Vrede i Ankara: Mere end 100.000 arbejdere i protest for højere løn, mod privatisering og sparepolitik

Vreden hos de arbejdere, som er blevet skubbet ud i fattigdom af Erdogan-regeringens økonomiske program, strømmede ind i Türk-İş’ demonstration i Ankara. Ved demonstrationen, hvor der blev rejst krav om en anstændig løn, retfærdighed i beskatningen og mod privatisering og udlicitering, blev der protesteret mod spareprogrammet, råbt sloganet »regeringen træd tilbage« og advarslen »hvis du ikke lytter, kommer du til at betale prisen«.

Oversat fra Evrensel, Tyrkiet


Mere end hundrede tusinde arbejdere deltog demonstration d. 20. oktober, som Türk-İş havde arrangeret i Tandoğan. I demonstrationen, hvor alle fagforeninger tilknyttet Türk-İş deltog med deres medlemmer, tiltrak Türk Metal og Yol-İş sig opmærksomhed med deres store deltagelse, og Harb-İş og Demiryol-İş medlemmer med deres entusiasme. Arbejderne, som kom med bannere med deres krav, forlod ikke området, før demonstrationen var slut.

Mere end hundrede tusinde arbejdere fyldte Tandoğan-pladsen til demonstrationen fra de tidlige morgentimer. Ud over de fagforeninger, der er tilknyttet Türk-İş, deltog CHP-medlemmerne Ömer Fethi Gürer og Gamze Taşcıer, Arbejderpartiets (EMEP) formand Seyit Aslan og medlemmerne İskender Bayhan og Sevda Karaca, Ankara Provincial Organisation, Revolutionary Labour Party og Kaldıraç også i demonstrationen.

Problemet med lave lønninger, kravet om en yderligere stigning og skattetrykket blev afspejlet i bannerne på næsten alle demonstrationer. Bannerne »Vores røde linje er en løn, man kan leve af« og »Er landet i problemer, når det gælder arbejderne?«. Mens energiarbejderne havde krav mod privatisering, var de mest sungne slogans »Vi vil vinde, forenet vil vi vinde« og »Intet arbejde, intet brød, ingen fred«.

Arbejderne gik til angreb på regeringen og råbte »Regeringen træd tilbage«, »Lad regeringen lytte, lad regeringen lytte«, »Ankara Ankara hør vores stemme, dette er arbejdernes fodspor«. Finansminister Şimşek var platformens mål. Sloganet »Şimşek, bliv ikke overrasket, overskrid ikke vores tålmodighed« blev sunget fra platformen, og formanden for Türk-İş, Ergün Atalay, sagde: »Şimşeks verden er forskellig fra min«.

Türk-İş’ præsident Atalay henvendte sig til regeringen med ordene »Vi forventer løsninger, ikke ord« og forklarede, at de har arbejdet for resultater i månedsvis, og sagde »Vi kan ikke bruge 15 dage med disse lønninger. Vi er ikke en stemmebank, vi behøver ikke at stemme på jer. Lyt til os, I kommer til at betale prisen«. Atalay, som fortalte, at 150.000 mennesker deltog i demonstrationen, sagde til arbejderne: »Vi står til jeres rådighed«.

Arbejderne kræver at protesterne fortsætter

Der var også reaktioner mod fagforeningslederne ved demonstrationen. Arbejderne i den offentlige sektor, især medlemmerne af Harb-İş, råbte slagord og krævede, at fagforeningslederne og formanden for Türk-İş, Atalay, skulle træde tilbage. Arbejderne, hvis opfordringer til at træde tilbage blev forhindret af podiet med ordene »Råb ikke andre slogans end dem, vi råber«, protesterede ved at buhe. De arbejdere, vi interviewede, sagde, at protesterne skulle fortsætte.

Oversat fra Evrensel

Se video fra demonstrationen

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater