Huslejen i københavnske lejeboliger er eksploderet på fire måneder

Voldsomt stigende huslejer i København gør det umuligt for almindelige mennesker at finde en lejebolig, der er til at betale. Fiduserne florerer på et betændt og presset boligmarked.

Papkasseevent: Boligløse studerende Foto: Bjarke Lindemann Jepsen

Huslejerne i de københavnske lejeboliger er steget voldsomt de sidste fire måneder.

En opgørelse foretaget af netportalen Lejebolig.dk over udlejningspriser fra de københavnske bydele K, V, Ø, S, N, NV og SV fortæller, at huslejen i gennemsnit er steget med 15 % i løbet af bare denne korte periode.

De største prisstigninger er sket i Indre by, der i forvejen har de højeste huslejer i byen, samt på Nørrebro, hvor huslejen for et til fire-værelses lejeligheder er steget med hele 38 %.

Det sidste betyder, at en to-værelses lejelejlighed på Nørrebro i gennemsnit er steget med 4.658 kr. siden sidste år, så de nu – også i gennemsnit – koster 12.484 kr. om måneden.

Man skal altså hverken være enlig lavtlønnet, studerende på SU eller kontanthjælpsmodtager, hvis man skal kunne klare at betale for en to-værelses på Nørrebro i København.

Lejebolig.dk understreger også i sin redegørelse,  at stigningerne er opgjort her 3 måneder før de næste store pres fra de mange nye uddannelsessøgende, der skal læse i København. og melder sig i boligkøen.

For rigtig mange mennesker er der en desperat mangel på boliger, der er til er til at få og til at betale.

Stråmandsudlejning

Det sorte boligmarked i København florerer, altimens de store investeringslejligheder ved Havnefronten, opkøbt af spekulanter, står tomme.

En populær boligfidus som Lejernes Landsorganisation LLO ønsker stoppet er den såkaldte stråmandsudlejning. Den betyder, at mange lejere hos private udlejere betaler en langt højere husleje end den, som  Huslejenævnet fastsætter.

Fidusen går ud på, at ejeren af lejligheden lejer den ud til en virksomhed, som derefter fremlejer den til en privatperson. Det  er det, som betegnes som stråmandsudlejning.

Det åbner muligheden for en tidsbegrænset lejekontrakt, hvor udlejeren kan sætte en betydeligt højere pris end den oprindelige.

Hvis udlejeren går konkurs, opsiger lejekontrakten eller ”glemmer” at betale sin husleje til ejeren, ryger man bare ud. Man er ikke almindelig lejer, men fremlejetager – og dermed ikke beskyttet af lejeloven.

Almindelige folk drives ud

I medierne omtales stort set kun det nye boligboom, der er i gang i København og enkelte andre storbyer, og først og fremmest i centrum af disse byer. Det har først og fremmest presset priserne på ejerlejligheder og ejerboliger i vejret til nye rekordniveauer. Først og fremmest til glæde for boligspekulanterne.

Men det betyder også, at priserne på lejeboliger følger med og også er på himmelflugt. Og nettoresultatet er, at folk på almindelige lønninger, og slet ikke folk på overførselsindkomster, har råd til eller mulighed for at bo i storbyerne.

Samme udvikling ses i mange andre europæiske storbyer. Og kun boligspekulanter og finansfolk jubler.

 

 

Netavisen 21. maj 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater