Tæller de døde, tæller de fattige, tal og mennesker

Af Pinar Ögünc, Evrensel

På den ene side forsøger vi at blive talt med og på den anden side forsøger vi at bevise, at vi ikke kun er et nummer i dette liv. I sidste uge blev nogle tal opdateret. Det er ikke bare en historisk opdatering, det er en korrektion.

Ifølge oplysningerne indhentet af FN’s kontor for koordinering af humanitære anliggender fra sundhedsministeriet i Gaza var antallet af mennesker, der har mistet livet siden Israels invasion i oktober 2023 pr. 19. juni 2024 på 37.396. Dette er naturligvis et tal, som staten Israel bestrider. På grund af omstændighederne er det meget vanskeligt for Gazas sundhedsministerium at indsamle data. Da antallet af mennesker, der døde eller blev bragt ind som døde på hospitaler, ikke udgjorde en realistisk opgørelse, begyndte informationer fra pålidelige mediekilder eller førstehånds vidner at blive tilføjet over tid. Uidentificerede lig rapporteres separat, hvor uidentificerede palæstinensere tegner sig for 30 procent af det samlede dødstal frem til 10. maj.

Internationale uafhængige organisationer forsøger på forskellige måder at organisere dataene og foretage en nøjagtig klassificering. Murbrokkerne af bygninger i Gazastriben, hvoraf mere end en tredjedel er blevet ødelagt, er stadig fyldt med lig af mænd, kvinder og børn, som aldrig har set dagens lys. Derudover er der mennesker, der mistede livet på grund af helbredsproblemer, epidemier og sult, som konsekvens af besættelsesmagten handlinger. De 37.396 dødsfald, der rapporteres af ministeriet, anslås i virkeligheden at være “186.000 eller mere”, når de kombineres med data fra marken. Ifølge folketællingen i 2022 svarer det til 7,9 procent af den samlede befolkning i Gazastriben.

Disse skræmmende tal, formet af bidrag fra uafhængige personer og institutioner baseret i Palæstina, Israel og Libanon, blev inkluderet i en artikel, der blev offentliggjort i sidste uge i The Lancet, et af de respekterede medicinske tidsskrifter.

*

Lad os huske jordskælvet den 6. februar i Tyrkiet. Et år senere blev de officielle data fremlagt af indenrigsminister Ali Yerlikaya: “Vi mistede 53.537 liv og 107.213 af vores borgere blev såret i disse jordskælv, der forårsagede kraftig ødelæggelse i 11 provinser, 124 distrikter, 6929 landsbyer og kvarterer i et område på 120 tusind kvadratkilometer.”

Realistisk set vurderer vi, at dette ikke er det reelle antal mennesker, der mistede livet. Og hvor mange så? Under hensyntagen til påstandene om, at 300.000 mobiltelefoner og 183.000 kreditkort aldrig blev brugt efter jordskælvet, forsøger folk at gætte ved at drage slutninger om deres oplevelse i jordskælvets centrum eller periferi; Hvor mange mennesker har vi mistet?

*

Der findes ingen data om arbejdsulykker, så de viser ikke hvor mange dræbte. Vi ved ikke, hvor mange mennesker der er døde af Covid. Ingen stoler på det faktiske antal soldater, der er dræbt og såret i operationer inden for og uden for grænserne. Vi har ikke en opgørelse over civile dødsfald forårsaget af det “kurdiske spørgsmål” spredt over fyrre år eller over de direkte eller indirekte konsekvenser af denne konflikt. Hvor mange kvinder der dør hver måned på grund af mænds vold, her ville vi ikke engang kunne nå op på omtrentlige tal, hvis det ikke var for uafhængige kvindeinitiativer.

I dette land tælles nogle af de døde ikke nøjagtigt.

*

Neoliberal økonomi er til dels “kunsten” at regne; For at afbøde de ødelæggende konsekvenser af den sætter de tabeller op foran dig. Men på hvilket grundlag og hvilke data er gjort usynlige.

Ifølge de seneste data fra TurkStat, Tyrkiets “tællende” skatteforvaltning, er arbejdsløsheden faldet til 8,4 procent. Hvem ville tro det? Ifølge den seneste opgørelse fra DİSK Research Group er den bredt definerede arbejdsløshed 25,2 procent. Tidsrelateret underbeskæftigelse er steget med 1 million 39 tusind mennesker på et år. Af dem, der officielt betragtes som arbejdsløse, modtager 87 procent ikke arbejdsløshedsunderstøttelse. Unge kvinder indtager stadig en meget stor plads i kategorien arbejdsløse. 33,9 procent er arbejdsløse!

Arbejdsløsheden er vigtig, men det er nødvendigt at overveje, at næsten 70 procent af ansatte og arbejdere lønnes på mindstelønsniveauet. Hvis man siger mindsteløn og pensioner, er de tæt på grænserne for sult i lyset af inflationen. Kort sagt, mens det overvældende flertal i dette land føler kniven i benet, forsøges de også at blive bragt til at tro, at alt går godt. Det er ikke noget problem. Faktisk eksisterer du ikke.

*

Ifølge den seneste Global Wealth Report fra den schweiziske bank UBS rangerer Tyrkiet først i verden med en vækst på omkring 157 procent i personlig formuevækst. Vi kan tænke på denne sejr sammen med førstepladsen i fødevareinflationen.

*

Der er mange tal i denne artikel. Generelt tillader vi ikke, at menneskeliv bliver statistik, at de reduceres til tal, der er pakket ned i kasser. Når der tilføjes et tal til det samlede antal, skal det siges, at det er en levende person med navn, barndomsminder, sår, måske også med fregner, ondartede sider, sjove vittigheder. Vi er nødt til at korrigere det ved at sige: “Det er ikke et tal, det er en person.”

På den anden side er der opgørelser af antal, som vi ikke er inkluderet som person, hvor vi vil være et tal for at bevise vores eksistens i ligningerne af dem, der bliver ignoreret.

13. juli 2024

Artiklen er oversat fra Evrensel: Ölüleri saymak, yoksulları saymak, sayılar ve insanlar


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater