Engager dig i kampen mod imperialismen – for fred

APKs 1. maj i Fælledparken 2024:
Tale af Lizette Lassen, TID TIL FRED – aktiv mod krig

“Både politkere og medier snakker om militær og krig som en nødvendighed. Og Store Bededag blev for første gang i år revet ud af kalenderen til fordel for den fuldstændig unødvendige oprustning. Og Ja, som det er nu koster det ubeskriveligt på vores velfærd, med den fatale omfordeling af midler til militæret. En kæmpe del af de unge aktivister bruger al deres tid i den såkaldte klimakamp. Realiteten er at hvis vi ikke stopper imperialismen og hvis vi ikke stopper det militær-industrielle kompleks, så smadres den jord vi står på, inden næste generation når at vokse op.”

De amerikanske baser på dansk jord er blevet en skræmmende realitet. Aftalen har set dagens lys, den er gennemført uden nogen demokratisk eller folkelig debat. Aftalen har store konsekvenser for Danmark

USA’s soldater vil ikke blive retsforfulgt ved danske domstole for forbrydelser begået i Danmark og vi vil, med aftalen som forhandles, heller ikke kunne forhindre, at USA opbevarer atomvåben i landet i kortere eller længere tid. USA tillader sig at hævde en ret som indebærer, at de aldrig oplyser, om de opbevarer atomvåben på deres fly, skibe og baser.

Danmark vil derfor ikke have sikkerhed for, at der ikke opbevares atomvåben på baserne – medmindre debatten kommer op i medierne, og vi kræver det, ligesom i Finland og New Zealand.

Og så en lille kommentar om NATO:

Danmark ønsker at være i ”kemen af NATO”. Med det ønske skrotter den danske regering alle forhåbninger om investeringer i vores velfærd og udvikling af vores samfund til gode for alle. Ydermere militariseres vores samfund, på de almindelige uddannelsesinstitutioner, som Niels Bohr Instituttet og gymnasier med “forsvarslinjer”. Med et nyt Nationalt Forsvarsteknologisk Center, (NFC). Med udvidelser af både Århus, Køge og Esbjerg Havn til militær. Med Skrydstrup Flyvestation der er ombygget til at kunne lande NATO optankningsfly og forventes at blive base for Nordeuropas F-35 kampfly – under amerikansk ledelse.

NATO er ikke en forsvarsalliance, men USA’s forlængede arm, der skal sikre stormagtens imperialisme og verdensdominans.

Derfor må vi kræve nedrustning af regeringen. Vi må vende os mod den øgede militarisering af vores samfund, den øgede oprustning der koster dyrt i alle hjørner af vores land.

EU spiller en nøglerolle i folkemordet på palæstinenserne

Jeg citerer her Hanne Micheelsen, Folkebevægelsen Christianshavn/Indre By, fra hendes indlæg i Christianshavneren i sidste måned:

Våbenhandlen mellem EU og Israel er meget omfattende. I de seneste 10 år har EU- landene givet licens til salg af våben til Israel for 1,5 mia. euro. Holland sælger helikoptere og missiler. Italien er den største leverandør af våben til Israel. Det dansk firma Terma leverer dele til kampfly. Sammenlagt er EU-landene blandt de største bidragydere til det israelske militær. Og det fortsætter ufortrødent efter angrebet på Gaza. Kun Spanien har indstillet alle våbenleverancer.

EU skal stoppe alt samarbejde omkring våben og alt salg af våben til Israel! Citat slut.

Desuden opildner EU også til krig mod Rusland. Der er faldet en halv million ukrainske soldater. Og nou vil Man mobilisere en halv million mere.

Og her i Danmark…

Ja, her i Danmark blomstrer hykleriet: Man fordømmer modstandskamp i Gaza, men går ind for krig i Ukraine… selv dele af fredsbevægelsen taler for våben til Ukraine, hvilket i vores øjne er en kæmpe falliterklæring…

Med det nye forsvarsforlig skal hærens 1. brigade frem mod 2028 opbygges til en kampklar enhed med 6.000 soldater, der kan indsættes i Nato-operationer.

Antallet af værnepligtige hæves med aftalen tirsdag fra 4700 til 7500, den udvides fra fire til 11 måneder og kommer til at omfatte kvinder også.

I dag er alle værnepligtige frivillige. Men hvis der fremover ikke er nok frivillige, kan både mænd og kvinder blive tvunget til at aftjene værnepligt.

Samlet vil et flertal i Folketinget bruge 190 milliarder kroner på at styrke Forsvaret over det næste årti.

Både politkere og medier snakker om militær og krig som en nødvendighed. Og Store Bededag blev for første gang i år revet ud af kalenderen til fordel for den fuldstændig unødvendige oprustning. Og Ja, som det er nu koster det ubeskriveligt på vores velfærd, med den fatale omfordeling af midler til militæret.

En kæmpe del af de unge aktivister bruger al deres tid i den såkaldte klimakamp. Realiteten er at hvis vi ikke stopper imperialismen og hvis vi ikke stopper det militær-industrielle kompleks, så smadres den jord vi står på, inden næste generation når at vokse op.

Derfor vil TID TIL FRED – aktiv mod krig slå et slag for, at så mange som muligt engagerer sig i arbejde, der går i front for en verden i fred.

Vi ønsker alle en fantastisk og solrig kampdag.

pastedGraphic.png

TID TIL FRED – Aktiv mod krig

Se også reportagen

Stærk kampdag mod imperialismen – for socialisme


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater