EU slår endnu engang fast, at de er til for at tjene de mest magtfulde monopoler i Europa. “Den grønne pagt” fra 2019, der erklærede, at EU skulle være CO2 neutralt i 2050 og angiveligt skabe en grøn omstilling er allerede ved at falde fra hinanden. Tanken var, at den grønne omstilling og ny teknologi skulle give et boost til økonomien og skabe øget profit – samtidig med at den skulle få EU til at fremstå grøn overfor befolkningerne. Ledende kræfter i EU er nu igang med omfattende forringelser på miljøområdet. Særligt monopolerne i den kemiske industri og landbrugsindustrien kræver slækning af miljøstandarder på bl.a. fødevarer, landbrug, naturgenopretning til fordel for hurtig profit. Artiklen er oversat fra det franske La Forge.
Onsdag den 29. maj sendte ti europæiske videnskabelige selskaber og netværk af forskningsinstitutioner, der samler flere tusinde forskere, et åbent brev til europæiske politikere.
I brevet fordømmer de EU’s opgivelse eller tilbagetrækning af miljøspørgsmål, som “truer vores fælles fremtid”. Ifølge disse forskere er de fleste begrundelser for disse beslutninger “baseret på misinformation” og er “stærkt påvirket af økonomiske gruppers og virksomheders særinteresser, der kommer til udtryk i voldelige eller udemokratiske metoder”.
Lad os gå tilbage til december 2019, hvor Ursula von der Leyen præsenterede den “grønne pagt” for Europa-Parlamentet, som satte et mål for EU-landene om at blive CO2-neutrale inden 2050 og reducere udledningen af drivhusgasser med 55 % inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauet. Planen, der var milliarder af euro værd, skulle sætte skub i den europæiske økonomi ved at kanalisere den ind i store økologiske projekter og investeringer i forskning i teknologiske løsninger.
Men mindre end to år senere, i september 2022, opfordrede Thierry Breton, kommissær for det indre marked og industri, til en pause i gennemførelsen af foranstaltningerne i planen. Macron tog stafetten op og opfordrede også til en pause i reguleringen af miljøstandarder i maj 2023. Han ønsker at “beskytte virksomheder, som konkurrerer med lande, der er dårligere stillet på miljøområdet”. Han blev efterfulgt af den belgiske premierminister, som ikke opfordrede til andet.
I september 2023 nedlagde Olaf Scholz veto mod revisionen af REACH-forordningen1) , som ville straffe flagskibet i den tyske kemiske industri.
I oktober 2023 opfordrede den hollandske konservative, den nye klimakommissær fra EPP, og den slovakiske populist, der skal føre tilsyn med den grønne pagt som EU-kommissær, i kor til at trække i bremsen.
Ikke-udtømmende liste over de pågældende foranstaltninger
Opgivelse af forordningen om bæredygtig brug af pesticider; sænkning af miljøstandarderne i den fælles landbrugspolitik; opgivelse af udkastet til forordning om bæredygtige fødevaresystemer; planer om at sænke kravene i nitratdirektivet; forhindring af gennemførelsen af naturgenopretningsloven; fornyet godkendelse af glyphosat i et årti; afbrydelse af forhandlingerne om bevarelse af gamle skove; opfordringer til at ophæve reglerne for skovrydning eller sænke beskyttelsesniveauet for store rovdyr.
Hvordan kan man forklare denne vending?
Fra 2022 og fremefter skete der flere store politiske begivenheder, som modarbejdede EU’s økologiske plan. Det begyndte med krigen i Ukraine, som lagde pres på energiforsyningen i EU, som er stærkt afhængig af russisk gas, hvilket påvirkede energipriserne. Den direkte konsekvens af dette er inflation, som først og fremmest påvirker husholdningsbudgetterne, men også virksomhederne. Konkurrencen mellem de forskellige industrialiserede lande raser, og EU bliver rystet. En EU-diplomat indrømmer: “Konkurrenceevnen er blevet stats- og regeringschefernes største bekymring. Hvis vi havde diskuteret den grønne pagt i dag, ville der ikke have været nogen grøn pagt”!
Ophævelsen af tolden på ukrainske landbrugsprodukter vil udløse reaktioner i landbrugssektoren, og vreden vokser over dieselpriser, standarder og lignende. Foranstaltninger, der begrænser brugen af visse plantebeskyttelsesmidler, frihandelsaftaler … vil føre til betydelige mobiliseringer i Frankrig, men også i Tyskland, Spanien, Belgien og andre EU-lande i de første måneder af 2024. Disse mobiliseringer viste, at det yderste højre er stærkt repræsenteret med anti-EU-slogans. Valget til Europa-Parlamentet var lige om hjørnet, og de europæiske ledere kunne ikke undgå at bemærke fremgangen for højrepopulistiske og højreekstreme partier i de forskellige lande, som udnyttede denne vrede.
Dette tjente som påskud for EU’s udøvende magt til at beslutte at stoppe foranstaltningerne i den grønne pagt, for det er først og fremmest forsvaret af de mest magtfulde europæiske monopolers interesser, især den kemiske industri og landbrugsindustrien, der bestemmer Europa-Kommissionens politik.
1) – Revisionen af REACH-forordningen skal forbyde eller massivt begrænse brugen af et stort antal farlige kemikalier, der findes i mange hverdagsprodukter.
“La Forge“ 7. august 2024. Udgivet af PCOF, Frankrigs Kommunistiske Arbejderparti
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne