Åbent brev til Aalborg byråd Protest mod navngivning af en vej i Aalborg

Udtalelse fra Folkebevægelsen mod Nazismes landsmøde 9. juni 2001

Folkebevægelsen mod Nazisme (FMN) tog på sit landsmøde lørdag den 9. juni skarp afstand fra Aalborg byråds beslutning om at navngive en vej i byen efter den tyske koncern Siemens.

I de 12 år, hvor Hitler var ved magten i Tyskland, misbrugte Siemens titusindvis af slavearbejdere til krigsproduktion fra hele Europa, også fra Danmark.
På denne baggrund kan det ikke være rigtigt, at Siemens nu ligefrem belønnes af et byråd i en by, hvor mange deltog i modstandskampen under den tyske besættelse. Nogle blev myrdet af tyskerne. Andre omkom som slavearbejdere i en koncentrationslejr i Tyskland, hvor Siemens og andre store tyske koncerner betalte fem mark om dagen – ikke til arbejderne, men til SS-korpsets medlemmer, der ledede disse lejre. Fangerne blev groft udnyttet 12 timer daglig hele året rundt. Ofte blev de slået og pisket af sadistiske fangevogtere, og den mad de fik – en skål tynd roesuppe og papirtynde rugbrødsskiver – var slet ikke tilstrækkelig til at gennemføre det hårde arbejde.

Byrådets beslutning fik kun socialdemokratiske stemmer, og en enkelt konservativ. Den blev truffet blot tre dage før dansk TV kunne oplyse, at Siemens sammen med andre tyske virksomheder havde erkendt sin meddelagtighed i krigsforbrydelser. De tyske virksomheder havde derfor efter års tøven accepteret at yde symbolske bidrag i erstatning til de 1,5 million slavearbejdere, der endnu er i live.

FMN har fået oplyst, at alle andre politiske partier i Aalborg end Socialdemokratiet er klart imod denne navngivning, og et stort flertal af Aalborgs borgere er også imod. Beslutningen kan få vidtrækkende betydning for kampen mod nazisme, hvis der ikke protesteres overalt og ikke blot i Storaalborg.

Aalborgs borgmester, den socialdemokratiske Henning G. Jensen fik ideen til vejnavnet af Siemens’ danske direktør, som kaldte det ‘en spøjs tanke’. Et udsagn, som borgmesteren har fulgt op i Berlingske Tidende ved at kalde navneskiftet for ‘en sjov idé’!

FMN opfordrer til, at der fra alle dele af landet sendes protester i form af breve eller underskrifter til Aalborg byråd. Det må være muligt at ændre en så tåbelig beslutning.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater