Ecuador: Der er ingen folkelig kandidat at stemme på

Præsidentvalget i Ecuador d. 20. august gav ingen kandidater flertal og to repræsentanter for bankerne, national og udenlandsk kapital går videre i næste runde d. 15.oktober. Derfor opfordrer PCMLE til at afvise kandidaterne ved ikke at stemme.

Første fase af præsidentvalget er afsluttet. En proces, der beskrives som uden fortilfælde på grund af de omstændigheder, hvorunder det blev udskrevet og de begivenheder, der fandt sted under det, såsom mordene på borgmesteren i Manta og præsidentkandidaten Fernando Villavicencio, som havde dybe politiske konsekvenser. 

Vælgernes politiske præferencer har også ændret sig i de seneste dage og måske timer – til det punkt, hvor kandidater, der var blandt favoritterne, blev fortrængt, med kandidater, der indtil før mordet på Villavicencio aldrig var blevet set som mulige kandidaterne til at vinde. Men sådan er politik, der er omstændigheder eller begivenheder som ryster det hele, og hvis man ikke har styrken og kapaciteten til at stå op, bliver man offer for de samme omstændigheder. 

Afstemningen søndag den 20. har efterladt to finalister: Luisa González og Daniel Noboa; arbejdernes og folkets valgmulighed, Yaku Pérez, liste 2, 17, 20, er blevet udeladt. Et scenarie er ved at gentage sig i landet, hvor to repræsentanter for bankernes, storkapitalens og den udenlandske kapitals interesser vil konkurrere om præsidentposten. Så folket kan ikke forvente noget godt fra den af de to, der vinder præsidentposten

Uden en folkelig kandidat er det rigtige at gøre at lade være med at stemme i anden runde, som en måde at udtrykke afvisning af to kandidater, der med forskellige taler og stilarter varetager den samme borgerlige klasses interesser. 

Landet har gennemlevet et årti med Correas regeringer, en periode, hvor kriminel vold var en del af hverdagen. Den kriminelle vold, der nu har fanget Ecuador, et årti præget af skamløst røveri af offentlige midler, år, hvor de love blev vedtaget der har holdt hundredtusindvis af unge mennesker ude af universiteterne. Correismen er ansvarlig for underslæb af de offentlige sociale IESS-midler, under dens regeringer blev tusindvis af arbejdere smidt på gaden under dække af “tvungen fratræden”. Den folkelige bevægelse blev offer for brutal undertrykkelse, da den protesterede. Det tilbyder de nu at gentage.

Daniel Noboa, søn af rigmanden Álvaro Noboa, har et politisk og økonomisk forslag, der i bund og grund er en fortsættelse af den politik, som den nuværende regering har gennemført. Det er tilstrækkeligt at sige, at hans program, hvad angår social sikkerhed, er sammenfaldende med det forslag, som den nuværende regering har udarbejdet: stigning i antallet af arbejdsår inden pension, stigning i det månedlige bidrag, privatisering af dens tjenester.

Virksomhederne i Noboa-koncernen står øverst på listen over dem, der er i restance til staten. De har millionoverskud ved at udnytte arbejderne. De betaler ikke skat. De håber at drage fordel af moratorier, der eftergiver deres gæld, som det skete under Correas og Morenos regeringer.

Oversat fra avisen En Marcha d. 22.8. 2023

PCMLE, Ecuadors kommunistiske marxist-leninistiske parti

PCMLE er som APK medlem af Den Internationale Konference af Marxistisk-leninistiske Partier og Organisationer, CIPOML


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater