Enhedslisten møder kraftig kritik for deres støtte til regeringens antisemitisme-program

Enhedslisten, der for en stor del vandt deres plads i EU-parlamentet ved at slå sig selv op som Palæstina-støtter valgte at stille sig side om side med regeringen i det 12 punktsprogram mod antisemitisme, der forsvarer Israel og gøder jorden for at kriminalisere Palæstina-solidariteten. Partiet møder nu voldsom kritik, også fra deres egne medlemmer.

Begrebet antisemitisme bruges i denne tid flittigt af zionister og forsvarere af Israel. De forsøger at få den kritik og had mod Israel, som denne stats igangværende folkemord vækker udlagt som angreb på jøder. For på den måde at forvirre begreberne og miskreditere solidaritet med palæstinenserne og deres kamp. Formålet er at svække solidariteten og skabe grundlag for senere, hvis de finder det nødvendigt, at kunne kriminalisere den. I denne situation valgte Enhedslisten at stille sig på den danske pro-israelske regeringens side og slutte op om deres 12. punkts program mod antisemitisme. Dette har vakt stor kritik, også i partiets egne rækker.

I den danske presse og fra regeringens side har man fra starten af den store solidaritets-bevægelse set idelige forsøg på at miskreditere bevægelsen enten ved at stemple deltagerne som Hamas-støtter eller som antisemittiske. Ifht anklagen for antisemitisme prøver man at snylte på befolkningens afstandtagen fra nazismens forbrydelser og jødeforfølgelserne. Det samme som man har gjort historisk for at retfærdiggøre, at zionister i sin tid oprettede staten Israel ved at fordrive den palæstinensiske befolkning med magt.

Denne voldelige historiske begivenhed må man ikke sætte spørgsmåltegn ved. I aftalepapiret mellem alle Folketingets partier bliver det slået fast i indledningen ”at det der sker i Mellemøsten ikke må udnyttes til at sætte spørgsmålstegn ved staten Israels eksistensberettigelse.”

I aftalen beskrives situationen, som at der er sket en ”opblussen af antisemitisme efter Hamas’s terrorangreb d. 7. oktober 2023”. Israels terror og massakrer på befolkningen i Gaza nævnes ikke med et ord. Det er palæstinenserne der alene beskrives som den aggressive part og deres side i konflikten som årsag til antisemitisme og hadforbrydelser.

Fra den interne kritik fra Enhedslistens egne medlemmer kan vi f.eks. nævne et indlæg af Julius Vejle Johansen. Han skriver bl.a.:

“På Enhedslistens årsmøde 2024 blev udtalelsen “Enhedslisten er et anti-zionistisk parti” vedtaget. Her står der blandt andet: “Den pro-demokratiske anti-zionistiske kamp for en retfærdig løsning kan både realiseres i en en-stats og to-statsløsning”. Det citat siger ret tydeligt, at Enhedslisten ikke fuldstændigt udelukker en en-statsløsning. Altså afskaffelsen af staten Israel (til fordel for et frit Palæstina for alle folkefærd selvfølgelig).

Had er et vagt ord. Men når teksten omtaler ”had mod staten Israel”, virker det for mig tydeligt, at hadet handler om at ville afskaffe staten Israel. For eksempel påstås det ofte, at sloganet “from the river to the sea” er “had mod staten Israel”.

Det kan man blandt andet se, når Inger Støjberg mener sloganet bør være grund til at få inddraget sit danske statsborgerskab. Og når man vil have en en-statsløsning, hænger det vel ofte sammen med, at man “hader” staten Israels undertrykkelse af palæstinenserne.

Så det er fuldstændig i strid med beslutningen på årsmødet, når Enhedslisten takker ja til en aftale, der stempler “had” mod staten Israel som anti-semitisme. 

Både her og i teksten står der også staten Israel og ikke “det israelske folk”. Antisemitisme er had mod jøder, ikke had mod stater, der regerer over (blandt andet) jøder. Så det er ikke antisemitisme at “hade” staten Israel, da staten Israel ikke er en jøde (eller for den sags skyld en person). 

Fortællingen om at “had mod Israel” er antisemitisme, er derfor noget vås. Det narrativ eksisterer kun med det formål at underminere den propalæstinensiske bevægelse. Når Enhedslisten vælger at stemme for det narrativ, betyder det også, at partiet underminerer den propalæstinensiske bevægelse – og derfor ikke lever op til sin rolle som et propalæstinensisk parti.”  Enhedslisten skal ikke være med til at kriminalisere kritik af Israel og støtte til Palæstina

Enhedslistens folketingsmedlemmer prøver ihærdigt at bortforklare indholdet og den plads de har valgt side om side med en ekstremt pro-israelsk regering. De forsøger bl.a. at blåstemple aftalen ved at påpege, at en aftale indgået i Folketinget i 2022 definerer antisemitisme på denne måde:

”Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder, der kan udtrykkes som had mod jøder. Retoriske og fysiske former for antisemitisme rettes mod jødiske og ikke-jødiske enkeltpersoner og/eller deres ejendom samt institutioner og religiøse samlingssteder, der tilhører jødiske samfund.”

Men her lukker Enhedslisten totalt øjnene for den politiske virkelighed. I den nuværende skærpede situation bliver begrebet antisemitisme i praksis ofte brugt om ytringer vendt imod Israel. Israel selv definerer antisemitisme som “foragt for Israel”.

Regeringen har sine klare formål med deres 12 punkts program – i bund og grund at forsvare Israel, som de fremstiller som angrebet af antisemitisme. Og definitionen arbejder de videre med. Danmark er medlem af International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), der arbejder med det de kalder ”ny antisemitisme” og aftalen afsætter 12 millioner i forskningsmidler til at arbejde videre med dette. Her er også Israel medlem.

IHRA’s eksempler på hvordan antisemitisme kommer til udtryk i dag ligger ikke langt fra den israelske stats, de lyder bl.a.:

”At nægte det jødiske folk dets ret til selvbestemmelse, f.eks. ved at hævde, at staten Israels eksistens er et udslag af racistiske ambitioner.”
eller
”Drage sammenligninger mellem den aktuelle israelske politik og nazisternes politik.”

Demonstrationer mod Israels folkemord er naturligvis ikke her og nu gjort ulovlige med 12 punkts programmet eller de lovændringer der følger med, men jorden bliver gødet for at palæstina-solidaritet kan defineres som antisemitisme – som der kan gives strengere straffe og oprettes særlige strafzoner for. Hvornår de vil kunne sættes i værk og om de bliver det, afhænger helt at den politiske situation kombineret med udlægningen af hvad der kan regnes for at være ”antisemitisme”. Under alle omstændigheder forsøger regeringen at påvirke og forplumre den offentlige mening.

Enhedslisten vælger at lukke øjnene og står i praksis tilbage som støtter af Israel og regeringens ønske om at kunne kriminalisere Palæstina-solidariteten og modstanden mod Israels folkemord.

Se også artiklen om det israelske disinformations-netværk, der benævner pro-palæstinensiske aktivister som “antisemitter”

Pro-israelsk netværk spreder disinformation og giver dusører for tips om Palæstina-støtter
KPnet 4. juli 2024

Læs også
Ny lov åbner for at kritik af Israel gøres strafbart – Enhedslisten bakker op
KPnet 27. juni 2024


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater