Bødlerne mod det kurdiske folk skal straffes

Af Imdat Yilmaz, formand for FEY KURD

I sagen om giftgasbøddelen er der flere personer, med kurdisk blod på samvittigheden, som i dag enten har parlamentarisk immunitet eller går frit uden nogen retsforfølgelse, siger Sammenslutningen af kurdiske foreninger FEY- KURD i en udtalelse, der bringes her :

De danske myndigheder har sovet i timen i sagen om giftgasbøddelen fra Sorø. Det er uansvarligt, uforståeligt og krænkende for retsbevidstheden, at justitsministeriet med års forsinkelse reagerer – i det øjeblik medierne opdager sagen. Er det ansvarlighed?

Danske medier har i disse dage fokus på, at en irakisk hærchef har “tålt ophold” i Danmark. Han har selv tilstået sit ansvar for giftgas-angreb mod kurdiske landsbyer, og er dermed ansvarlig for mere end 5.000 dødsfald allerede ved angrebene. Herefter blev titusinder af kurdere sendt på flugt, og i alt er omkring 180.000 mennesker døde efter den irakiske hærs massakrer mod kurderne i krigen mellem Iran og Irak.

Hærchefens giftgasbarbari foregik i 1988. De danske myndigheder har kendt hans tilståelse siden 1999. Hvorfor bliver der først reageret i det øjeblik, hvor myndighederne frygter mediernes bevågenhed? Hvis de danske myndigheder har problemer med at få sagen bragt for en domstol, hvilke initiativer er der taget for at få løst problemet?

Som repræsentanter for kurderne i Danmark finder vi det uansvarligt, at myndighederne med års forsinkelse reagerer tvivlsomt, og vi frygter at dette ikke er en enestående sag.

Der er flere bødler

For kurderne i Danmark handler det ikke kun om giftgasbøddelen, som har tilstået. Det kurdiske folks lidelser er grænseløse, og brutaliteten mod kurderne i Irak, Iran og Tyrkiet taler for sig selv. I Tyrkiet har f.eks. den tidligere sikkerhedschef og indenrigsminister Mehmet Agar, og den daværende statsminister Tansu Ciller beordret mord på flere tusinde kurdere i løbet af 1993-97. Og tusinder af kurdere er i denne periode “forsvundet”.

Det tyrkiske parlament har selv fremlagt disse oplysninger i den såkaldte Susurluk rapport. Det fremgår, at personer tilknyttet efterretningstjenesten efter direkte ordre begik talrige mord på kurdiske aktivister og nedbrændte 2.500 kurdiske landsbyer (antallet af nedbrændte landsbyer er reelt snarere 4.000).

I sagen om giftgasbøddelen er der flere personer, med kurdisk blod på samvittigheden, som i dag enten har parlamentarisk immunitet eller går frit uden nogen retsforfølgelse.

Som repræsentanter for kurderne i Danmark mener FEY-KURD, at diskussionen om afstraffelsen af giftgasbøddelen fra Sorø hænger direkte sammen med de bødler, der har myrdet tusinder af kurdere. I det mindste fortjener de et retsligt opgør.

FEY KURD ser ugerningerne som krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden. Derfor må de danske myndigheder øjeblikkeligt arbejde på at bringe sagen for den internationale krigsforbryderdomstol i Haag.

4. oktober 2001

Netavisen 5. oktober 2001



Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater