Mens ny regering forhandler om topskattelettelser og forringelser rammer ny økonomisk krise

Det er ikke meget, der er kommet frem fra forhandlingerne om en ny regering mellem Socialdemokratiet og Venstre, men topskattelettelser og krigsbevilliger er de enige om. Pengene skal komme fra nedskæringer i efterløn, SU og offentlig velfærd. Samtidig rejser mørke skyer sig over økonomien i horisonten, og massearbejdsløshed vil ramme oveni energikrisen og inflation og stigende renter.

Verden over har man bemærket at eksporten er faldet dramatisk. De tre store økonomier i verden, USA, Kina og EU-regionen, er i krise. Det er først og fremmest bagsiden af en relativt lang periode med kapitalistisk spekulation og relativ overproduktion, der uundgåeligt er nået sit toppunkt. I Kina er boligmarkedet ramt af en gigantisk spekulationsboble, med kæmpe tab til bankverdenen, i USA er kæmpe summer tabt på spekulation i Tech virksomheder og de sociale medieplatforme, der har satset på evig vækst.

EU-landene er i særdeleshed ramt af en kombination af kriser, hvor energikrisen som følge af den imperialistiske krig med Rusland om Ukraine, er den mest tydelige, men krisen skyldes også at industrien har sendt meget af værditilvæksten, altså produktionen til Kina og Asien.

Danmarks statistik har de seneste uger vist, at boligpriserne i Danmark og andre EU-lande er i frit fald, og samtidig er renterne på boliglån for første gang i flere årtier gået op. Det har allerede betydet en hård opbremsning for boligsalg, og snart følger som altid en bølge af tvangsauktioner, store tab for kreditforeninger og boligspekulanter og bundløs gæld for de uheldige, der må gå fra hus og hjem.

Antallet af konkurser blandt de mindre forretninger og erhvervsdrivende var i efteråret det højeste siden finanskrisen. Mere end 300 drejede nøglen om på en måned. Det er især kombinationen af inflation og de spekulativt høje energipriser, sammen med høje renter på gælden efter corona-krisen der slår bunden ud af kassen. Selv i denne juletid hvor alle plejer at søge til butikker og restauranter, mærkes nedgangen. Salget på elektronikudsalget Sort Fredag, var også et stykke under forventning.

Eksporten i Danmark og resten af verden er også faldet de seneste måneder, det ses bl.a. på, at fragtraterne er faldet ned på et mere normalt niveau fra forårets rekord indtjening. Mærsk container skibe melder om en global nedgang. En nedgang der mere og mere ligner begyndelsen til en meget langvarig økonomiske krise.

Så hvad er det de pønser på i de langstrakte forhandlinger om en ny regering? Jo, det er først og fremmest en bunden opgave de har fået fra Dansk industri og Dansk arbejdsgiverforening: der skal findes mere arbejdskraft, det vil sige, at de vil have et større udbud af arbejdskraft, så de kan slippe afsted med at betale mindre i løn.

Løsningen har DA og DI også lagt frem: Først og fremmest skal pensioner, efterløn og SU beskæres. Dernæst skal der gives skattelettelse til de højeste indkomster. “Det skal kunne betale sig at arbejde” er den sang vi har hørt kapitalen synge i evigheder. Men de vil altså ikke selv betale en løn og sikre ordentlige arbejdsforhold. Så der skal importeres mere udenlandsk arbejdskraft. Migranter uden rettigheder udgør allerede en betydelig del af den danske arbejdsstyrke. Til gengæld vil de gerne sende ungdommen i krig og bruge mia. på militær oprustning. Det er der altid arbejdskraft og penge til.

Konsekvensen er nedskæringer på den offentlige velfærd, og yderligere privatiseringer af skoler, sundhed og pleje.

Der forlyder intet om at den nye regering vil sikre ligeløn eller bedre ydelser til syge og fattige, kompensere for den galoperende inflation eller sikre, at arbejdsløse kommer i uddannelse eller arbejde. Alle valgkampens løfter er pist borte, stemmen betød ikke en dyt, som vi forudså. Den nye regering, vil uanset konstellationen være kapitalens kriseregering, der med vold og magt skal sikre at arbejderklassen får regningen og kapitalen kan sikres maksimal profitter.

Kun gennem kamp kan der sættes en anden dagsorden.

Læs AKP udtalelsen:
Forandringen kommer kun fra klassekampen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater