Olieselskaber i samarbejde om monopolpriser på benzin og olie

De multinationale olieselskaber udnytter kynisk deres monopolstilling i de enkelte lande til at sætte konkurrencen ud af spil og i enighed at presse priserne yderligere i vejret.
I Sverige er der lagt sag an mod olieselskaberne for ulovligt samarbejde om at presse olie-priserne i vejret. Det har kostet forbrugerne millioner af kroner, fordi den såkaldt frie konkurrence er sat helt ud af kraft.

Tilsvarende har olieselskaberne også i Danmark indgået aftaler om i fællesskab at droppe de rabat-ordninger, der har været på køb af olie.
Saneringen af rabatordningerne blev fulgt op af, at olieselskaberne sendte enslydende formuleringer til kunderne med en påstand om, at der var tale om en prisneutral ordning, da priserne samtidig blev sænket. Midlertidigt. For hurtigt at blive fulgt op af nye prisstigninger.

De svenske konkurrencemyndigheder, Kontrolverket, mener, at Norsk Hydro, Ok-Q8, Statoil, Shell og Preem Petroleum har indgået en direkte aftale om de nye priser, hvilket også i Sverige er ulovligt ifølge konkurrencereglerne.

Konkurrencestyrelsen i Danmark finder det tankevækkende, at der er store ligheder mellem det, der er sket i Sverige og Danmark. At olieselskaberne begge steder har benyttet deres stilling til at fjerne rabat-ordninger og presse profitterne på olie og benzin yderligere i vejret.
Dette samarbejde, om det kan bevises eller ej, har sjovt nok fundet sted i flere andre lande.

Netavisen 11. maj 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater