Pravda runder de 100 år!

Af Revolutionary Democracy
Kommunistisk Politik 12, 2012


Lenin læser Pravda

Avisen Pravda, der blev startet af Lenin 1912 i Skt. Petersborg, spillede en afgørende rolle i bolsjevikkernes revolutionære kamp, under deres kamp ikke bare mod zar-regimet, men også mod mensjevikkerne og alle slags revisionistiske og antimarxistiske tendenser. Efter sejren i Den store socialistiske oktoberrevolution spillede den en vigtig rolle i Stalins kamp mod trotskister og andre antimarxistiske revisionister.

Den følgende artikel er fra en korrespondent ved det indiske tidsskrift Revolutionary Democracy og fortæller om det arrangement, der blev afholdt i Moskva ved 100-års-dagen.

Fra 1. maj og indtil den. 9. maj, der markerer den store sejr over Nazi-Tyskland, afholdtes store festligheder i Sovjetunionen. De fortsætter også i det kapitalistiske Rusland. I år blev hundredeårsdagen for Pravda hyldet med manér den 5. maj.

En korrespondent fra Revolutionary Democracy deltog ved den lejlighed. Der blev vist en film om Pravdas historie fra 1912, hvor Lenin startede avisen, og om den rolle avisen spillede under de russiske revolutioner, industrialiseringen og kollektiviseringen, og i sejren i krigen mod Hitler, som dokumenterede forbindelserne mellem den sovjetiske revolution og avisen i alle faser.

Forskellige udgaver af Pravda blev vist med fotografier af Lenin og Stalin. Både Jeltsin og Gorbatjov har forsøgt at lukke avisen, der fortsat udkommer. Men ved denne lejlighed sendte præsidenten for den Russiske Føderation, Dimitri Medvedev, en lykønskning. En del af publikum anså dette som en uheldig indblanding.     

Der blev holdt en indledende tale af Gennadij Sjuganov, lederen af det højreorienterede Den Russiske Føderations Kommunistiske Parti. Repræsentanter fra ’Ny Tid’ og ’Folkedemokrati’ var til stede. De deltog sammen med andre også i et todages seminar om avisernes rolle i den kommunistiske bevægelse.

Et vidunderligt program med sovjetiske sange og musik blev opført af sang og danseensemblet under indenrigsministeriet og af det fremragende Folkets Kunstnere. Det vil blive husket længe. Hele publikum rejste sig spontant, da sangen ’Hellig Krig’ blev sunget; den blev skrevet i forbindelse med den nazistiske invasion af Sovjetunionen og inspirerer også i dag de sovjetiske kommunister.  Partisansange fra kampen mod Mussolini, ikke mindst Bella Ciao, blev også sunget.

Publikum blev ført tilbage til Sovjetunionen, da de revolutionære sange fra deres ungdom også blev sunget.


Eksemplar af det historiske Pravda

Festligheden fandt sted i Fagforeningernes Hus, i den berømmelige søjlesal, hvor så mange af de store historiske sovjetbegivenheder foregik. Her blev forrædere mod Sovjetunionen som Bukharin og andre retsforfulgt i 30’erne, men også kammeraterne Dimitrov og Stalin lagt på lit de parade. Nogle af deltagerne kunne huske, hvordan de om vinteren som børn var kommet ind i den selv samme sal til arrangementer for børnene.

Mens folk mindedes Lenin og også Stalin, var der ingen, der nævnte Hrustjov og Bresjnev, de to sovjetiske ledere, som startede den forrådnelsesproces, der førte til socialismens fald i USSR.

Undertegnede deltager har det dårligt med, at Pravda også var en deltager i den revisionistiske historie efter 1953, der ødelagde det store socialistiske Sovjetunionen, som blev opbygget under Lenin og Stalin.

Det var og er en kilde til stor inspiration for kommunisterne og arbejderklassen og arbejdende folk verden over.

Længe leve mindet om Lenins og Stalins Pravda og Sovjetunionens Kommunistiske Parti (bolsjevikkerne)!

Netavisen 14. juni 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater