Nyt EU-reformparti kan ikke ændre EU

– Vi fastholder kursen for konsekvent og politisk bred, tværpolitisk EU-modstand. Verden har brug for noget bedre end EU, udtaler Karina Rohr Sørensen fra Folkebevægelsen mod EU

Folkebevægelsen mod EU er ikke medlem af det nye EU-reformparti EUDemokraterne, der blev stiftet i Bruxelles den 24. februar. Folkebevægelsens forretningsudvalg behandlede spørgsmålet på sit møde i weekenden (4.-5. marts). Selvom mange spørgsmål endnu virker uklare, så stiller Folkebevægelsen spørgsmålstegn ved udmeldingerne fra EUDemokraternes formand Hanne Dahl.

– Udviklingen i EU og EU-parlamentet diskriminerer i stigende grad nationale politiske partier og bevægelser, som får stadig sværere vilkår end EU-partidannelserne. Det sker fordi man fra EUs side ønsker at fremme disse partidannelser som en væsentlig politisk integrationsfaktor. At danne EU-partier er ikke vejen mod mere åbenhed, nærhed og demokrati – tværtimod, udtaler Karina Rohr Sørensen, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Det er naivt, når Hanne Dahl og JuniBevægelsens ledelse forestiller sig, at EU kan ændres indefra af det nye EU-reformparti EUDemokraterne. Hanne Dahl udtaler, at der er brug for en platform, for homogenitet, og for at der er legekammerater på den europæiske legeplads. Hun taler for et parti, der vil ændre EU. I Folkebevægelsen mod EU vil vi ikke blande os i, hvem Hanne Dahl vælger at lege med. Men vi mener, hun tager grundigt fejl, når hun tror at unionsudviklingen bedst bekæmpes gennem et EU-parti, siger Karina Rohr Sørensen og tilføjer:
– Jeg kommer til at tænke på den gamle historie om kaninen, der sagde: ”Lad bare slangen æde mig, så æder jeg den op indefra”, hvorpå ingen siden hørte noget fra den.

– I Folkebevægelsen mod EU arbejder vi gerne for de bedst mulige beslutninger i EU, mens vi er der. Men vi mener, at EU er grundlæggende forkert skruet sammen og fastholder en gal kurs. Derfor ønsker vi at forlade EU til fordel for et bedre, mere frit og demokratisk internationalt samarbejde, siger Karina Rohr Sørensen og tilføjer:
– Partiformand Hanne Dahl siger, der er behov for alternativer for de vælgere, der ikke føler sig dækket ind af yderfløjene, som vil helt ud af EU. Intet tyder på, at hun har ret, når hun på den måde giver indtryk af, at kun vælgere på yderfløjene er grundlæggende utilfredse med EU. EU-modstanden rummer vælgere fra alle politiske retninger – såvel midtsøgende som fra yderfløje. Efter vores opfattelse vil det svække EU-modstanden, hvis vi bevæger os væk fra den tværpolitiske tankegang.

– Partidannelsen cementerer den klare forskel mellem den kurs, som ledelsen i JuniBevægelsen følger, og Folkebevægelsens retning for at samle og styrke den konsekvente EU-modstand. EU-modstanden eksisterer i alle dele af befolkningen og hos alle danske partiers vælgere. Folkebevægelsen bygger sin indsats på den brede modstand i befolkningen. Det er den, der ryster EU og vinder sejre – som den gjorde ved folkeafstemningerne i Danmark i 1992 og 2000, Sverige i 2003 samt Frankrig og Holland i 2005. Det er svært at pege på lignende succeser fra den såkaldte europæiske legeplads.

Netavisen 8. marts 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater