Fagforeninger verden over blokerer for våbenleverancer til Israel 

Palæstinensiske fagforeninger har opfordret fagforeninger i alle lande til at deltage i solidaritetsbevægelsen for Palæstina og mod Israels folkemord i Gaza. Og i flere og flere lande har fagforeningerne taget handsken op. Det sker ikke bare i ord og erklæringer, men også i aktiv handling gennem blokader af våbentransporter og våbeneksport til Israel og demonstrationer. Vi spørger stadig: Hvor er de danske fagforeninger henne?

Da Israel indledte sin grusomme udryddelseskrig mod befolkningen i Gaza, appellerede palæstinensiske fagforeninger til deres kolleger verden over om at boykotte våbenleverancerne til Israel:

“Mens Israel optrapper sin militære kampagne, opfordrer palæstinensiske fagforeninger vores internationale kolleger og alle samvittighedsfulde mennesker til at stoppe alle former for medvirken til Israels forbrydelser – og hurtigst muligt stoppe våbenhandlen med Israel, såvel som al finansiering og militær forskning. Tiden til handling er nu – palæstinensiske liv hænger i en tynd tråd.”

Sydafrika:  “Kampen i Palæstina er vores kamp”

Som svar på den internationale opfordring “End All Complicity, Stop Arming Israel” fra palæstinensiske fagforeninger samledes aktivister, fagforeninger og civilsamfundsgrupper i Sydafrika den 10. november uden for hovedkvarteret for Paramount Group, Afrikas største privatejede forsvarsvirksomhed, i Johannesburg.

Aktivisterne rejste en række krav, herunder lukning af Paramounts våbenhandel fra Sydafrika, støtte til palæstinensiske fagforeningers opfordring til at stoppe salg og finansiering af våben til Israel, afslutning af den sydafrikanske regerings kontrakter med Paramount, og at Sydafrika afbryder alle bånd til Israel, herunder lukning af ambassaden og udvisning af ambassadøren.

“Vi kan ikke tillade, at sydafrikanerne handler med våben, der giver næring til undertrykkelse og folkemord. At afskaffe apartheid her betyder, at vi må afskaffe apartheid i Palæstina,” står der i udtalelsen.

Belgiske fagforeninger satte straks et eksempel

I en fælles pressemeddelelse opfordrede de til at stoppe våbenleverancerne til Israel. De nægter at bidrage til mordet på uskyldige ofre og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile.

“Vi, de forskellige fagforeninger, der er aktive i ground handling-sektoren, opfordrer vores medlemmer til ikke længere at håndtere fly, der sender militært materiale til Palæstina/Israel, da der var klare aftaler og regler i begyndelsen af konflikten med Rusland og Ukraine.”

I USA opfordrer [Unite All Workers for Democracy caucus (UAWD)], en del af United Auto Workers (UAW), som i øjeblikket kæmper en hård kamp for lønstigninger, til boykot af Israel.

“Vi ser med rædsel på, at USA sender amerikanske tropper for at hjælpe med en israelsk landinvasion af Gaza. Vi sørger over tabet af civile liv. Vi afviser kategorisk USA’s støtte til det morderiske israelske regime i dets igangværende folkemord på palæstinenserne, som har dræbt over 7.000 mennesker og såret 16.000 flere i luftangreb siden 7. oktober, og som har afskåret vand, mad og strøm til befolkningen i Gaza.

Vi opfordrer UAW til at støtte og implementere boykot, desinvestering og sanktioner (BDS).”

England. United Tech & Allied Workers of Britain (UTAW-CWU) tilslutter sig palæstinensiske fagforeningers opfordring til den internationale arbejderbevægelse om at stoppe al medvirken og tage konkrete skridt mod våbenleverancer til Israel.

Indiens fagforeninger siger: Nej til eksport af arbejdskraft og våben til Israel

Indiens centrale fagforeningsorganisationer (CTUO), der repræsenterer omkring 100 millioner arbejdere, har på det kraftigste fordømt rapporterede samtaler mellem New Delhi og den israelske besættelsesmagt, der kunne føre til “eksport” af op til 100.000 indiske arbejdere til erstatning for palæstinensiske arbejdere i Israel.

Samtidig har Central Trade Union Council of India (AICCTU), opfordret de samlede fagforeninger til boykot af våbenleverancer til Israel.

“Vi giver vores fulde støtte til de palæstinensiske fagforeningers opfordring til alle arbejdere i verden og deres fagforeninger om at forene sig og boykotte fremstilling eller lastning af våben og militært udstyr, der er bestemt til Israel og dets brutale krig.”

Den brasilianske fagforening CUT i solidaritet med Palæstina.

I Brasilien har CUT, den største fagforening, der repræsenterer mere end 7,4 millioner arbejdere, vedtaget en resolution, der lover urokkelig støtte til palæstinenserne.

Canada. Canadian Union of Public Employees (CUPE), landets største fagforening med 740.000 medlemmer, vedtog en resolution i solidaritet med det palæstinensiske folk, herunder en opfordring til regeringen om at “stoppe sit salg af våben til Israel.”

I Japan svarer National Railway Motive Power Union i byen Chiba (1 million indbyggere) på opfordringen fra de palæstinensiske fagforeninger. Den japanske regering planlægger bl.a. at levere våben og økonomisk hjælp til Israel. Jernbaneforbundet ønsker at forhindre dette: Vi støtter helhjertet det palæstinensiske folks hårde kamp, og vi vil kæmpe med al vores magt for at vælte Kishida-administrationen, et medlem af den internationale imperialisme: årsagen til undertrykkelse af folket og årsagen til krig.”

I Colombia vil minearbejdernes fagforening have suspenderet leverancerne af alle mineraler og brændstoffer til Israel.

“Som FN’s generalsekretær António Guterres bemærkede, kommer disse begivenheder ‘ikke i et vakuum’. Det palæstinensiske folk har været udsat for 56 års kvælende besættelse; de har set deres land konstant opslugt af bosættelser og plaget af vold.

“Deres økonomi blev kvalt, deres folk fordrevet og deres hjem ødelagt. Deres håb om en politisk løsning på deres situation er ved at forsvinde.

“Den israelske regerings reaktion er blevet beskrevet af præsident Gustavo Petro som en situation, der ligner den, man oplevede i nazisternes koncentrationslejre. Det er et folkemord. I lyset af dette barbari hjemkaldte vores præsident i går den colombianske ambassadør til Israel til konsultationer.

“Vi støtter fuldt ud disse beslutninger og opfordrer regeringen til at suspendere forsendelser af colombiansk kul og alle metaller og mineraler til Israel som løftestang for en øjeblikkelig våbenhvile, som krævet af civilsamfundet, menneskerettighedsorganisationer, kirker, og vi tilslutter os som en fagforeningsorganisation.

“Indstil skydningen nu!”

Spanien. I Barcelona har havnearbejdere besluttet ikke at tillade, at der sendes materialer til konflikten i Gazastriben. Det gør de “udelukkende for at beskytte civilbefolkningen, uanset territorium. Ingen grund retfærdiggør ofringen af civile.”

Havnearbejderne betragter det som en kollektiv “forpligtelse” at forsvare Verdenserklæringen om Menneskerettigheder “med næb og kløer”. De kritiserer det faktum, at mange lande synes at have glemt, at de har underskrevet erklæringen. De påpeger, at disse menneskerettigheder “i øjeblikket bliver krænket i Ukraine, Israel og de palæstinensiske områder.”

Havnearbejderne opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og fredelige løsninger på de forskellige konflikter.

I Polen opfordrer den største paraplyorganisation for fagforeninger (OPZZ) til at stoppe det militære samarbejde med Israel.

OG – Listen vokser hver dag.

Bearbejdet artikel fra Unions worldwide obstruct arms supplies to Israel

Læs også

Fagforeningerne må tage aktivt del i Palæstina solidariteten

Palæstinensiske fagforeninger: Tid til handling er NU


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater