Kontrol under jobcentrene afløses af ny kontrol

Når man ser på regeringens planer om at nedlægge jobcentrene må man ikke glemme, at en stor del af kontanthjælpsmodtagerne fra 1. januar 2025 vil være underlagt en ny skærpet arbejdspligt. Kravet vil være en 37 timers arbejdsuge uden løn, kun med kontanthjælpen som indtægt. Regeringen forsøger at sælge den kommende reform af beskæftigelsesindsatsen som ‘frihed fra kontrolregimet’. Men flere nye kontrolformer vil afløse de gamle. Bl.a. den kontrol der ligger i, at tilhører du den gruppe der er udpeget og opfylder du af den ene eller anden grund ikke arbejdspligten, så fjerner systemet kort og kontant din ydelse.

Foto: Fagbladet 3f

Folketinget har vedtaget arbejdspligt 37 timer om ugen for anslået omkring 27.000 kontanthjælpsmodtagere.

”Fra 1. januar 2025 bliver arbejdspligten en del af kontanthjælpssystemet. Det betyder, at alle borgere, som ikke opfylder et krav om ophold i riget i mindst 9 ud af de seneste 10 år (opholdskravet) og et krav om fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2½ år ud af de seneste 10 år (beskæftigelseskravet), skal deltage i arbejdspligten for at modtage sin fulde ydelse.” Beskæftigelsesministeriet.

Altså fuldtids arbejde på en lav kontanthjælpssats. Og sanktionerne og kontrolleen er indbygget i systemet, for opfyldes arbejdskravet ikke falder straffen kontant: Ens ydelse falder simpelthen væk.

Aftalen er rettet mod indvandrere, og som Mette Frederiksen så menneskekærligt udtrykte det: ”Kvinder med ikke-vestlig baggrund skal stå op om morgenen, smøre en madpakke og cykle afsted på arbejde. Det er godt for dem selv, for deres børn og for samfundet.”

Regeringen ser således en situation for sig, hvor et stort antal mennesker skal fylde huller ud på det offentlige område, hvor pladserne enten ikke kan besættes eller står tomme fordi kommunen sparer på lønkontoen. I aftalen ligger også, at grænsen fjernes for hvor mange ledige der må være i nyttejob på en arbejdsplads. Også den nuværende tidsbegrænsning på nyttejob på 13 uger bliver fjernet og vil fremover være helt uden tidsbegrænsning.

Og det er ikke alene de der i dag er på integrationsydelse der vil være omfattet. Nej, der skal regnes helt tilbage til 1968. Er man indvandret i perioden og indfrier man ikke arbejdskravene falder hammeren med nyttejob på fuld tid til en ekstra lav ydelse.

Regeringens aftale betyder løndumping for ufaglærte jobs, med en stor indsprøjtning af gratis arbejdskraft. Den giver mulighed for nedskæringer på plejehjem, på det grønne område mm, hvor opgaver kan overtages af indvandrerkvinder.

Mette Frederiksen siger det ligeud (til TV2 ved lovens vedtagelse):

”Og så er det også vigtigt for vores arbejdsmarked. For i en virkelighed, hvor vi har brug for flere medarbejdere blandt andet på ældreområdet, der kan det jo ikke nytte noget, at der er nogen, der godt kan arbejde, men som ikke gør det.” .

Med den lille detalje, at det bliver uden løn!

Læs også
37 timers arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere: Nu kan de også lige blive husassistenter – uden løn


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater