Traktorer indtog Berlin

Tyske landmænd protesterer mod regeringens fjernelse af afgiftslettelser på diesel og brændstof til landbrugsmaskiner. Den tyske stats massive oprustning kræver budgetnedskæringer på en række andre områder.

Berlin Charlottenburg, Straße des 17. Juni. Fra en bondeprotest i januar 2020.

Mere end 30.000 demonstranter, mest landmænd, men også speditører, fiskere, jægere og skovarbejdere, samledes foran Brandenburger Tor i Berlin mandag den 15. januar 2024. Berlins gader og pladser var fyldt med store traktorer, kranbiler og lastbiler. To kilometer af gaden 17. juni var pakket med flere rækker af traktorer og andre køretøjer. Slogans, fløjter, traktor- og lastbilhorn fyldte den fugtige januarluft, ifølge den tyske avis Arbeit Zukunft.

“Fingrene væk fra brændstofsubsidierne” var landmændenes budskab til “trafiklyskoalitionen” bestående af Socialdemokraterne (SPD), De Frie Demokrater (FDP) og De Grønne. Finansminister Christian Lindner (FDP) blev buhet ud, da han skulle forsvare regeringens tiltag.

Et af slagordene ved massedemonstrationen var: “Wir kämpfen nicht für 35-Stundenwoche, Arbeitszeitverkürzung mit vollem Lohnausgleich, sondern um unsere Existenz!” Budskabet oversat lyder: Vi kæmper ikke for en 35-timers uge eller kortere arbejdstid med fuld lønkompensation, vi kæmper for at overleve!

Ingen gensidig solidaritet

Sloganet er udtryk for en virkelighed, først og fremmest for de mindre landmænd og dem, der er involveret i økologisk landbrug. For de store landbrugsmonopoler, dagligvarekæderne og landbrugsbankerne er der ingen krise. Samtidig er parolen et deprimerende udtryk for, hvordan landmændene sætter deres krav op mod de tyske arbejderes daglige krav.

I Norge er der sket en tilnærmelse mellem bondeorganisationerne og dele af fagbevægelsen i 00’erne, blandt andet med en fælles front mod de høje elpriser. Det er ikke tilfældet i Tyskland.

Lederne af den tyske arbejderbevægelse har ikke på nogen måde udtrykt solidaritet med landmændene. Det har de tyske venstrefløjspartier heller ikke. “Hvor var venstrefløjen i denne massedemonstration?” spørger korrespondenten fra Arbeit Zukunft.

“Igen var det et stort problem, at fagforeningerne ikke viste nogen solidaritet med bønderne,” skriver avisen. Nogle få fagligt organiserede arbejdere, der mødte op i solidaritet med DGB (tysk LO) tørklæde om halsen, blev mødt med mistænksomhed, fordi fagforeningslederne aldrig forsvarer landmændene.

Arbeit Zukunft skriver, at det er bydende nødvendigt at forene sig med bondebevægelsen mod regeringen, at vise solidaritet og at tage bøndernes krav alvorligt. Ikke kun fordi kravene er retfærdige, men også for at forhindre reaktionære og fascistiske kræfter som Alternative für Deutschland (AfD) i at vinde terræn blandt bønderne med deres “folkelige og nationale” slogans og militaristiske marcher.

Bondeoprør i Europa

Bondeoprøret er ikke et entydigt tysk fænomen. Store bondeprotester finder også sted i lande som Holland, Polen og Rumænien som følge af den ubarmhjertige kapitalistiske konkurrence, hvor landbrugsmonopoler og dagligvareindustrien stikker af med profitterne, og små og mellemstore producenter sidder tilbage med krummer, der knap nok dækker produktionsomkostningerne. Gårdene bliver større og større, mens mindre gårde bliver lukket i stor stil. Dette er baseret på en kontrolleret landbrugspolitik på nationalt og EU-plan.

Den samme tendens kan ses i Norge, og mange landmænd er rasende over landbrugspolitikken, selv med Senterpartiet i regering. Men landbrugsstøtten og en vis toldbeskyttelse betyder, at processen går langsommere her end i EU. Indtil videre.

Presset på landmændene betyder, at mange af dem er nødt til at supplere deres indkomst med andre jobs. Det betyder, at deres levevilkår minder mere om arbejderklassens. Monopolkapitalen gør almindelige landmænd og arbejdere tavse, om end på forskellige måder. Ikke desto mindre er monopolkapitalismen den fælles fjende for arbejderne og småborgerskabet på landet. Det må den organiserede arbejderklasse også erkende. Enten må arbejderklassen vise solidaritet med bøndernes krav om et levebrød, eller også vil bøndernes frustration blive udnyttet af de mest reaktionære kræfter til at splitte den nødvendige alliance mod kapitalen.

Oversat fra Revolusjon, Norge: Traktorene inntok Berlin


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater