Uvidenskabeligt og miljøskadeligt GMO-tyranni  

EU-Kommissionens nye godkendelse af gensplejset olieraps er en hån mod demokratiet, naturen og landmændene – og mod alle miljøvidenskabelige faresignaler, siger Folkebevægelsen mod EU. Det genmodificerede superukrudt er på vej.

EU-Kommissionen godkendte 31. august den amerikanske gentek-koncern Monsantos gensplejsede olierapsplante til brug for fødevarer og dyrefoder. Det sker, selv om et flertal af EU’s medlemslande i 2004 stemte imod den eller undlod at stemme.
– Dette viser klart Kommissionens arrogance over for medlemslandene og dens vægtning af de multinationale selskabers snævre interesser, udtaler Karina Rohr Sørensen, der er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Videnskabelige undersøgelser har påvist, at gensplejset (GMO) raps er hasard med miljøet og landbruget. Selv om Kommissionen medgiver, at der er fare for ulovligt frøspild, vil den ikke skærpe sikkerhedskravene, men anbefaler blot at Monsanto skal have sin frihed til at lade hånt om risici og al tanke om ansvar. Monsantos GMO-raps (GT73) er gjort resistent over for koncernens egen ukrudtsgift, og for både konventionelle og økologiske landmænd er resistent raps en kilde til velbegrundet frygt, idet raps nemt bliver en ukrudt på marker og tilmed kan krydse med agerkål – også en kendt, potentiel markukrudt.

Undersøgelser offentliggjort af den britiske regering viser bl.a., at dyrkning af GMO-raps skader dyrelivet mere end konventionel vårraps, og at bier kan transportere pollen fra olieraps – og således génforurene ikke-gensplejset raps – over en afstand på 26 km.; seks gange længere end hidtil dokumenteret. For nylig har den engelske undersøgelsesrække opdaget en genmodificeret “superukrudt”, der netop er resultatet af, at GMO-olieraps har krydset med ukrudten ager-sennep.

– EU-Kommissionen ignorerer disse kendsgerninger og har nu presset en afgørelse igennem på basis af holdningen i EU’s myndighed for fødevaresikkerhed, EFSA, hvis bestyrelse er klart overrepræsenteret af industrien i forhold til forbruger- og miljøinteresser. Endelig hemmeligholder EU-Kommissionen ifølge Greenpeace en undersøgelse af GMO-rapsens virkninger, der viser, at rotter fodret med ”genrapsen” tabte kropsvægt og fik større levervægt, siger Karina Rohr Sørensen og tilføjer:

– Folkebevægelsen mod EU støtter opråbet til medlemslandene om at afvise GMO-rapsen og kæmpe imod Kommissionens beslutning, også af hensyn til de lande der skal avle rapsfrøene!

Kilder og yderligere information:

Rapportsamling om GMO-afgrøders effekt på miljøet offentliggjort af den britiske regering:
www.defra.gov.uk/environment/gm/fse

Ny engelsk undersøgelsesrække, der har rapporteret om en genmodificeret “superukrudt:
http://www.foe.co.uk/resource/press_releases/government_study_finds_uks_25072005.html

Oplysninger om bestyrelsen for EU’s fødevaremyndighed EFSA:
http://www.foeeurope.org/GMOs/publications/EFSAreport.pdf

Netavisen 4. september 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater