Regeringen fastholder den danske våbeneksport til Israel

Syv lande har stoppet våbeneksport til Israel – den danske regering fastholder den, uanset folkemord.

Regeringen har blod på hænderne: Lars Løkke blev overdøvet med råb om Israels folkemord, da han d. 28. maj stillede op til en EU-debat på Københavns Universitet

Australien, Belgien, Canada, Holland, Japan, Italien og Spanien har stoppet eksporten til Israel, fordi de vurderer, at deres militære udstyr risikerer at blive anvendt til at begå krigsforbrydelser mod civilbefolkningen i Gaza.

Tidligere på måneden blev det dansk registrerede skib Marianne Danica afvist i havnen i Cartagena, da dets last indeholdt ammunition til Israel. Danmark, Holland, Tyskland og Frankrig er blevet stævnet for brud på EU’s og FN’s regler for våbeneksport.

Men for den danske regering er det de imperialistiske interesser og nærheden til USA der tæller, for dem er det underordnet om danske våbenvirksomheder er med til at gøre Israels folkemord muligt. Lars Løkke Rasmussen fastholder Danmarks bidrag til de F-35 kampfly, der bomber og dræber palæstinensere.

Regeringen: Våben til Israel – uanset folkedrab

Danmark er en del af det amerikanske F-35 kampfly program, og Lars Løkke Rasmusssen fastholder, at uanset hvad:

– er kampflyene nødvendige for ”Danmarks sikkerhed” og
– Israel har ret til at forsvare sig – folkemord eller ej

“Selv hvis der er basis for at rejse sigtelse mod Israel for krigsforbrydelser, rokker det ikke ved, at Israel har en ret til selvforsvar. Der er derfor ikke noget, der siger, at vi skal afvise al militær eksport,” udtalte Lars Løkke Rasmussen i Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen og regeringen som helhed påstår i enhver sammenhæng, at de gør alt indenfor international ret.

Men gjorde regeringen faktisk det, ville disse principper ikke kunne opvejes af noget andet. Det er enten eller. Såkaldte sikkerhedspolitiske hensyn, som Løkke anfører, kan ikke opveje krigsforbrydelser. Det ville gøre principperne meningsløse.

Ifølge international folkeret/FN’s våbenhandelstraktat har landene pligt til at vurdere hvert enkelt tilfælde af våbeneksport.

”De danske myndigheder er forpligtet til at foretage en konkret vurdering af en række kriterier, heriblandt risikoen for krigsforbrydelser, hver gang en virksomhed anmoder om tilladelse til at eksportere våben eller militært udstyr.

Og hvis der i den forbindelse viser sig at være en “klar” eller “overvejende” risiko for, at udstyret kan komme til at bidrage til krigsforbrydelser, er det decideret forbudt for de danske myndigheder at godkende eksporten. ” (Danwatch)

Allerede fra 2013 og kampflyprogrammets start har de danske politikere givet sig selv dispensation for folkeretten og deponeret den i den amerikanske stat og våbenindustri. Princippet om ikke at sælge våben/våbendele der risikerer at blive brugt til krigsforbrydelser blev droppet for Danmarks vedkommende, idet man som princip overlod den vurdering til amerikanerne ved eksport af F-35 kampfly.

Gennem de seneste 2 år (fra maj 2022) har regeringen sammen med DI arbejdet på at få en lempelse af reglerne igennem, der skulle udvide muligheden for at eksportere mere bredt gennem USA uden at tage stilling til brugen af de producerede våben. Disse bestræbelser blev der brat sat en stopper for, i den nuværende situation, hvor Israel – og USA – i stadigt højere grad står klædt af som skyldige i folkemord. Regeringen måtte lægge dette initiativ i skuffen.

I februar stod regeringen så presset, at den tværtimod i det stille havde ændret praksis og nu, som loven kræver det, ville vurdere hver enkelte ansøgning om våbeneksport konkret. Men det gælder altså kun de nye. Der hvor det virkelig betyder noget, hvor danske våbendele indgår i de bombefly, der dræber palæstinensere her og nu skal alt være som det plejer, hvis det står til regeringen. Intet skal stikke en kæp i hjulet på hverken dansk våbenindustris samarbejde med USA eller Israels bombardementer.
Men presset på regeringen øges.

Kilder:

Danwatch, bl.a.
Løkke: Risiko for krigsforbrydelser skal “vejes op” mod danske interesser

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater