Profitten i EU stiger fra 1. maj

49 pct. af virksomhedslederne forventer bedre indtjening, når EU pr. 1. maj udvides med ti nye medlemslande fra Østeuropa, viser en undersøgelse foretaget blandt 1.500 større virksomheder i det nuværende EU.

Ud over den billige arbejdskraft, der dels kan udnyttes ved import og dels ved “udflagning”, så mener de, at fjernelse af toldgrænser og mindre administrativt arbejde vil betyde en lukrativ forretning, når markedet udvides.

De har allerede gjort sig spekulationer om, hvor profitinteresserne plejes bedst:
– Polen er det største af de nye medlemslande og internationalt set en væsentlig aktør og medspiller. De nuværende lande vil ofte være opmærksom på lande, der ligger tæt på, fordi det kan give bedre muligheder for at udstationere medarbejdere i disse lande, siger Cathrina Sørensen, EU-ekspert ved Danish Institute for International Studies, til Jyllands Posten.

Hun mener ikke, at lønforskellene vil være en væsentlig faktor til et større overskud for virksomhederne, da lønningerne i Vesteuropa er fastlagt ved overenskomsterne og niveauet i Østeuropa allerede er steget markant.

Alligevel har Danmark og andre lande i EU i de sidste år oplevet en voldsom vækst af arbejdere østfra, der for de flestes vedkommende arbejder illegalt. Når EU udvides pr. 1. maj, bliver det legalt at krydse grænserne, og så er det svært at forestille sig andet, end at arbejdsgiverne vil benytte sig situationen til at trykke løn og arbejdsforhold.

Netavisen 1. april 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater