Amerikansk militær ud af Danmark!

I øjeblikket føres amerikanske våben gennem havnene i Århus og Esbjerg og gennem hele foråret er amerikansk tilstedeværelse eskaleret. USA er lovet fri adgang af regeringen til militær tilstedeværelse og lægger planer for at bruge Danmark som base i en kommende NATO-krig. Vi må sige NEJ til at være kanonføde, NEJ til USA’s og NATO’s krig.

Regeringen har fuldstændigt åbnet for at USA kan bruge Danmark som base i en kommende imperialistisk krig. Vores havne bruges allerede nu i opbygningen af en krigsfront mod Rusland, og scenarier for konkret krigsførelse planlægges og afprøves som øvelser. Flere hundrede amerikanske tropper er i øjeblikket indkvarteret ved Roskilde Lufthavn. På Bornholm øver amerikanske tropper hurtig opstilling af mobile missilsystemer. I Århus er dele af havnen omdannet til militært område, stillet til rådighed for USA til transport af våben til Østeuropa. Her er ikke tale om forsvar, men om USA og NATOs offensive planer for at gribe til krig, hvis stormagtsopgøret med Rusland og Kina ”kræver” det, set fra vestlige kapitalinteressers side. Vi må sige NEJ til at være kanonføde, NEJ til USA’s og NATO’s krig.

Dette forår er tilstedeværelsen af amerikanske tropper for alvor accelereret i Danmark. I april modtog Kalundborg et stort fragtskib med amerikansk udstyr. Herefter modtog lufthavnen i Roskilde blandt andet amerikanske kamphelikoptere og 200 amerikanske soldater og andet militært personel, der er indkvarteret på den tidligere Flyvestation Skalstrup, lige ved Roskilde Lufthavn. Gennem maj måned lander større mængder amerikansk materiel i havnene i Århus og Esbjerg.

De amerikanske soldater og helikoptere ved Roskilde og dele af materiellet skal deltage i den store øvelse Steadfast Defender 2024, der består af en række NATO-øvelser og operationer på tværs af Europa hele foråret 2024. Øvelsens indhold er først og fremmest flytning af våben og tropper fra USA gennem Europa til fronten mod Rusland i en NATO-krig. Herunder havnen i Århus.

Det amerikanske transportskib Endurance forventes til Århus Havn den 25. maj, men hele maj frem til 3. juni er en del af havnen lukket af som militært område, mens amerikansk militær opmagasinerer udstyr på havnen, der skal flyttes et andet sted hen i verden.

Det er tredje gang, at det amerikanske militær benytter Århus Havn som transithavn i forbindelse med den danske værtsnationsstøtte. Det militære materiel, der ankommer til Århus Havn, skal anvendes i forbindelse med USA’s styrkede tilstedeværelse i Europa og er en større materielrotation blandt øvrige NATO-lande i Europa.

Samtidig har Bornholm besøg af en amerikansk enhed fra USA’s 6. flåde, der øver sig i at transportere og opstille en containerbaseret missilplatform. Også denne operation kaldes ”værtsnationsstøtte”, og det er tydeligt, at alle disse øvelser i at beværte amerikanske tropper reelt er amerikanske troppers krigsforberedelser på dansk grund. Den 6. flåde har i øvrigt deres hovedbase i Middelhavet og er direkte involveret i transport af våben til Israel.

Værtsnationsstøtte, eller hvad de end kalder deres militære øvelser med USA og andre NATO-lande, er ikke i den danske befolknings interesse. Til gengæld ser dansk kapital det som helt centralt, at Danmark bidrager til USA-imperialismens krige for markeder og råstoffer. Det er også hovedbevæggrunden for den danske regerings militære støtte til Ukraine og Israel.

På Flyvestation Skrydstrup, der i øjeblikket er ved at blive forberedt til at huse F-35 kampfly for milliarder, er danske instruktører i øjeblikket ved at uddanne ukrainske piloter til at flyve F-16 jagerfly, og samtidig forsøge at lære teknikere og jordpersonel at vedligeholde flyet og de våbensystemer, de får med. På sidelinjen assisterer amerikanske specialister denne operation med at få F-16 fly i direkte krig med russiske tropper.

Regeringen forklarer, at Danmark “donerer” våben og fly til Ukraine, men det er endnu en løgn. Intet er som bekendt gratis; den såkaldte hjælp til at holde krigen om Ukraine i gang og dødstallene oppe gives mod dansk kapitals forestillinger om adgang til attraktive investeringer i, hvad der bliver tilbage, når der opnås en våbenhvile. Dette uanset at det gør befolkningen til krigsmål i imperialisternes krige om verdensherredømme.

Regeringen har lavet en aftale med USA om, at de kan oprette militærbaser og fast kan placere amerikanske soldater og opbevare materiel på dansk jord. Den er endnu ikke behandlet i Folketinget. Det vil i første omgang ske på de tre danske flyvestationer: Skrydstrup, Karup og Aalborg. Fast udenlandsk militær tilstedeværelse forventes at begynde senere i år. Men der er ingen tvivl om, at regeringen er klar til at stille hvert et hjørne af landet frit til rådighed for USA-imperialismen og gøre det til én stor Thulebase.

Nej til udenlandske tropper i Danmark! Amerikansk militær ud af Danmark!

Ophæv aftalen om US-baser i Danmark!

Danmark ud af NATO – NATO ud af Danmark!

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater