Lægestemmer fra Gaza: De civile er målet for Israels krigsførelse

Et kæmpestort og propfyldt auditorum med mange forskellige mennesker, overvejende medicinstuderende, sad tavst og lyttede til de knusende beretninger og statistikker Maren og Mohammed fremlagde om situationen i Gaza. Vi var rigtig mange, som flere gange undervejs havde svært ved at holde tårerne tilbage.
KPnet har talt med en af lægerne, der deltog i arrangementet ”Lægestemmer fra Gaza” på Panum


19. september afholdt IMCC (International Medical Cooperation Committee) og SATS (Studerendes Anæstesiologiske & Traumatologiske Selskab) i samarbejde med PalMed Europe (den danske gren) et arrangement ved navn ”Lægestemmer fra Gaza – Vidnesbyrd fra et kollapset sundhedsvæsen”, hvor en af oplægsholderne Mohammad Abou-Arab, overlæge i anæstesiologi og traumatologi ved Oslo Universitetssygehus, delte sine oplevelser og erfaringer fra frontlinjen i Gaza, hvor han har arbejdet under næsten alle større konflikter siden 2000 og frem til nu. Den anden oplægsholder var Maren Rytter, børnelæge på Slagelse Sygehus, som delte sine erfaringer fra lægearbejdet i Gaza, samt en masse statistik om hvordan den Israelske hær målrettet angriber sygehuse, sundhedspersonale – og civile i det hele taget. 

Maren, som var i Gaza i 2003 med en hjælpeorganisation, fortæller, at Gaza allerede var et friluftsfængsel dengang. At sundhedsvæsenet også dengang havde udstyrs- og medicinmangel. Maren skrev sit kandidatspeciale fra Vestbredden om hvilken effekt det har på patientforløbene at ambulancer bliver forsinket pga at den israelske hær tilbageholder dem. De fandt ud at de der var blevet forsinkede af checkpoints i højere grad blev indlagt end dem som ikke blev forsinket. Det tyder på, at havde man startet behandling før, havde deres forløb været mildere. 

Efter at have vist et par af hendes billeder af sundhedspersonalet, som trods de hårde forhold, altid havde et stort smil på læberne, gennemgik hun Geneve konventionen og hvorfor reglerne for krigsførelse blev til i sin tid.
”Aldrig mere – skal være aldrig mere for alle” sagde hun.

Hun understregede, at hvis ikke alle nationer/regeringer er med til at håndhæve disse regler og sanktionere dem som bryder dem, mister de al værdi. Når man fører krig skal man:

  • Beskytte civile – herunder sårede og syge
  • Sikre distinktion og proportionalitet
  • Beskytte sundhedspersonale, redningsarbejdere, ambulancer, sundhedfaciliteter

En besættelsesmagt skal:

  • Sikre af civilbefolkningens har adgang til sundhedshjælp
  • Sikre befolkningens adgang til fornødenheder og fri adgang til nødhjælp

Der blev fremlagt undersøgelser, der viser at ALLE ovenstående punkter bliver brudt af Israel. 

Beskytte civile:

Sammenlignet med alle andre konflikter, før og nu, i hele verden, viser en analyse at den Israelske hær systematisk og målrettet angriber civilbefolkningen.

Siden oktober 2023, er der for hver soldat dræbt mere end 7 civile. Et index over dræbte civile, baseret på den internationale lov om proportionalitet, beskyttelse af civile og ud fra bl.a. ratioen af dræbte civile i forhold til dræbte soldater i konflikter i verden, bruges til at belyse i hvor høj grad civile tab sker med overlæg. I undersøgelserne fra Gaza, hersker der ingen tvivl om, at de civile er målet. 

pastedGraphic_1.pngpastedGraphic_2.png

Hvem er det der dør? Nedenstående viser kurver over døde mænd og kvinder i flere aldersgrupper i alle de større konflikter fra Gaza. I de tidligere konflikter har det overvejende været mænd i aldersgruppe 20-24 som er blevet dræbt. I krigen siden oktober 2023 er der ingen forskel på mænd og kvinder.  

pastedGraphic_3.png

Distinktion: 

I en anden undersøgelse forsøger man at belyse i hvilket omfang sundhedsfaciliteter er blevet ødelagt i forhold til andre bygninger i Gaza. Man har brugt satellitkort til at vurdere omfanget af skader på hhv. det ene og den anden slags bygninger, og finder at sundhedsfaciliteter er ødelagt i helt samme omfang som andre bygninger. Tydende på at der overhovedet intet bliver gjort for at beskytte hospitaler og sundhedsfaciliteter, ingen distinktion.

pastedGraphic_4.png

Beskytte sundhedspersonale + sikre at civilbefolkningen har adgang til sundhedshjælp:

Siden 7. oktober har Israel udmærket sig ved en exceptionel disrespekt for sundhedspersonale og sundhedsfaciliteter.

WHOs dokumentation fra midt august 2024:

pastedGraphic_5.png


Sikre befolkningens adgang til fornødenheder og fri adgang til nødhjælp:

Både Maren og Mohammed taler om at nødhjælp ikke får lov at komme ind i landet. Mohammed har selv bevidnet de hundredevis af lastbiler, der venter ved Gazas sydlige grænse. Det er desuden komplet umuligt for nødhjælp at nå det nordlige Gaza. På nedenstående billeder gives et overblik over den nuværende situation i Gaza:

pastedGraphic_6.png

pastedGraphic_7.png

Denne figur viser hvor mange lastbiler, der har krydset grænsen til Gaza i hver måned siden krigens start. 

Det er mikroskopisk få i forhold til de 500 daglige lastbiler, der krydsede grænsen inden krigen.

Det viser en bevidst belejring, og en klar begrænsning af adgangen til livsfornødenheder. 

Kilde: Begge figurer er fra UN OCHA

Jeg blev også meget berørt, da Maren gennemgik rapporter, om hvordan de reelle dødstal fra Gaza reelt er minimum 4-5 gange højere end det nuværende officielle tal på 41.000 (som pro-Israelske medier i øvrigt mener er overdrevne dødstal) Læge Mohammed forklarede også i detaljer, at dette tal kun er af dem som dør, som følge af vold/bombning/beskydning, og som registreres døde på sygehuse. At der er tusindevis, som dræbes, men ikke bringes til et hospital, hvor pårørende selv begraver dem. Eller de køres direkte til massegrave. Flere tusindevis dræbte, som stadig ligger under murbrokkerne. Dem som er pulveriseret af 1 ton bomber, der lander på dem og skaber et kæmpe krater er blot støv og røg. Og så er der alle dem, som dør fordi Israel ikke lukker nødhjælp med mad, medicin osv. ind. 

Kilder over dødstal:

-Huynh, No evidence of inflated mortality reporting from the Gaza Ministry of Health, The Lancet, 2023

-Jamaluddine, Excess mortality in Gaza, The Lancet, 2023

-Khatib, Counting the dead in Gaza: difficult but essential, The Lancet, 2024

Meget tyder på at denne seneste krig mod Gaza er anderledes end tidligere.

Israel har ingen eller minimal skelnen mellem civile og militære mål, ingen beskyttelse af sundhedsvæsnet eller sundhedspersonale, og hvad der ligner en bevidst begrænsning af adgang til livsfornødenheder og nødhjælp.

Det er helt oplagte krigsforbrydelser, for mig.

Eller omvendt: hvis denne her måde at føre krig på skulle være i overensstemmelse med IHL – så har loven mistet sin betydning.

Det er sindsygt farligt – først og fremmest for menneskerne i Gaza – men også for sundhedspersonale der yder hjælp andre steder i verden, hvis dette bliver den nye norm for hvad der er acceptabelt”, siger Maren

Mohammed har været i Gaza af 3 omgange siden oktober 2023. Han havde meget grafiske billeder af sårede patienter og de ubegribelige forhold de arbejdede under. 

Til slut bliver han spurgt: ”Hvordan passede i på jeres eget helbred, især mentale helbred?”

Mohammed svarer: ”Nu får du mig til at græde”. Han fortæller at man går i overlevelsestilstand og fortrænger det mentale helbred”. Da han vendte hjem til Norge blev han tilbudt psykologhjælp. “Psykologen græd, da han hørte mine beretninger. Der går længe før man kan smile, spise og sove igen, men det kommer. Vi må kæmpe videre”.

Amputationer, brandskader, ansigtsskader, skudsår var de hyppigste ting han stod med. Pga lægemangel, antibiotikamangel, mangel på smertestillende midler og bedøvelse var behandlingen af svære ekstremitetsskader ofte amputation. Mohammed estimerede, at i hvert fald 50 procent af amputationerne kunne være undgået, hvis forholdene tillod det. Det er små børn. Nogens børn. De er nogens et og alt, sagde han. Det var også et af de sværreste situationer, at forklare forældrene og børnene, at deres lemmer skulle amputeres. Eller at al behandling skulle indstilles. 

Ren fysisk var det også udfordrende. Der er sparsomt med mad. Den allerbedste nat formåede han at få 4 timers sammenhængende søvn – han bliver vækket af nye tilskadekomne, men også pga af de konstante bombardementer i nærområdet. Han fortæller om operationer der foretages med telefonens lygte.

Der er 70.000 gravide i Gaza lige nu. Og de har 3 hospitaler, de kan føde på. Der foretages 15 kejsersnit om dagen. En af bestyrelsesmedlemmerne i PalMed er en dansk-palæstinensisk fødselslæge. Hun tilføjer, at der foretages 2-4 kejsernit om dagen i Slagelse. Det sætter ting i perspektiv. 

PalMed har formået at sende medicinsk udstyr og medicin af tre omgange til Gaza siden oktober 2023. 

Der blev opfordret til at man bliver ved med at tale om Palæstina, at man bliver ved med at dele på sociale medier og skabe bevidsthed, at man boykotter Israelske varer, at man deltager i demonstrationer, opfordrer til og gennemfører sanktioner, akademisk boykot, at man donerer hvor man kan. 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater