‘Terrorpakker’ i aktion

Så er den dansk ‘terrorpakke’ – eller såkaldte ‘antiterrorlovgivning’ – blevet grebet på fersk gerning: den skal knægte demokratiet, ytringsfriheden og den politiske protest. Af alle gik det først afslørede eksempel på brugen af denne lovgivning, folketinget vedtog kort før sommerferien efter direktiv fra EU (der igen fulgte USA) blevet rettet mod det reaktionære dagblad Jyllands Posten.
Journalist Stig Matthiesen har haft kontakt til og skrevet om fundamentalistiske islamiske miljøer i Danmark. Efter en artikel i avisen blev han kontaktet af Politiets Efterretningstjeneste, PET, i et forsøg på at få ham til at afsløre sine kilder. Da han afviste det, ophævede en dommer i Københavns Byret på et lukket retsmøde efter afspilning af en telefonsamtale mellem Stig Matthiesen og en redaktionssekretær på Jyllands-Posten den lovsikrede kildebeskyttelse for at få adgang til reporterens netværk i de islamiske miljøer i Danmark.
Jyllands Posten har selv offentliggjort historien og i en leder betegnet fremfærden som “magtmisbrug”.

To ting står klart: For det første at PETs brug af telefonaflytning er særdeles omfattende – og rammer også det skumle væsens egne venner. For det andet, at den ny terrorlovgivning, som dommeren i Københavns Byret henholdt sig til, sætter traditionelle retsgarantier ud af kraft og skal anvendes mod demokrati, ytringsfrihed og politisk protest.
Byrettens afgørelse er kæret til landsretten.
Pressejurist Oluf Jørgensen, afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole, konstaterer, at Politiets aflytning af en journalist på Jyllands-Posten er det første kendte eksempel på de nye overvågningsbeføjelser, som antiterrorpakken har givet politiet. Han konstaterer samtidig, at ‘demokratiet er truet’ – og opfordrer ikke mindst pressens organisationer til meget stærkt at sige fra.
Det er sådanne konsekvenser af ‘terrorpakken’, dens mange modstandere advarede kraftigt imod, da den stort set uden offentlig diskussion blev tromlet igennem til lov.

Dette danske eksempel på de såkaldte anti-terrorlovgivningernes politiske formål er i international sammenhæng blot en lille krusning på overfladen – og skal ses i sin rette sammenhæng som en del af den amerikansk proklamerede og anførte såkaldte ‘krig mod terror’. I USA selv forvandler de udvidede beføjelser til politi og efterretningsvæsen samt en systematiseret angivervirksomhed i forhold til den såkaldte Patriot Act samfundet til et overvågningssamfund, der får Orwells 1984 til at forekomme fantasiløs. Stikkerapparatet overgår i omfang langt det østtyske Stasis.
I Spanien er den spanske udgave af ‘terrorpakken’ sat ind mod baskernes krav om selvstændighed og nationale rettigheder. Det radikale selvstændighedsparti Batasuna, der har virket i årtier med legale og parlamentariske midler for baskernes sag, er blevet forbudt (på grund af påståede forbindelser til ETA) og spansk politi har lukket dets kontorer.
Alle baskiske partier har protesteret kraftigt. For det drejer sig ikke om at bekæmpe terror – men at undertrykke baskernes nationale kamp, som er ført mod skiftende centralregeringer før, under og efter Franco-tiden.
Berøvet parlamentariske og politiske udtryksmidler vil den radikale protest blive tvunget i retning af vold. Og det kaldes ‘terrorbekæmpelse’! Magthavernes og undertrykkernes logik er den samme fra USA til Israel, EU, Colombia og Filippinerne: Med reaktionære love og statsterror skal den politiske protest kriminaliseres og slås ned med magt.

I Spanien afbrydes forsøgene på at opnå politiske løsninger på det baskiske nationale spørgsmål. Vi kan forvente, at det samme vil ske i forhold til Nordirland. I Colombia og på Filippinerne er fredsforhandlingerne blevet afbrudt – og våbnene begynder at tale. FARC i Colombia og de andre oprørsorganisationer er blevet anbragt på USA’s og EU’s terrorlister. Filippinernes Kommunistiske Parti og New People’s Army er sat på USA’s – og der arbejdes for at få dem placeret også på EU’s. Det betyder skærpet krig – ikke ‘stop for terror’. Det er Ariel Sharon i global målestok.
Konsekvenserne er skræmmende – men det er den realitet, der må tages udgangspunkt i for alle progressive kræfter i Danmark og verden over.
Terrorlovene betyder terror mod folkene.

Redaktionen 27. august 2002

Se også
PFLP på EU’s terrorliste: Interview med PFLP’er i Berlin
Af Irene Clausen, Internationalt Forum.
Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

Kommunistisk Politik 17, 2002
Netavisen 29. august 2002

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater