Ukraine: Indtil alt falder fra hinanden?

Krigstrætheden er tydeligvis voksende. Mange mennesker i Ukraine, Rusland, Europa og USA har fået nok af denne krig. Stemningen er ved at ændre sig og vende sig mod de uforfærdede krigsmagere. For hver dag, krigen fortsætter, vil denne stemning blive stærkere.

Ukraine: Indtil alt falder fra hinanden?

Begge sider sider kæmper officielt for »det gode«: Rusland angiveligt »mod
fascisme«; Ukraine for »frihed og demokrati«. I virkeligheden
dør titusinder på begge sider for stormagtspolitik. Krigsmålene er klare: NATO, EU og Tyskland ønsker at indlemme Ukraine i deres territorium, NATO og EU. Rusland ønsker at gøre Ukraine til sin indflydelsessfære. Store områder bliver ødelagt – en mark af murbrokker og bunker af lig.

Fredsforslag?

Det er klart, at ingen af de to involverede parter ønsker at afslutte krigen i øjeblikket. Tværtimod! NATO har netop officielt godkendt et direkte angreb på russisk territorium med de leverede våben. Det var tidligere forbudt af gode grunde. De ønskede ikke at forlænge krigen. Nu udvider de den. Men Rusland viger heller ikke en tomme og truer med at tage modforholdsregler.

Samtidig taler begge sider om fred. Den 15. og 16. juni blev der afholdt et »fredstopmøde« i Schweiz, hvor 100 lande var inviteret, undtagen Rusland. Brasilien og Kina dukkede ikke op, selv om de var inviteret. Den tyske radiostation Deutschlandfunk forklarer trofast, hvad denne konference egentlig handlede om: »I Schweiz handlede det ikke om en fredsaftale. Målet var meget mere beskedent. Ukraine ønskede at vinde så mange lande som muligt.« Det var derfor et propagandashow og ikke et seriøst forsøg på at nå frem til en våbenhvile eller endda fred.

Derfor præsenterede den ukrainske præsident Selensky sin »fredsplan«: Fuld gennemførelse af alle Ukraines krav, integration i NATO og EU samt Ruslands afståelse af Krim og alle territorier, så kunne der blive fred. Konferencens »resultat« var tæt på nul. Der var ingen reelle skridt eller forslag til fred.

På den anden side har den russiske præsident også præsenteret en »fredsplan«: Fuld implementering af alle Ruslands krav, og at Ukraine giver afkald på alle territorier, som Rusland gør krav på.

Hvor kommer propagandakampagnerne for »fred« i øjeblikket fra, som samtidig udvider krigen? I Rusland såvel som i Ukraine og i Vesten stiger krigstrangen. Krigens omkostninger væltes over på arbejderklassen og befolkningen. Elendighed og ødelæggelse viser folk en imperialistisk krigs sande ansigt. Og flere og flere mennesker spørger sig selv, hvorfor der altid kun tales om våben og flere våben, mens der ikke gøres noget for forhandlinger og fred. Propaganda-»fredsinitiativer« er nødvendige for at dæmpe utilfredsheden.

Hvor meget længere?

Ukraines og Ruslands øgede levering og køb af våben og udvidelsen af krigen gør det klart, at de to imperialistiske blokke, NATO og EU på den ene side og Rusland på den anden, ønsker at fortsætte deres krig om besiddelsen af Ukraine på ryggen af den ukrainske befolkning og de russiske soldater. Målet er i begge tilfælde at svække den anden side. En militær sejr til den ene side kan hurtigt føre til en atomkrig. I deres kamp om magt og overherredømme leger de med ilden. Men jo længere krigen varer, jo mere brænder den – og ikke fingrene på de imperialistiske gerningsmænd. De sidder i fred i deres respektive præsidentpaladser og milliardærvillaer og lader andre sulte, lide og dø. Da de tjener gode penge på krigen, på oprustningen og på de nødvendige lån og genopbygning, har de en profitinteresse i, at krigen fortsætter.

Men – som nævnt ovenfor – er krigstrætheden voksende. Mange mennesker i Ukraine, Rusland, Europa og USA har fået nok af denne krig. Stemningen er ved at ændre sig og vende sig mod de uforfærdede krigsmagere. For hver dag, krigen fortsætter, vil denne stemning blive stærkere. Det bliver arbejderklassen og befolkningerne i de respektive lande, der må afslutte krigen ved at sætte sig op mod deres egen herskende klasse, kræve en afslutning på krigen og skubbe alle dem, der står i vejen, til side. De krigsmagere, som nu spreder fredsfraser, hører hjemme på historiens losseplads!

Artiklen er oversat fra Arbeit Zukunft: Ukraine: Bis alles in Scherben fällt?


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater