De offentlige arbejdsgiveres glade tre-partsaftale

Hvis ikke det var fordi det er alvorligt, så kunne man sige at ministre, fagtop og KL-og regionsformænd leverede en slem omgang amatørteater, da de i dag fremlagde resultaterne af tre-parts-forhandlingerne om lønløft i det offentlige. De havde lært hver deres replik til det fælles budskab ”vi er ih så glade over aftalen” og ”vi lover jer, at det ikke kommer til at ske igen”.

FH, Fagbevægelsens Hovedorganisations nye formand Morten Skov Christensen gik endda helt i selvsving og forkyndte, at fagbevægelsen havde taget ansvar for at Danmark var det bedste land i verden at være arbejder i! Hvad aftalen indeholdt gled han udenom.

Så de havde virkelig noget at skjule og bortforklare. 

Uden at det lykkedes. For selvom om fagtoppen på forhånd havde sagt, at sammenkædningen med overenskomstforhandlingerne OK24 og brugen af Forligsmandsloven, der skal tromle alle Nej-stemmer til OK24, aldrig kom til at ske. Så er det lige præcis det der sker og som hele tiden har været en del af regeringens plan for ikke at indfri sine løfter.    

Det blev ikke det lovede lønløft til de offentligt ansatte som kompensation for lønefterslæb med minus overenskomster, inflation, lavt løn og uligeløn. 

Det blev endnu en politisk studehandel, hvor nogle grupper får nogle tillæg mod, at de offentlige arbejdsgiverne får et stort løft på fleksibiliteten. F.eks. skal 85% af grupperne på sygehusene tage del i vagter på aften, nat og weekender inden 2026, ligesom anciennitets tillæggene kædes sammen med øget fleksibel arbejdstid, vagter skal være 12 timers vagter og hviletiden sættes ned til 8 timer. 

Sundhedsministeren fremhævede, at trepartsaftalen var et opgør med, at det skulle være godt at være på deltid og et første skridt mod den nye moderne lønstruktur, der bygger på lokal løn og på den gennemgribende reform af det offentlige system som regeringen har bebudet.

Fra de kommunale arbejdsgivere, der var så tilfredse med den øgede fleksibilitet for småpenge, lød det yderligere, at de så gerne ville have de gode ældre medarbejdere til at blive lidt længere. Så derfor skal de nu til vente længere på at kunne få deres seniorfridage og ordninger.   

FOA’s formand havde allerede på FOA’s kongres løftet sløret for regeringen, arbejdsgivernes og fagtoppens køreplan for at få kørt OK24 og trepartsforhandlingen igennem  Drejebog for ja til OK24 lagt frem på FOA’s kongres | KPnet 

Regeringen siger de giver 6,8 milliarder kr. i lønløft. Det lyder måske umiddelbart af meget, men de har allerede indregnet at få de tre milliarder tilbage gennem øget skat. Og i forhold til de mange milliarder militæret lige har fået til at øget rekruttering og fastholdelse af flere soldater er det småpenge.

En Nej kampagne bliver op ad bakken at få igennem, men ikke desto mindre vil det være en meget høj pris at betale og mange vil være vrede over hele dette forløb tilbage fra de seneste overenskomster og strejker. Og der er ingen anden vej. FH-formanden sagde i dag at Forligsmandslovens sammenkædningsregler var et udtryk for sammenholdet i fagbevægelsen (forbundstop). Mod det står, at opbygge og styrke sammenholdet blandt fagbevægelsens medlemmer om et opgør med lavtløn, uligeløn og øget fleksibilitet. 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater