Regeringen i tæt våbensamarbejde med USA – og fortsat våbensalg til Israels folkemord

Der er fuld gang i våbenhandelen for dansk kapital, godt hjulpet af regeringen. Som bl.a. har indgået en bilateral aftale med USA om fortrinsret for køb og salg af våben mellem landene. Og salget af komponenter til israelske F-35 kampfly, der bomber den palæstinensiske befolkning er IKKE stoppet, trods regeringens påstand om ”en meget stram kurs”.

Det tætte forhold til USA-imperialismen har fået nye konsekvenser. Samtidigt med at regeringen har indgået aftale om at åbne landet for amerikanske militærbaser, har den også skrevet under på en bilateral aftale med USA, der giver de to lande fortrinsret til køb af våben og våbenkomponenter hos hinanden – ”Security of Supply Arrangements (SOSA)”.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen udtalte:

”Aftalen er ligeledes vigtig for dansk forsvarsindustri, og mulighederne for danske virksomheders yderligere integration i amerikanske forsyningskæder.”

Ja, Danmark er dybt integreret i den amerikanske imperialismes forsyningskæde. Det gælder ikke mindst lige nu og her, hvor regeringen gør deres for at sikre, at Israel stadig kan bombe de palæstinensiske områder med F-35 kampfly. For Termas levering af nødvendige komponenter er ikke stoppet – trods det folkeretsstridige i at levere våben til et folkemord.

Regeringen har i den senere tid været hårdt presset for at stoppe deres accept af våbenleveringen til Israel, der åbenlyst strider mod folkeretten og FN’s regler. Der har været en række aktioner vendt mod våbensalget og produktionen hos Terma og der er anlagt en retssag. I februar besluttede den hollandske landsret at suspendere al eksport af reservedele fra Holland til Israels F-35-kampfly med omgående virkning efter et sagsanlæg fra flere ngo’er.

Mens den danske regering stædigt har fastholdt retten til at levere våbenkomponenter til Israel gennem de første 5 måneder af Israels bombardementer mod Gaza, skiftede man for et par uger siden pludselig kurs.

”Som følge af den fortsatte krig mellem Israel og Hamas og de katastrofale konsekvenser,  det har for civilbefolkningen i Gaza, har Udenrigsministeriet fra den 25. marts 2024 yderligere skærpet vores tilgang til eksport af militært udstyr til Israel. Dermed går vi fra en allerede restriktiv tilgang til en meget restriktiv tilgang, når vi vurderer konkrete ansøgninger om eksport af militært udstyr og dual-use produkter til Israel”, skrev Lars Løkke Rasmussen.

Men en snu udenrigsminister har indrettet sig med mange kattelemme når facaden skal holdes. For betyder beslutningen, at danske bidrag til israleske bombefly nu stopper? Nej – det betyder det overhovedet ikke.
Danwatch, der sammen med Information står bag en række afsløringer i sagen kan d. 15. april fortælle, at ”Våbeneksport til Israel kan fortsætte trods “meget restriktiv” linje”.

For der er ingen konsekvenser for eksisterende eksporttilladelser.

”Vi har strammet den danske eksportkontrol, sagde Lars Løkke Rasmussen på Moderaternes quizaften bl.a. med deltagelse af statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), da demonstranter afbrød den hyggelige stemning.

En lodret løgn. Stramningen er kun i ord, der hvor det virkelig gælder nu og her fortsætter eksporten. Regeringen giver stadig grønt lys til at levere våben til et folkemord.

“Når det gælder eksport af danske delkomponenter til F-35-programmet, foregår eksportkontrollen i Danmark som regel med USA som modtager […] Eventuel senere eksport af det færdige produkt vil herefter foregå i henhold til amerikansk eksportkontrol”, skriver ministeriets presseafdeling. Og i øvrigt “gælder skærpelserne ikke bagudrettet,”.

Ifølge SOSA-aftalen kan det amerikanske forsvarsministerium kræve af en amerikansk våbenproducent, at denne prioriterer at levere våben til et SOFA-land (bl.a. Danmark), mens USA ikke omvendt kan kræve at en dansk våbenproducent gør det samme. Men det er logik, at aftalen også binder dansk våbenproduktion yderligere til USA og den amerikanske krigsmaskines behov. Også når det kommer til fortsat levering af dele til F-35 kampfly til bl.a. Israel.

Se Danwatch

Se SOSA-aftalen

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater