Tyske metal-arbejdere kæmper mod arbejdsgivernes profitjagt og nedlæggelse af arbejdspladser. Kravet er jobsikkerhed.
I Tyskland har arbejdere i stålsektoren indledt en række strejker for at forsvare omkring 10.000 job, som Thyssen Krupp Steel Europe har til hensigt at nedlægge. I samme kampsituation kan mere end 500.000 Volkswagen-arbejdere gå i strejke, hvis virksomheden ikke når frem til konstruktive forhandlinger med fagforeningsrepræsentanter, som forventer, at ledelsen respekterer de rettigheder til jobsikkerhed, som arbejderne har vundet.
Disse forhandlinger kommer midt i et år med store arbejdskampe i Tyskland og Europa. Giganten Volkswagen har foreslået at lukke to bilproduktionsanlæg og true jobsikkerheden, fordi den er nødt til at reducere sine produktionsomkostninger med færre solgte biler og vanskelighederne med at klare overgangen til el-biler, så den vil lukke to af sine anlæg i Tyskland og reducere arbejdsstyrken. Volkswagens samarbejdsudvalg har kritiseret virksomhedens udtalelser for at være ledelsesfejl, som ikke bør lægges over på arbejdernes skuldre.
Stillet over for muligheden for masseafskedigelser er IG Metall, Tysklands største fagforening, som repræsenterer omkring 2,2 millioner arbejdere, parat til at forhandle om nedsat arbejdstid for at forhindre virksomheden i at lukke sine to fabrikker i landet.
Stålvirksomheden står også over for et større angreb, efter at stålgiganten Thyssen Krupp har meddelt, at den vil nedlægge mere end 10.000 arbejdspladser. Arbejderne indledte straks de facto-aktioner i flere tyske byer på tre på hinanden følgende datoer i august. Strejker og blokader på industriens fabrikker tvang fabriksproduktionen til at stoppe. Efter flere konfrontationer med virksomhedens ledelse har arbejderne ikke givet sig og har lagt pres på ledelsen for at få den til at træffe hasteforanstaltninger.
De tyske arbejdere kæmper fortsat i et komplekst økonomisk og politisk scenario, da højrefløjen vinder frem og forsøger at vinde næste års valg, og disse retfærdige krav fra arbejderne kan betyde, at regeringen griber ind for at forhindre yderligere ”uroligheder”. I begge tilfælde kæmper arbejderne med næb og klør mod virksomhedernes grådighed og viser, at de ikke vil opgive kampen for at forsvare deres ret til jobsikkerhed.
Oversat fra En Marcha 10.sep. 2024
Ecuadors kommunistiske marxist-leninistiske parti
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne