Spanien og Ægypten: Fascistiske og antidemokratiske love vendt mod befolkningen

I Egypten har præsident Abdel Fattah al-Sisi netop underskrevet en lov, der stempler enhver form for politisk protest og organisering, der vender sig mod regeringen og styret som terror. I Spanien presser den spanske regering på for at få gennemført en lov, der forbyder protester foran offentlige bygninger og giver høje bøder til folk der fotograferer politiet i aktion. I ly af ‘terrorbekæmpelsen’ går regeringer verden over til kamp mod deres egne befolkninger.

Både Spanien og Egypten er lande præget af omfattende politisk modstand og bevægelse i befolkningen mod de reaktionære regeringers ufolkelige politik. Begge de nye love retter sig mod civil ulydighed og almindelig ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, der i Ægypten benævnes som terror og i Spanien som ‘usikkerhed for borgerne’, i betydningen ‘usikkerhed for politiet’.

I Ægypten kom al-Sisi til magten gennem et militærkup og sidder nu som præsident på baggrund af et parlamentsvalg med en valgdeltagelse på 10 %. Til gengæld er han støttet af USA-imperialismen.

Loven siger bl.a., at personer der “stopper offentlig eller privat transport eller forhindrer offentlige institutioner og uddannelsesinstitutioner i at udføre deres opgaver, vil blive opført som en terrororganisation”.

Al-Sisis lov er tydeligvis vendt imod de folkelige protester, som regeringen har slået hårdt ned på. Politiet angriber demonstrationer med tåregas og hagl, og de skyder for at dræbe.
Udviklingen kan sammenlignes med det nazistiske Tyskland efter Hitlers magtovertagelse.


Mundkurvsloven i Spanien

Sammenlignet med Spanien er det ægyptiske styre mere voldeligt og åbent fascistisk, men tendensen er den samme.

EU’s hårde krisepolitik for at få befolkningen til at betale har i Spanien, er som også i Grækenland, blevet mødt med stor modstand. Der er demonstreret mod privatiseringer, offentlige nedskæringer på sundhedsvæsenet, mod fyringer, arbejdsløshed og lejlighedsudsættelser er blevet blokeret.

I Spanien har landets konservative regering længe arbejdet for at få “mundkurvsloven” (officielt La Ley de Siguridad – sikkerhedsloven) igennem i det politiske system i et forsøg på at bremse bevægelserne. Protesterne har været omfattende og har udskudt den endelige vedtagelse, men loven er nu kommet gennem førstekammeret i det spanske parlament.

Siden loven blev fremlagt i 2013 har hundretudindvis af spaniere været på gaden og demonstreret imod den, ligesom der har været protester og aktioner i parlamentet. Hvis loven bliver vedtaget bliver det forbudt, med efterfølgende store bøder, at demonstrere foran offentlige bygninger og fotografere politiet i aktion.

På et møde i FN’s menneskerettighedskommission tidligere på ugen advarede flere lande (ikke Danmark) mod mundkurvsloven og dens knægtning af ytringsfriheden.

Canadisk

Dansk

Forsvarets Efterretningstjeneste får mere magt end NSA
Information 24. februar 2015

Dansk øjenvidne: Egyptisk politi dræbte kvindelig demonstrant
Information 24. januar 2015

Militæret tager magten i Ægypten: Imperialismens ‘demokratiske’ kup
Netavisen 4. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater