Luk Barsebäckværket nu eller ikke senere end 2003 !

Pressemeddelelse fra BARSEBÄCKSOFFENSIV

Resolution fra de danske miljøorganisationer i anledning af det svenske valg d. 15. september: Luk Barsebäckværket nu eller ikke senere end 2003 ! Demonstration foran den svenske ambassade og overrækkelse af resolutionen torsdag d. 5. september kl. 11.00.

BARSEBÄCKSOFFENSIV gennemførte i søndags d. 1 september en cykeldemonstration til Barsebäckværket fra Malmö, Lund, Helsingborg og Kävlinge med svenske, danske og tyske deltagere.

Mere information om ugens aktioner kan findes på hjemmesiden Barsebäckoffensiv (pressemeddelelse/flyveblad).

Resolutionens ordlyd:

“Idet en tidsubestemt udskydelse af lukningen af Barsebäckværket er uacceptabel, opfordrer vi den danske regering til sammen med den svenske regering at finde en løsning, så atomkraftværket Barsebäcks reaktor 2 kan lukkes hurtigst muligt eller med sikkerhed som planlagt inden udgangen af 2003. Samtidigt opfordrer vi den svenske regering til at udstede en garanti for, at Barsebäckværkets reaktor 1 ikke vil blive åbnet igen.”

Hvorfor ?

Den 15. september 2002 er der Riksdagsvalg i Sverige, men en hurtig afvikling af atomkraften eller garantier for en hurtig lukning ag atomkraftværket i Barsebäck er ikke på dagsordnen hos nogen af de store svenske politiske partier. Tværtimod tyder alt på, at atomkraften igen er på fremmarch i Sverige.

Så sent som d. 11. juni i år vedtog et flertal i Riksdagen efter forslag fra den svenske regering, at der blev indgået en frivillig aftale efter tysk forbillede med atomkraftindustrien om en langsigtet afvikling af atomkraften i Sverige. Ifølge erhvervsminister Björn Rosengren betyder det, at de eksisterende svenske atomreaktorer på trods af folkeafstemningen i 1980 vil fortsætte i drift 30-40 år endnu. Hertil kommer, at for to måneder siden – d. 28. juni – foreslog KASAM – Statens råd för kärnavfallsfrågor – at forbudet i den svenske Kärntekniklag imod at opføre nye atomreaktorer i Sverige snarest muligt bliver ophævet (Statens Offentliga Utredningar SOU 2002:63).

Ifølge KASAM burde der så hurtigt som muligt tages en beslutning om at tilvejebringe betingelserne for et stort dimensioneret industrielt oparbejdningsanlæg for atomaffald som dem, der findes i Sellafield i England og i Cap de la Hague i Frankrig.

Det er ikke bestridt selv blandt tilhængerne af atomkraft, at den radioaktive udledning fra disse oparbejdningsanlæg mindst er den samme som eller overstiger udledningerne fra de 146 kernekraftreaktorer i Europa tilsammen.

Barsebäckværket og 11. september

Efter vores opfattelse har de forfærdelige begivenheder d. 11. september sidste år i New York fremskyndet nødvendigheden af en hurtig lukning af Barsebäckværket. En ulykke på atomkraftværket, der er placeret kun 20 km. fra centrum af Skandinaviens folkerigeste by, som følge af et terrorangreb, er ikke længere kun en teoretisk mulighed.

Ifølge en rapport, udarbejdet af det svenske forsvarsministerium – “En sekretariatsrapport om samhällets åtgärder mot allvarliga olyckor, Utredningen (Försvarsdepartementet 1987: 01/SOU 1989:86) om kärnkraftsberedskapen” – som beskriver de beredskabsmæssige følger af en alvorlig ulykke på et svensk atomkraftværk, er følgerne af det værst tænkelige uheld på Barsebäck værket de nedenfor beskrevne. Udregningerne til risikoscenariet blev foretaget af Statens Strålskyddsinstitut, baseret på materiale fra forskningscentret i Risø og Totalförsvarets Forskningsinstitut.

Evakuering ud til 60 km (hele Ørestadsregionen) i vindretningen ved stor risiko for et udslip.

Fraflytning for altid ud til 60 km (hele Ørestadsregionen) i vindretningen indenfor nogle timer – og ud til 100 km (halvdelen af Sjælland) i løbet af 1 døgn.

Fraflytning i flere år ud til ca. 500 km (hele Danmark) i vindretningen indenfor 1 måned.

Evakuering af gravide ud til 500 km i vindretningen indenfor 1 døgn – og ud til 1000 km (Nordeuropa, en stor del af Skandinavien) indenfor 1 måned.

Anbefaling om at opholde sig indendørs og spise jod-tabletter ud til ca.1000 km (Nordeuropa, en stor del af Skandinavien) i vindretningen, inden den radioaktive sky passerer.

Begrænsninger for bl.a. græssende køer ud til 10.000 km (hele Europa) i vindretningen fra værket.

Den svenske regering har ikke taget de nødvendige konsekvenser af begivenhederne d. 11. september. En forespørgsel af 22/6-02 fra Kristen Touborg Jensen, Medlem af Nordisk Råd og det danske folketing for Socialistisk Folkeparti, til den svenske statsminister, Göran Persson, om, hvorvidt han kunne bekræfte, at aftalen om at lukke Barsebäck atomkraftværket senest i år 2003 stod ved magt, blev besvaret af erhvervsm inister Björn Rosengren på den måde, at han fastslog, at den svenske regerings ambi tion var, at dette ganske vist burde ske inden udgangen af 2003, men at et flertal i Riksdagen havde besluttet, at reaktor 2 ikke måtte lukkes, før værkets el-produktion kunne erstattes gennem el-besparelser og ny tilførsel af el. De investeringer, som værkets ejer havde gennemført for over 200 millioner DKK i Barsebäcks reaktor 2, var, efter hvad ministeren havde erfaret, udelukkende af sikkerhedsmæssig karakter.

Der er imidlertid ingen måde at sikre Barsebäckværket imod et angreb, som det, der blev rettet mod World Trade Center. Atomkraftværket ligger mindre end 20 kilometer fra Kastrup lufthavn. Når de fuldt tankede fly er lettet fra Kastrup er der kun to minutters flyvning til Barsebäckværket. Hvis terrorrister får held til at kapre et fly i Kastrup med den hensigt at forøve et attentat på Barsebäck, vil modforanstaltninger ikke kunne sættes ind, før katastrofen er en realitet. BARSEBÄCKOFFENSIV foretog den 14. september 2001 et telefoninterview med Anders Görle, informationschef for Statens Kärnkraftinspektion i Sverige. På spørgsmålet om sikkerhed mod terrorangreb på de svenske atomkraftværker udtalte han følgende: “Man kan ikke beskytte et atomkraftværk imod en fuldt tanket Boeing 747. Der findes undersøgelser med scenarier, hvor mindre fly rammer et A-kraftværk. En del af anlæggene klarer sammenstød m ed mindre fly, men der er ingen vurderinger med en Boeing 747”.

Allerede i 1979 blev Barsebäckværket kritiseret af et amerikansk konsulentfirma, dels for manglende sikkerhed i forbindelse med flyulykker og dels i forbindelse med manglende sikkerhed ved terrorangreb. Undersøgelsen var bestilt af det svenske Industridepartements Energikommission (DsI 1978:1 ). Kritikken omfattede også de første fem svenske atomkraftværker (Barsebäck I og II, Oskarshamn I og II samt Ringhals I) bygget af daværende ASEA-atom, som nu er overtaget af det engelske selskab BNFL.

FØLGENDE MILJØORGANISATIONER OG POLITISKE PARTIER STØTTER DENNE RESOLUTION:

Danmarks Naturfredningsforening
Kontaktperson: Allan Andersen, tlf.. +45 39 17 40 35, E-mail: aa@dn.dk

NOAH – Friends of the Earth
Kontaktperson: Kim Ejlertsen, tlf. +45 35 36 12 12 og +45 57 52 75 92 (hjem), E-mail: kimejler@post7.tele.dk

O.V.E.
Kontaktperson: Ann Vikkelsø, tlf. +45 35 37 36 36 og +45 28 88 02 51, E-mail: annv@ove.org

Det økologiske råd
Kontaktperson: Christian Ege Jørgensen, tlf.. +45 33 18 19 33, E-mail: christian@ecocouncil.dk

Københavns Miljø- og Energikontor
Kontaktperson: Ann Vikkelsø, tlf.. +45 35 37 36 36 og +45 28 88 02, E-mail: annv@ove.org, kmek@sek.dk

Øko-net
Kontaktperson: Lars Myrthu-Nielsen, tlf. +45 62 24 43 24, E-mail: eco-net@eco-net.dk

Natur og Ungdom
Kontaktperson: Søren Mejnert, tlf.. +45 86 22 58 99 og +45 28 72 95 21, E-mail: smeinert@wanadoo.dk

Enhedslisten
Kontaktperson: Rikke Fog-Møller, tlf. +45 33 37 50 61, E-mail: elrifm@ft.dk

***

Om BARSEBÄCKSOFFENSIV

Resolutionen er skrevet af BARSEBÄCKSOFFENSIV (BBOFF), som er et løst organiseret netværk af aktivister, miljøorganisationer og politiske partiet i Danmark, Sverige og Tyskland.

For nærmere oplysninger om BBOFF, se www.barseback.org og www.bboff.cjb.net

BBOFFs kontaktperson:
DANMARK Niels Henrik Hooge, tlf. +45 46 35 38 79 og +45 21 83 79 94, E-mail: nh_hooge@yahoo.dk
SVERIGE Roland Rittman, tlf. +4641020748 og +46703968948, E-mail: roland@barseback.org
TYSKLAND Bernd Frieboese, tlf. +49 30 43409598 og +49 172 3139341, E-mail: bernd@barseback.de

Netavisen 5. september 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater