Giv agt! ACTA kommer

Kommunistisk Politik 3, 2012

Torsdag den 26. januar underskrev Danmark sammen med 21 andre EU-lande ACTA. Det var ikke meget vi vidste om det på forhånd.

EU’s udpegede rapportør Kader Arif valgte at opsige sin stilling: ” Dette er en aftale, som kan få store konsekvenser for borgernes liv, og alligevel bliver alting gjort for at forhindre Europaparlamentet i at gøre sin indflydelse gældende”.

I Polen demonstrerede 30.000 ved underskrivelsen og også andre steder var der demonstrationer.

Traktaten er da også blevet forhandlet bag lukkede døre uden demokratiske forhandlinger.

PROSA skriver ”Traktaten indfører reelt en parallel lovgivnings- og retsproces, der bygger på vage og meget brede formuleringer. Internetudbydere skal forvandles til privat ophavsretspoliti og blogs, P2P-netværk, fri software og meget mere er truet.”

ACTA er den globale plan for gennemførelsen af undertrykkende love – såsom SOPA

ACTA vil forhindre at EU og medlemsstaterne kan ændre copyright og patent-love eller tilpasse sig delings-økonomi.

ACTA giver underholdningsindustrien mulighed for at true enhver internet-bruger og til at blokere og slette direkte på nettet. ACTA flytter, gennem samarbejde mellem rettighedsindehavere og internet service leverandører, politiovervågning og straf over til private aktører.

EU Kommissionens løgne om ACTA

ACTA er vigtig for EU eksterne konkurrenceevne, vækst og beskæftigelse såvel som for borgernes sikkerhed” – men det der virkelig kan skabe ny udvikling: den frie udveksling af viden, bremses.

ACTA er en afbalanceret aftale, der giver beskyttelse til sektorer med behov og samtidig forsvarer borgernes rettigheder” – men aftalen styrker hele vejen igennem tvang, strafferetlige foranstaltninger og grænsekontrol, der ikke findes EU-regler for og baner dermed vejen for lovgivning á la SOPA og PIPA. Og medvirken og tilskyndelse til er ofte anvendte termer.

ACTA handler om at håndhæve eksisterende intellektuelle ejendomsrettigheder, men skaber ikke nye rettigheder” – men skellet mellem non-profit og kommerciel er ikke-eksisterende og enhver fildeling og distribution af innovative teknologiske værktøjer trues således. Når medvirken og tilskyndelse ses i denne sammenhæng kan alt blive kriminelt, men kriminalloven hører under de enkelte staters egen lovgivning.

– “ACTA har et bredt dækningsområde, herunder at beskytte europæiske kunstnere og innovatører, gennem en bred vifte af virkemidler” – men de lande, der varemærkeforfalsker er ikke med i ACTA, der er ingen beviser for nødvendigheden af denne udvidelse og EU-initiativer i den retning er der ingen af.

En bred vifte af danske organisationer har taget kampen mod ACTA op, herunder Folkebevægelsen mod EU, Prosa og FTF og kampen mod ACTA tages op i mange andre lande. I juni er det planen at parlamentet skal skrive loven under, altså mens Danmark stadig er formandsland.

Se Søren Søndergaards blog:

ACTA skal have kamp til stregen

Der indkaldes til møde med diskussion af den fremtidige strategi for kampen mod ACTA i Danmark torsdag den 2. februar kl. 19.30 på Vester Farimagsgade 37A, Kbh. V .

Facebook indkaldelse til demo den 25. februa

Fakta om ACTA

ACTA = Anti-Counterfeiting Trade Agreement (handelsaftale mod forfalskninger)

Aftalen blev oprindeligt udviklet af Japan og USA i 2006, med yderligere input fra Canada, EU og Schweiz i 2007 og 2008. Australien, Mexico, Marokko, New Zealand, Sydkorea og Singapore derefter tilsluttede sig derefter forhandlingerne, der foregik i hemmelighed.

Den endelige tekst blev efter pres fra adskillige læk udgivet den 15. november 2010. Underskriverne vil senere tilskynde store vækstøkonomier til at deltage.

SOPA  Stop Online Privacy Act, blev fornylig afvist i det amerikanske senat.

Supplement

Liste over danske EU-parlamentarikeres stemmer for/imod ACTA

International side, forsvar borgernes rettigheder og frihed på nettet

Stop ACTA – International side

EU kommissionens forsvar for ACTA

Lang dybdegående analyse

Netavisen 2. februar 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater