Fredsweekend i Købehavn International fredskonference på Amager vækker genlyd

Forhåndsinteressen for den internationale fredskonference på Københavns Universitet Amager på søndag har været betydelig: Det er første gang i adskillige år, der organiseres en sådan bredt anlagt konference, der ikke henvender sig til specialister, men til folk i almindelighed, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad der sker med verden under den amerikanske terrorkrig.

Et panel af internationale eksperter vil belyse forskellige aspekter omkring situationen: To professorer, to tidligere ministre i hhv. USA og Afghanistan og en amerikansk fagforeningskvinde og fredsaktivist.

Den tidligere amerikanske justitsminister Ramsey Clark, der også er sagfører, behøver næppe nogen nærmere præsentation. Han er en af amerikansk politiks prominente ‘dissidenter’ og har et livs indgående kendskab til sit emne: ‘USA’s militære strategi – og den nuværende ‘krig mod terror’.

Den ægyptiske professor Karam Khella er et kendt navn i Tyskland, hvor han arbejder, og har også fået internationalt ry. Han vil belyse de geopolitiske forhold i terrorkrigen – især med fokus på Mellemøsten, den arabiske verden, Israel og Palæstina: ‘Udvidelsen af konflikter og krig i Mellemøsten’.

Den afghanske professor Ustad Zia Ul Haq, der var social- og arbejdsminister i en mujaheddin-regering efter Sovjetunionens fordrivelse fra Afghanistan, vil tale om ‘De ansvarlige for Afghanistans fremtid’. Hvad er det for nogle mænd, de amerikanske bombardementer og krigsførelse har banet vejen for – herunder Nordalliancen. Hvem repræsenterer de – og hvilken fremtid tilbyder de det hårdt prøvede afghanske folk.

Konferencens presseansvarlige Per Johansen meddeler, at der sker en ændring i programmet. Journalist, cand. psych. Eva Arnvig, den eneste dansker i panelet, er på et arbejdsophold i Pakistan og har måttet opgive at nå hjem til konferencen. Det betyder, at hendes emne ‘Bag om myterne om Afghanistan og mediernes rolle’ desværre må udgå.

Til gengæld kommer en amerikansk fagforeningsaktivist, sygeplejerske Sharon Ceci og taler om ‘Det amerikanske samfund efter 11. september’. Hun er regional organisator for International Action Center og en fremtrædende kraft i det amerikansk fredsinitiativ A.N.S.W.E.R. – Act Now to Stop War and End Racism. Den stod bag den store demonstration i Washington op til krigsudbruddet – og for en lang række andre fredskativiteter.

– Der har været en strøm af forhåndstilmeldinger, siger Per Johansen. Også fra Norge, Sverige og Tyskland, så vi regner med fuldt hus.
– Men det vil stadig være muligt at komme ind fra gaden, så længe der er plads i det store auditorium på Københavns Universitet på Amager, understreger han.

Konferencen starter kl. 10 og slutter kl. 16. Der er åbent for adgang fra 9.30. Adressen er Njalsgade 80. Busserne 12, 13 og 40 kan benyttes.

Netavisen 26. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater