Arbejdsgiverne skal ikke eje vores leveår

Ansvarlighed” lyder det fra Mette Frederiksens mund. Hun forsøger på den ene side at vinde popularitet ved at lufte idéen om at pensionsalderen ikke skal stige for evigt – samtidig med at hun ikke konkret har planer om at stemme imod, at pensionsalderen i 2025 hæves til 70 år, eller i næste runde ryger endnu højere op. For staten skal stadig have penge til NATO’s og EU’s krige, betalt af arbejderklassen.


Regeringen, EU og monokapitalen har deres fælles svar på kapitalismens kriser – at øge udbytningen og tage krigens midler i brug for at vinde magt og markeder fra de konkurrerende stater og deres monopoler. Overfor den ’løsning’ står verdens arbejdende og udbyttede befolkning, mennesker der ingen interesse har i at blive mere fattige, arbejde hårdere eller dø i en krig. Arbejderklassen kan ikke påtage sig at redde kapitalismen og de riges privilegier, som regeringen ønsker det. For regeringens ”ansvarlige” politik i form af sparebudgetter og evigt stigende pensionsalder, løntilbageholdenhed og prioritering af krigsforberedelse kommer ikke til at redde vores fremtid, det vil kun redde profitterne.

”Afbalanceret” – og med velfærdssikring, proklamerer Mette Frederiksen. Ikke desto mindre viser de faktiske reaktioner i befolkningen, at det er der ikke rigtig nogen der tror på. De der kan forsøger at finde en tømmerflåde til at redde sig selv i land fra regeringens flodbølge.

3F-ere sparer selv op til tidligere pension

En rundspørge viser, at over 45 procent af 3F’erne sparer penge op til pensionen, udover den lovpligtigearbejdsmarkedspension. 37,3 procent sparer op, fordi de ikke tror, at de kan holde til at arbejde frem til folkepensionsalderen og derfor bliver nødt til at trække sig før tid.

De forsøger at sikre sig på en måde, der for den velhavende del af befolkningen er en naturlig ting, de for hvem den stigende pensionsalder blot er et tal, ikke noget de personligt er underlagt, de bestemmer selv deres pensionsalderen. Men det er klart, at en 3F-løn ikke vil gøre det muligt at rykke ret meget ved ens pensionsalder.

Pensionsdirektør Jan V. Hansen, Forsikring & Pension udtaler til Fagbladet 3F

”Der er måske nogle 3F’ere, der vil have råd til at gå på selvbetalt pension et halvt eller et helt år før tid. Men det er meget, meget få, som vil kunne trække sig tilbage tre år før, at de når pensionsalderen”.

Og for alle dem der kun lige får enderne til at mødes eller lever i fattigdom, på de laveste lønninger, på kontanthjælp mm er denne individuelle ’sikring’ ganske enkelt umulig.

Pensionsalderen og en kollektiv sikring af at alle får en pension man kan leve af er et klassekampsspørgsmål. Hvor står så fagtoppen i den sag?

FH: 80% til arbejdsgiverne

Fagbevægelsens hovedorganisation, FH er kommet med deres bud på et ”retfærdigt” pensionssystem. I følge FH skal ”fremtidens gevinster i form af en højere levetid” deles, så 20 procent af den højere levetid kommer lønmodtagerne til gode i form af en længere pensionstid – og 80 procent skal medføre et længere arbejdsliv.

Din – evt – højere levetid skal altså stort set tilhøre arbejdsgiverne og statens krigindustri!

Hvor stor skal merværdien og udbytningen være, pr time, pr arbejdsliv, det er en del af klassekampen. At overlade det hele til arbejdsgiverne og til en stat, der blot kanaliserer pengene over i de rigestes lommer og i diverse krigsfonde er absurd og kun kapitalens opfattelse af retfærdighed.

Skrot Velfærdsforliget!
Nej til en stigning til 70 år!
En folkepension man kan leve af!
Sæt pensionsalderen ned til 60 år!
Ingen penge til imperialistismens krige! 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater