Fyringer og rationaliseringer fortsætter i slagterikoncernen Danish Crown

Ledelsen og ejerkredsen bag Danish Crown har gang på gang fortalt samme historie til arbejderne: ”Nu stopper nedgangen, arbejderne skal bare arbejde hurtigere, og vi skal bare lukke ’enkelte’ fabrikker og koncentrere produktionen for at blive rentable.” Historien viser, at ledelsen aldrig fortæller sandheden. Uanset om der er overskud eller nedgang, skal der altid skæres ned, lukkes fabrikker, og arbejdet skal intensiveres.

Sidste år resulterede i et positivt resultat for Danish Crown og gav den højeste betaling til ejerkredsen for leverancer af grise i næsten 40 år. Få måneder senere, i april i år, lukkede Danish Crown slagteriet i Ringsted og fyrede 1.200 arbejdere.

De seneste år har Danish Crown lukket slagterier og fyret ansatte i Danmark samt enkelte afdelinger i Tyskland. I juni sidste år lukkede slagteriet i Sæby, hvor 800 blev fyret, og slagteriet i Boizenburg blev lukket, hvor 200 blev fyret.

Fredag annoncerede man igen en ny fyringsrunde. Denne gang vil 500 funktionærstillinger blive nedlagt. Prikkerunderne rammer kontorerne på tværs af Danish Crown.

Ifølge den nytiltrådte topledelse i Danish Crown er årsagen til, at der nu igen skal spares og skæres ned, at koncernen mister penge, siger de. Samtidig er der fortsat nedgang i antallet af slagtegrise fra landbruget, der dels kan få flere penge ved at sælge til andre slagterier eller sende grise på landevejene til opfedning i udlandet.

Sidste års regnskaber viste, at det ikke mindst var kapitaludgifterne, der kostede på bundlinjen. Herunder engangsomkostninger på 200 mio. kr. i forbindelse med lukningen af to fabriksanlæg i Sæby og Boizenburg, samt øgede renteudgifter på 310 mio. kr. Uanset dette kom koncernen ud med et positivt resultat og gav den højeste betaling til ejerkredsen for leverancer af grise i næsten 40 år.

Det samlede billede af hele branchen, fra landbrug til slagterier og forædling, er, at kapitalens logik er destruktiv for mennesker og dyr. Man øger konstant presset på de ansatte og dyrene mest muligt, og ejerkredsen tænker alene på profit.

Det ses tydeligt af den tendens, der er i udviklingen: at danske arbejdspladser flyttes til udlandet, eller at billigere kolonnearbejdere uden rettigheder busses ind til Danmark. Samtidig er der voksende brug af alle mulige vikar- og underentreprenøraftaler, hvor fastansatte fyres og erstattes af kontraktansatte, ligesom migrantarbejdere fra hele verden kører lastbilerne under usle vilkår. Samme tendens ses, når opfedning af grise flyttes til lande, hvor det er billigere.

Når koncernen nu melder ud, at de vil opsige 500 funktionærer, altså fastansatte, og løbende vil indføre nye tiltag, der skal rationalisere driftsudgifterne, er det mere af det samme. Man vil sende arbejde ud af landet eller gøre brug af ansatte på billige kontrakter. Den rådne udvikling sker, mens fagbevægelsen kun slås for den enkelte arbejdsplads. Når først en lukning er gennemført, fortsætter koncernen ufortrødent til næste nedskæringsrunde. Skal kampen vindes, må den rejses fra bunden på tværs af alle ansatte.

Læs også:

Danish Crown slagtede de 800 arbejdspladser i Sæby af rene profithensyn

Slagteriernes krise fører til løndumping og udflagning

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater