Ældrereform: Ikke mere tid, ikke flere penge – meget mere privatisering og ulighed

Endelig kan Lars Løkke Rasmussen tage hul på sin længe ønskede ældre- og privatiseringsreform. Under dække af menneskelighed og bedre ældrepleje er den næste skridt til fremme af frihed for kapitalinteresser på det offentlige område og en reform der vil fastholde ældreplejen på et skrabet budget. Skulle nogen sidde med en rest af tro på at der findes en rød blok i Folketinget bliver det med ”frisættelsesreformen” slået fast med syvtommersøm: Der findes kun én reaktionær politisk blok, der går i samme retning. Som de selv siger, er de nu fri for at bruge tiden på ideologi, der kun forsinker deres ’reformer’.

Billedet er fra en tidligere strejke på et århusiansk plejehjem. “Frisættelseseformen” vil ikke betyde bedre normeringer i plejen – det postuleres alene at det at droppe de stive regler vil frisætte oceaner af tid og muligheder

Regeringen har den frækhed at dække deres planer ind bagved de store reelle behov, som både ældre og personale har talt meget højt om i årtier. Ting som at ligegyldig kontrol og registrering stjæler tid fra det egentlige arbejde og bureaukrati fjerner muligheden for at dække de behov den ældre selv ser som de mest presserende. Nu skal den ældre selv i centrum og kunne sige ”jeg vil hellere have en snak end at komme i bad”. Men mere tid bliver der ikke tale om. Så skulle den ældre så oveni en menneskelig kontakt også ønske sig et bad vil det kunne tilkøbes oveni det helt skrabede basisbudget. Til glæde for de firmaer, der nu får meget bedre investeringsmuligheder, når alle dele af plejen kommer under én hat. Eller for et “friplejehjem” i den offentlige sektor, der skal køres som et firma.

For at skabe denne samling af opgaven lægges også rehabilitering og genoptræning ind under ’det frie valg’. Som det er nu er det kun dele af plejen, der er åben for private firmaer. Det har givet firmaerne problemer. Opgaverne er for små og opsplittede, profitmulighederne for små.

Så det ændrer regeringen på nu. Det team, som skal stå for plejen – privat eller offentligt – skal selv visitere og de ældre deles ind i 3 grupper ifht størrelsen af deres behov. Det betyder altså ikke, at de enkeltes behov vil kunne blive dækket i højere grad, for det vil komme minimalt med nye penge til området. Senere kommer en sundhedsreform til, hvor Sundhedsstruktur Kommissionen vil barsle med en indstilling snart. Så vil også den del af ældreplejen kunne lægges ind under de samlende teams i firmaerne eller det offentlige.

Friplejehjem under det offentlige er en del af reformen. Idéen er, at de skal køre som private plejehjem, hvor de kommunale regler ikke gælder. Og så skal lokalplejehjemmene også kunne tilbyde tilkøb af ekstra ydelser, som f.eks. rengøring. Det er i forvejen hundedyrt at bo på plejehjem, så har man kun sin folkepension at leve af bliver der ikke råd til ekstra ydelser. Folkepensionen er da også et fænomen som politikerne gør alt hvad de kan for helt at fase ud. Det er den private opsparing, der skal forsørge dig efter pensionen, med klasseskel der vil slå hårdt igennem.

Mindre kontrol bliver også solgt som et gode. Nu skal man ikke spilde tid på at have tilsyn rendende. Det er et smart kneb, at regeringen sætter lighedstegn mellem den ekstreme tidskontrol af den enkeltes arbejde, der blot er en disciplinering og udtryk for at alt skal kunne vejes og måles og så den kontrol, der kigger på om forholdene for de ældre er i orden og om arbejdsmiljøet er det samme. Juhu – ingen kontrol! Kun ét årligt kontrolbesøg på en fastsat dag. Skandalerne vil næppe blive færre.

Kommer der flere penge? Mere tid? bedre normeringer? NEJ. Regeringen pynter sig med, at  de sætter 1 milliard ekstra af på det årlige budget, som vil blive givet som bloktilskud. Det vil blive brugt til at dække det almindelige underskud og langt fra være nok. Til gengæld skal frivillige og pårørende ind og hjælpe meget mere i ældreplejen.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater