Fakkeltog en stærk manifestation mod vold og racisme

Mere end 5000 deltog i fakkeltoget fra Rådhuspladsen

Det var stort. Mere end 5.000 mennesker deltog i går med tændte fakler i et optog mod meningsløs vold og racisme – langt flere end arrangørerne havde ventet og langt flere end de fleste medier rapporterede, der talte om 1000, højst 2000, deltagere.

De fyldte Rådhuspladsen pænt op, hvor manifestationen startede med et minuts stilhed for den 16-årige dansk-tyrkiske avisdreng Deniz Uzun fra Tåstrup, der umotiveret blev banket ihjel med en baseballkølle, mens han gik rundt med lokalaviser på Amager. Gerningsmændene viste sig at være tre ganske unge danskere kendt af politiet og de sociale myndigheder, med alvorlige problemer.

Fakkeltoget havde stor opbakning og var meget bredt sammensat. Ikke mindst præget af unge, og mange med indvandrerbaggrund. Uden at være udtalt politisk og uden at der råbtes slagord eller medførtes bannere var budskabet at fremme dialog og mangfoldighed tværs over kulturelle og etniske kløfter. Den dræbte drengs far deltog også.

Fra Rådhuspladsen gik det til Kongens Nytorv og fortsatte op ad Gothersgade til Nørrevold og tilbage til Rådhuspladsen. Da de forreste atter nåede Rådhuspladsen var den bagerste del af det kilometerlange optog først ved at passere Nørreport Station.  

Politiet har været ude med kraftige afvisninger af, at der var tale om racisme. Det passer ikke med det billede højrefløjen søger at skabe: at volden i samfundet først og fremmest begås af indvandrerungdommen, og undertiden af ’autonome’. På trods af at der kendes snesevis af tilfælde af voldelige overfald på indvandrere, indvandrerbutikker og tilmed asylcentre med udgangspunkt i fremmedhad og chauvinisme.

Et øjenvidne, der var med på avisruten, da den 16-årige blev angrebet af de tre unge, der steg ud af en bil, beskrev overfaldet således:
– De kaldte ham perker. ”Hvad glor du på, perkersvin?” Efter at de havde slået ham bagfra med baseballbattet, grinede de sådan hånende. Da han blev liggende, løb de tilbage til bilen.

Det er særdeles påfaldende, at mange af ofrene for den såkaldte ’meningsløse vold’ er af ’anden etnisk oprindelse’. I begyndelsen af januar blev den 19-årige mørklødede Anton Njie Hansen, der var elev på Det Fri Gymnasium, overfaldet og dræbt af knivstik for enden af Strøget ved Kongens Nytorv. Faklerne torsdag aften blev også tændt til minde om alle de andre ofre.

To af Nørrebros unge talenter ”Jasmin & Solo” har sammen lavet sangen ”Hvorfor kan vi ikke enes” og dedikeret den til den dræbte Deniz Uzun.

Sangen kan høres på
www.myspace.com/jasminforgivness & www.fadregruppen.dk

Netavisen 28. marts 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater