EU skader ligestillingen!

– EUs pæne ord hjælper ikke kvinderne i virkelighedens verden, hvor især den økonomiske politik ødelægger mulighederne på arbejdsmarkedet, udtaler Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EU

Kvindernes Internationale Kampdag – 8. marts – markeres forskellige steder såvel i Danmark som i andre lande. Kampen imod diskrimination og for ligestilling er stadig aktuel over hele kloden. Også i EU – selvom EU-konventets udkast til EU-grundlag siger, at unionen bygger på værdier som “menneskelig værdighed, frihed, demokrati og ligestilling”.

– EUs ord hænger dårligt sammen med virkeligheden, hvor lønnen for mænd gennemsnitligt er 15-20 pct. højere end for kvinder og beskæftigelsen er omkring 20 pct. højere for mænd end for kvinder, udtaler Majbrit Berlau, kandidat ved valget til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

– EU sikrer ikke den velfærd, der er en betingelse for ligestilling. Uden betalt barselsorlov og ordentlige pasningsforhold spildes al indsats for at uddanne og kvalificere kvinder til en ligeværdig rolle i samfundet. Så sparkes kvinderne ud af arbejdsmarkedet, når de vælger at føde børn, siger Majbrit Berlau på vegne af Folkebevægelsen mod EU og ikke mindst de 9 kvinder blandt kandidaterne på liste N.

– EU betyder nedskæringer. I de nuværende EU-lande dikterer EUs økonomiske projekt – ØMUen – stadig strammere statsbudgetter. Og i de 10 nye lande har regeringerne skåret brutalt ned på de offentlige udgifter for at leve op til
betingelserne for optagelse i unionen. Det giver endnu mere håbløse forhold for børnepasning og barselsorlov og dermed for kvinderne på arbejdsmarkedet.

Desuden koster nedskæringerne masser af offentlige arbejdspladser, som oftest er besat af kvinder, konstaterer Majbrit Berlau og tilføjer: – Det er ikke uden grund, at kvinder siger fra overfor EU, som det bl.a. har vist sig ved folkeafstemningerne i Danmark og Sverige om ØMUen og den seneste meningsmåling om EU-medlemskab i Norge. EU skader i realiteten såvel velfærd som ligestilling. Også derfor er der grund til at styrke den klare EU-modstand, som Folkebevægelsen mod EU er garantien for.

Netavisen 8. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater