El Salvador fra dollar til kryptovaluta

Som første land i verden til El Salvador gøre kryptovalutaen bitcoin til lovligt nationalt betalingsmiddel. Venezuela følger efter.

Landet håber på at tiltrække investeringer i datacentre for bitcoin-mining, en proces der kræver enorme mængder strøm. El Salvadors præsident Bukele vil tilbyde billig elektricitet produceret af geotermisk energi i det vulkanske land inspireret af Island.

Minering skaber absolut ingen reel værdi, men kan give store spekulative gevinster (og tab) på grund af de kraftige udsving i bitcoin-valutakursen.

Centrale personer i Den Internationale Valutafond (IMF) advarer om faren for finansiel ustabilitet og voldsomme prisudsving i lande, som gør kryptovaluta til betalingsmiddel. IMF mener, at det er en meget risikabel ’genvej’, hvis stater gør beholdninger af kryptovaluta til den nationale valuta.

For en gangs skyld har IMF gode pointer, selvom pengefonden også kan have som motiv at beskytte den amerikanske dollars hegemoni. I 2001 erstattede El Salvador sin valuta Colón (SVC) med den amerikanske dollar, som flere andre lande i Latinamerika har gjort. Således er finans- og pengepolitikken svinebundet til Washington.

Venezuela eksperimenterer

Også Venezuela har besluttet at knytte sin bolivar til bitcoin, tilsyneladende i et forsøg på at modvirke hyperinflation i landet og dæmpe virkningen af sanktioner og udenlandsgæld. Vurderingen er sandsynligvis, at bolivaren er endnu mere ustabil end bitcoin, og at valutaen næppe kan blive svagere, end den allerede er.

Det er et risikabelt eksperiment. Den venezuelanske kryptovaluta petro, der blev lanceret i 2018, har ikke været nogen succes på trods af, at den ville have dækning i oliereserverne. Petroen var verdens første statsstøttede kryptovaluta. I oktober planlægger Maduros regering at lancere en ny digital bolivar under centralbankens kontrol. Samtidig devalueres valutaen til en brøkdel ved at fjerne seks nuller.

Venezuela har billig energi, men en meget ustabil strømforsyning. De fleste mennesker har ikke det avancerede computerudstyr, der er nødvendigt til minering, men handel i kryptovaluta er alligevel udbredt.

Originalartikel: El Salvador fra dollar til kryptovaluta

Læs også
Jan R. Steinholt, Revolusjon, Norge:
Bitcoin og kryptovaluta – en ny IT-boble eller frigørelse fra bankernes kontrol?
Her i oversættelse fra det politiske magasin Enhed og Kamp.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater