Åbent brev til Folketinget om PET-kommissionen

Af DmH (Dokumentationscenter mod Historieforfalskning)

På et offentligt møde lørdag den 1. februar 2003 , afholdt af DmH (Dokumentationscenter mod Historieforfalskning ) indledte tidligere folketingsmedlem og forbundsformand Hardy Hansen om mødets emne: PET- kommissionen arbejde med udgivelsen af en hvidbog om Danmarks sikkerhedspolitiske situation fra 1945 til 1989.

Mødet fastslog, at hverken den nuværende eller den forrige regering har forsøgt at få PET-kommissionen eller Dansk Udenrigspolitiske Institut (DUPI) til at åbne dørene for offentligheden for de resultater, der må være nået efter årelange undersøgelser i de to offentlige styrelser. .
Folketinget vedtog for få dage siden, at der skal være størst mulig åbenhed. Samtidigt var der et stærkt ønske om at øge adgangen til de offentlige arkiver og til etablering af et ankenævn, der får mulighed for at behandle afslag på arkivadgang.

På den baggrund opfordrer mødets deltagere til, at de oplysninger, der nu ligger klar i PET- kommissionen og DUPI straks offentliggøres. Mødet ønsker også , at der bliver fremlagt en fast tidsplan for de to offentlige institutioners arbejde, som sikrer, at undersøgelserne kan afsluttes i indeværende kalenderår, samt at nye høringer i kommissionen bliver afholdt for åbne døre , og ikke som hidtil for lukkede døre.

Nye oplysninger for få uger siden viser, at SÄPO (Sveriges Sikkerhedspoliti ) op gennem 1960-erne registrerede 124.000 svenskere som kommunister og sympatiserende. Med de tætte relationer mellem de to landes efterretningsvæsener , må det befrygtes, at en tilsvarende stærkt kritisabel , politisk registrering har fundet sted i Danmark. Derfor ønsker mødets deltager nu fuld åbenhed om de politiske registreringer.

Vi henleder Folketingets opmærksomhed på , at en ny arkivlov blev vedtaget 3. december, som i endnu større udstrækning bliver en lov, der hindrer fri adgang til offentlige arkiver samtidigt med, at det er gjort umuligt at klage over afslag på arkivadgang .

På den baggrund gør det et vist sørgmuntert indtryk, at en enkelt person, nemlig den gennem mange år vildt jagende venstrefløjsmodstander, Dansk Folkepartis skabsmedlem, professor Bent Jensen, nu personligt har fået tilladelse af statsministeren til at få adgang til alle arkivalier af enhver art både i Rigsarkiv, landsarkiver. Endog i ministerier og styrelser, hvor arkiverne ikke er afleveret endnu .
Mødet vil derfor rejse det spørgsmål , om statsministeren har banet vej for en ny arkivpraksis, som kunne finde politisk støtte i Folketinget, så det kunne komme til at gælde alle, der søger om adgang til de offentlige arkivalier.

Vedtaget på mødet 1. februar.

På mødets vegne:

Leif Larsen (mødeleder) formand for DmH

Faurbjergvej 26, 4300 Holbæk,
tlf. 59 46 24 57 Fax: 59 46 24 87 mobil: 28 76 28 35
e-mail: leif.eigil@larsen.tdcadsl.dk

Se også Hardy Hansens tale hos Dokumentationscenter mod Historieforfalskning

Holbæk, den 5. februar 2003

Netavisen 24. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater