Tyrkiske arbejdere forhindrer angreb på syriske migranter og forsvarer arbejderklassens enhed

Der har i de seneste dage været angreb på syriske migranter og flygtninge i Tyrkiet fra reaktionen og fascisternes side. I Antep forhindrede tyrkiske arbejdere fra tekstil-, væver- og læderarbejdernes fagforening (BIRTEK-SEN) angreb på busserne med syriske arbejdere og opfordrer til fælles kamp.

I en erklæring fra tekstil-, væver- og læderarbejdernes fagforening (BIRTEK-SEN) hedder det med henvisning til de seneste dages angreb og provokationer: 

“Arbejdspladser og køretøjer, der tilhører syrere, blev beskadiget. Syrere blev såret i angrebene. I går aftes og i morges kunne langt størstedelen af de syriske arbejdere ikke gå på arbejde af frygt. De ønskede at blokere nogle busser med arbejdere og trække syrerne ud. En bustransport med arbejdere, der er medlemmer af vores fagforening BİRTEK-SEN, blev også blokeret. Der var også syriske arbejdere i køretøjet. For at beskytte deres syriske kolleger fjernede vores lokale arbejdere racistiske grupper væk fra af køretøjet og sagde  ‘der er ingen syrere i dette køretøj’.”

Og videre i erklæringen:

“Vi går mod dem, der dømmer os til dette system af sult, elendighed og slaveri; mod dem, der arbejder sammen med imperialister og jihadistiske terrorbander i Syrien for at udvide krigen og er ansvarlige for millioner af syreres migration til vores land. Vi udpeger dem, der samarbejder og indgår beskidte aftaler med EU og gør Tyrkiet til Europas grænsevagt og migrantlager med tilbagetagelsesaftalen, som ansvarlige. Vi vil ikke være et redskab for beskidte tricks fra dem, der ønsker at vende os mod vores fattige og arbejdende syriske brødre og søstre.” 

En opfordring til at bekæmpe ”elendighedsprogrammet” og racisme

I erklæringen opfordres der til at arbejderne forener sig og kæmper mod dem der står bag ‘elendighedsprogrammet’ (Mehmet Simsek programmet), der dømmer millioner af arbejdere til sult med lønninger der ligger under sultegrænsen ved at sige, at i år fjernes den årlige inflationsregulering af løn og pensioner i juli. Inflationen er officielt på over 76 % og gas- og benzinpriser er lige hævet med over 30%.

 “Vi vil ikke falde for trickene hos dem, der ønsker at rette den opsparede vrede mod dette elendighedssystem mod vores syriske immigrantbrødre og -søstre, hvoraf de fleste er arbejdere, arbejdsløse og fattige, og forhindre arbejdere i at forene sig og kæmpe for deres krav om ‘lønstigninger, skatteretfærdighed og et humant liv’. Eller den racisme, der anstiftes af de kræfter, der står til rådighed for kapitalen for at forhindre enheden af arbejdere af alle nationaliteter. Vi vil fortsætte med at forsvare arbejdernes enhed og folkenes broderskab mod dem, der ønsker at dømme os til dette system af udbytning, krig og slaveri.” 

Erdogans og EU’s handel med flygtninge og migranter

Ingen ved præcis hvor mange flygtninge -og migrantarbejdere uden papirer der lever i Tyrkiet, men det anslås til at være omkring 4 millioner. For at forhindre, at massemigrationen, der startede med borgerkrigen i Syrien, nåede til Europa, har EU gennemført en politik for at gøre Tyrkiet til et udendørsfængsel for migranter med tilbagetagelsesaftalen i 2013. For Tyrkiet betød aftalen, at landet blev til et “migrantlager”, der modtog 6 milliarder euro i økonomisk støtte fra EU under forskellige projekter og millioner af billig arbejdskraft, der lever under usikre forhold.

Erdogans styre ser flygtninge som garant for EU-midler og billig arbejdskraft, og kombineret med oppositionspartiernes fremstilling af flygtninge som kilden til de økonomiske-sociale problemer, er racistiske reaktioner over for flygtninge uundgåelige.

”Vi må organisere os sammen ud af mørket” 

Arbejderpartiet EMEPs migrationskontor i Kayseri, sendte følgende opfordring i EMEPS avis Evrensel og opfordreder indvandrere og lokale arbejdere til at kæmpe sammen:

“Erdogans regeringsparti, der definerer sig selv som en aktør med ret til at blande sig i Syriens indre anliggender, beskæftiger millioner af flygtninge på den billigste og mest usikre måde. Flygtninge er dømt til at leve et “flagermus-liv”, når de går på arbejde med frygt.

Som et resultat af regeringens politik kæmper tyrkiske arbejdere på den ene side med gæld, og på den anden side føler de hver dag truslen om arbejdsløshed. I denne knibtang bruger arbejdsgiverne syriske arbejdere som en trussel mod lokale arbejdere.

Konfrontationen mellem lokale og migrantarbejdere bliver skabt af dem, der planlægger at gøre landet til en del af imperialistiske krige og få udbytte af disse krige. Den borgerlige oppositions udtalelser og handlinger, som går regeringens ærinde, giver næring til had og polarisering. Millioner af flygtninge og lokale arbejdere trækkes ind i ilden.

De ansvarlige for dette mørke, vi lever i, og dem vreden skal rettes imod, bør være dem, der har forvandlet Tyrkiet til et ventelejr. Hvis vi ikke kæmper sammen mod dem, der får os til at konkurrere i fattigdom, vil dette mørke omslutte ikke kun flygtningene, men alle arbejdere og arbejdende.”


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater