelsestilstand, i titusindvis af offentligt ansatte er fyret, Tv-stationer, aviser og pressebureauer er blevet lukket.  Parlamentsmedlemmer fra det demokratiske, pro-kurdiske og progressive parti HDP er fængslet og HDP har indstillet sit arbejde i det tyrkiske parlament.

Vi må vise solidaritet med den tyrkiske befolkning og protestere mod de uhyrlige skridt, hvor det næste kan være et egentligt fascistisk diktatur.

Tyrkiet er en vigtig brik for NATO og krigene i Mellemøsten – og EU har indgået en beskidt flygtningeaftale, der skal holde flygtningene ude af Fort Europa for en klækkelig betaling. Fra disse sider vil der ikke komme en afgørende afstandtagen til Erdogans metoder.

Men vi må kræve, at den danske regering klart og utvetydigt fordømmer undertrykkelsen af demokratiet i Tyrkiet. Der må skabes en omfattende solidaritetsbevægelse af alle progressive og demokratiske kræfter, organisationer og partier.

Det skal gøres klart for Erdogan og hans regime, at en tilbagevenden til metoderne fra 30erne i sidste århundrede ikke kan accepteres – blandt andet ved at sende protester til Erdogan og den tyrkiske regering og myndigheder.

Solidaritet med Tyrkiets folk!
Forsvar de demokratiske frihedsrettigheder!

Arbejderpartiet Kommunisterne


KPnet 8. november 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater