28. September: Global aktionsdag for sikker og lovlig abort

“Seksualundervisning til at bestemme, prævention til ikke at abortere, lovlig abort til ikke at dø”.  Sådan lyder sloganet fra mexicanske kvinder her den 28.september på den globale aktion dag for sikker og lovlig abort.

For problemet er meget mere komplekst end at legalisere abort i Mexico. Hver fjerde graviditet er hos helt unge piger, blandt kvinder fra den oprindelige befolkning er mødre dødeligheden dobbelt så høj,  kun 24 % af alle gravide kvinderne modtager sundhedspleje før fødslen,  barselsorloven for arbejdende kvinder kun er 45 dage efter fødslen og 10 % af mexicanske børn fødes med lav fødselsvægt.

I flere årtier har titusindvis af kvinder kæmpet en hård kamp for retten til sikker abort og fastsatte allerede tilbage i 1990 den 28. september som aktionsdag, der siden er blevet global. I de seneste år er det lykkes at få afkriminaliseret abort i loven i Mexico, Argentina og Columbia, men i praksis er der stadig lang vej endnu for de millioner af kvinder, der ikke tilhører den velhavende del af befolkningen og kan betale for privatklinik.

Et spørgsmål om kvinders ret og folkesundhed

Ifølge WHO, Verdens Sundhedsorganisation sker lidt under halvdelen af de registrerede aborter, der foretages i dag under usikre forhold, med fare for kvinders liv, helbred og sundhed. Mens der af gode grunde ikke findes tal for illegale aborter.

WHO fastslår, at manglende adgang til sikker, rettidig, økonomisk overkommelig og respektfuld abortbehandling er et kritisk folkesundheds- og menneskerettighedsspørgsmål.

Ny abortlov i Danmark

Selvom det er 50 år siden den fri abort blev indført i Danmark, så har Danmark længe haft en af de mest restriktive abortgrænser i Vesteuropa. I maj blev der indgået en aftale i Folketinget mellem en række  partiet, der vil hæve den danske abortgrænse fra udgangen af 12. uge til udgangen af 18. graviditetsuge og sikre, at 15-17-årige fremover skal kunne få foretaget abort uden forældresamtykke eller tilladelse fra Abortnævnet.

De nye regler på abortområdet vil blive gennemført med en ændring af sundhedsloven.

Lovforslaget fremsættes i løbet af det næste års tid og træder i kraft den 1. juni 2025,

Amerikansk kopi aktion i Århus

I Århus blev der i sidste uge hængt plakater op med fostrer, der bad om at få lov at leve ved tre privatklinikker i Århus. Det var Nye Borgerlige Ungdom, der opviste et kopi af den religiøst formørkede og dybt reaktionære amerikanske anti-abortbevægelses metoder.

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater