Ny donationspakke til Ukraine – og til våbenindustrien

Regeringen har annonceret Danmarks tiende hjælpepakke til krigen i Ukraine. Denne gang på 783 millioner. Det hele går som smurt, det er ren rutine, ingen partier i Folketinget protesterer og for regeringen er det blot et greb i lommen, hvor den ubegribeligt store sum på 64,8 mia. kr. ligger, øremærket og bevilget til krigen frem til 2028. Hver eneste krone er penge, som regeringen hellere vil give til at holde en krig i gang, der skal sikre NATO og EU magten over Ukraine end at bruge dem på at løse presserende problemer for sundhedsvæsenet, skolerne, daginstitutionerne osv. En del af donationen går direkte til våbenindustrien.

412 millioner går direkte til dels ukrainsk våbenindustri, dels til den danske gennem den såkaldte industripulje. Regeringen har store planer om et samarbejde mellem dansk og ukrainsk våbenproduktion, hvor kapital og produktion skal flyde mellem landene. I foråret begav repræsentanter for 40 danske virksomheder inden for våbenindustrien sig med forsvarsminister Troels Lund Poulsen i spidsen til Ukraines hovedstad, Kyiv, for at mødes med et tilsvarende antal ukrainske virksomheder samt en række ukrainske ministre.

Dans Industri jublede, og deres brancheforening for forsvars-, rum- og sikkerhedsindustrien udtalte:

– Det er virkelig glædeligt, at vores forsvarsminister stiller sig i spidsen for at få etableret dette unikke samarbejde. Ukraine har en stor og kompetent forsvarsindustri, og i Danmark har vi en lille, men højt specialiseret forsvarsindustri. Vi er overbevist om, at et samarbejde er til begge landes fordel i en tid, hvor der mere end nogensinde er behov for et stærkt forsvar.

Hele scenariet viser tydeligt, hvordan ikke alene de fremtidige guldgruber industrien regner med at opnå i et erobret Ukraine, men også hvordan selve krigen er basis for kæmpe profitter. De 64,8 milliarder til Ukraine betyder jo stort set samme beløb til våbenproducenterne. Nu gælder det blot for de danske at få deres del af kagen. Noget regeringen ser som et højprioriteret område.

Enhver tidligere politisk opposition i Folketinget har nedlagt sig selv. Skulle nogen være i tvivl om Enhedslistens standpunkt efterlader Pelle Dragsted ingen tvivl. Hjemkommet fra et besøg i Ukraine sammen med andre krigsliderlige Folketings-politikere lykkedes det ham at støtte både krigen, våbendonationerne og EU, da han skrev på facebook:

– Hvis vi skal have en retfærdig fred i Ukraine er det afgørende at EU leverer på sine løfter. Som ukrainerne sagde: Der mangler ikke ammunition i verden. Det kommer bare ikke til Ukraine. Det er på tide at vi leverer på løfterne.

Og i en artikel på Altinget

– I Enhedslisten er vi enige: Vi må og skal prioritere Ukraine. Det betyder i praksis, at så længe Ukraine har brug for at forsvare sig mod den russiske aggression, må vi sikre, at hver eneste patron, hver eneste raket og hver eneste mortérgranat, der produceres i Europa, skal sendes til Ukraine, hvis de kan bruge det.
Dernæst skal vi sikre, at EU-landene har nok ammunition til egen sikkerhed og beredskab. Først derefter skal der kunne eksporteres til lande uden for EU.

Et sådant standpunkt er det modsatte af fredsskabende. Det holder en imperialistisk krig i gang, hvor NATO og Rusland slås om ejerskabet over Ukraine. Regeringen, USA og NATO forsvarer ikke Ukraines frihed og selvstændighed. Begge sider i krigen ønsker i lige høj grad at binde Ukraine til sig, få adgang til ressourcer og markeder.

Løgnen om, at vi støtter Ukraines befolkning ved at optrappe krigen må tværtimod afsløres, for kun med den kan regeringen skaffe fred til at kaste milliarder ind i Ukraine-krigen og til NATO og til EU’s krigsoprustning uden de kæmpe protester disse handlinger fortjener og som er nødvendige i Danmark som i de andre involverede lande, hvis krigen skal stoppes.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater