USA er en sikker havn for torturbødler

Ny rapport fra Amnesty International sætter fokus på USA’s manglende retsforfølgelse af torturbødler.

De amerikanske myndigheder erkender, at hundredvis af personer, der er mistænkt for at have udøvet tortur, er flygtet til USA. Der er ikke blevet rejst anklager mod nogen af dem, på trods af at det er otte år siden, at USA via lovgivningen gjorde det muligt at retsforfølge torturbødler. Det fremgår af en ny rapport fra Amnesty International, hvor organisationen gør opmærksom på, at den manglende politiske vilje risikerer at gøre USA til et fristed for dem, som verden over begår overgreb på menneskerettighederne.

Amnesty opfordrer til, at der øjeblikkeligt rejses anklager under Torturkonventionen mod personer, der er mistænkt for at have udøvet tortur, og som enten bor i USA eller er arresteret af immigrationsmyndighederne. USA ratificerede Torturkonventionen i 1994 og har derefter indskrevet den i amerikansk lovgivning.

Amnesty Internationals research bekræfter, at mindst 150 mistænkte torturudøvere lever i USA. Selvom de amerikanske myndigheder er blevet gjort opmærksom på deres tilstedeværelse og de beviser, der findes imod
dem, så er der ikke blevet gjort det mindste for at retsforfølge dem.

Rapporten nævner 13 enkeltpersoner, som er kommet ind i USA til trods for beskyldninger om, at de har udøvet tortur og begået menneskerettighedsovergreb i Cuba, Somalia, Guatemala, Etiopien, El Salvador, Bosnien-Herzegovina, Haiti, Honduras og Chile. I disse sager kan de enkelte nævnes ved navn, fordi de allerede er bekendt med, at der bl.a. via civile domstole er rejst krav om, at de retsforfølges.

Amnesty udtrykker bekymring for, at de amerikanske myndigheder har fulgt en politik, der i stedet for at rejse anklager har været præget af træghed og deportationer. Kun små skridt er blevet taget til at bringe torturbødler for retten, bl.a. at etablere en enhed indenfor immigrationsmyndighederne, som skal koordinere undersøgelserne af personer, der er mistænkt for at have begået overgreb på menneskerettighederne.

”På trods af tilstedeværelsen af 150 personer, der er mistænkt for at have udøvet tortur, har den amerikanske regering fejlet ved ikke at have retsforfulgt en eneste og har i stedet valgt at ignorere, deportere eller dække over problemet”, siger direktøren i Amnesty Internationals afdeling i USA, William F. Schulz.

”De som har tortureret og myrdet i andre lande, bør ikke kunne undgå retfærdigheden og leve i USA uden frygt for arrestation og retsforfølgelse,” tilføjer Schultz. ”Det er ironisk, at USA’s regering efter angrebene den 11. september har arresteret 1200 mennesker, primært for brud på visa-regulativerne, mens vi samtidig har været uvillige til at gøre
noget mod folk i dette land, som synes at være ansvarlige for langt værre forbrydelser.”

”Vi må ikke lukke døren for dem, som flygter fra tortur og undertrykkelse, men vi må arrestere og retsforfølge de som har begået eller beordret tortur, voldtægt og mord. USA må opfylde sine internationale forpligtelser og gøre det klart, at vi ikke er nogen sikker havn for torturbødler,” siger direktøren for Amnestys afdeling i USA.

Amnesty International beder Bush administrationen om at vise, at man er indstillet på at retsforfølge torturbødler og andre, der har begået overgreb på menneskerettighederne, ved at bevilge penge til et kontor indenfor justitsministeriet med ansvar for dette område, og at dette kontor ligeledes står for udgivelsen af en årsrapport om de fremskridt, der gøres.

Netavisen 11. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater