Terror og demokrati  

Danmark ud af Irak

Justitsminister Lene Espersen parat til at ofre flere demokratiske rettigheder – men mulig terror bekæmpes bedst ved at gøre op med en forbryderisk politik og trække de danske tropper ud af Irak

Kommunistisk Politik 17, 2005

Lørdag den 24. september vil der være demonstrationer verden over i protest mod Irak-krigen. Der er planlagt kæmpedemonstrationer i USA, UK, i Sydeuropa og Mellemøsten. Også i Danmark bliver der demonstreret. I København arrangerer Nej til krig en demonstration fra Rådhuspladsen kl. 12.

I alle lande vil en hovedparole være at bringe den ulovlige besættelse af Irak til ophør – i de krigsførende lande som Danmark suppleret med kravet om at trække besættelsestropperne hjem.

Camp Casey – Fredslejren ved George Bush’s ranch i Crawford, Texas – oprettet af Cindy Sheehan og opkaldt efter hendes søn, der blev dræbt i Irak.
Hendes protest har udløst ny energi i antikrigsbevægelsen i USA

Fredsvagter konfronterer Bush foran ranchen i Crawford

Den globale aktionsdag finder sted i en situation, hvor kravet om tilbagetrækning af tropperne lyder stærkere end nogensinde. I USA, UK og Danmark viser meningsmålingerne et klart flertal for tilbagetrækning.
De krigsførende regeringer har imidlertid ikke i sinde at trække soldaterne hjem. De planlægger efter London-bomberne den 7. juli i stedet i alle lande nye dramatiske angreb på de demokratiske rettigheder under påskud af bekæmpelse af terror.

Nye terrortiltag i Danmark

At Danmark kan blive ramt af tilsvarende terror som London eller Madrid står klart for de fleste. Som i England og Spanien har den danske befolkning også en klar fornemmelse af, at faren for terror hænger snævert sammen med den danske deltagelse i den amerikanske krigspolitik og besættelsen af Irak og Afghanistan.

Efter 11. september 2001 gennemførte USA – og derpå EU – en række barske terrorlove. Den danske ‘terrorpakke’ er nu lov. Den er ikke brugt mod ¨’terrorister’ – til gengæld er Greenpeace blevet dømt for en politisk aktion og Foreningen Oprør anklaget efter dens bestemmelser. Den anvendes også i andre sammenhæng, som hverken har med terror eller politik at gøre.
Den har bl.a. betydet øget overvågning bl.a. af nettet, hemmelige ransagninger og skærpede straframmer – og var et stort skridt mod Politistat Danmark.

Nu vil regeringen og justitsminister Lene Espersen yderligere skærpe terrorlovgivningen og udvide overvågningssamfundet. Til Jyllands Posten har hun udtalt, at hun er parat til at indskrænke de demokratiske frihedsrettigheder yderligere i forbindelse med en endnu strammere terrorlovgivning.

Fru Espersen vil styrke politiet og efterretningstjenesternes beføjelser, øge overvågningen i det offentlige rum og af privatpersoner og kriminalisering af nye områder for solidaritet med kæmpende folk og befrielsesbevægelser. Hun vil bl.a. have tv-overvågning af Rådhuspladsen i København og andre store trafikknudepunkter, hjemmel til Politiets Efterretningstjeneste til at kontrollere alle flyafgange og flyankomster uden dommerkendelse og øget adgang til efterretningstjenesten til personoplysninger fra det offentlige. Hun arbejder også med at indføre et såkaldt ‘betinget statsborgerskab’ til udvisning af danske statsborgere.
Både De Konservative og Dansk Folkeparti har på deres sommermøder gjort klar til nye stramninger til fremlæggelse i folketingets efterårssamling.

Front mod Politistaten

– Det er vigtigt at der dannes en stærk front mod disse nye udemokratiske tiltag, siger Klaus Riis fra Stop Terrorkrigen, en af de aktivister, der var for Byretten den 31. august anklaget for at forstyrre folketinget i forbindelse med en beslutning om at forlænge den danske besættelse af Irak.

– Den største indsats mod mulig terror vil være at trække de danske tropper ud af Irak og gøre op med en forbryderisk politik. Regeringen og den danske reaktion går den modsatte vej: De slagter de demokratiske rettigheder og begrænser den politiske protest for at kunne fortsætte deres krigsforbrydelser.

– Initiativet Stop Terrorkrigen arbejder med planer om en konference i oktober måned om terrorlove, den truede ytringsfrihed og retten til politisk protest. Der er også andre initiativer på vej. Og det er vigtigt at dette spørgsmål også tages op som en del af protesten mod den danske krigsdeltagelse på demonstrationen den 24. september fra Rådhuspladsen i København.

Der må dannes front mod Politistaten.

Netavisen 2. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater